Kakšno vlogo igra otroška kuhinja pri razvoju vašega otroka?

  Kategorije: Namigi za igrače, Vzgoja,
4 min.
17. sep'21

Otroci obožujejo igre, pri katerih se lahko pretvarjajo in si izmišljajo različne scenarije. Ena izmed takšnih iger je tudi igra v otroški kuhinji, ki je še posebno priljubljeni vir zabave in spoznavanja, ki vključuje domišljijo in ustvarjalnost. Otroci lahko zahvaljujoč njej posnemajo situacije, ki jih že dobro poznajo in se izboljšujejo na več področjih. Ali veste, kakšne prednosti ima otroška kuhinja za vašega nadobudneža?

Igre različnih vlog, ki na polno vključujejo otrokovo domišljijo, niso le zabavne. Te igre so pomemben del kognitivnega in socialnega razvoja vaših otrok in lahko že v predšolskem obdobju vplivajo na izbiro poklica vašega malčka. Ste opazili, da se vaši otroci smukajo okoli vas v kuhinji ravno takrat, ko kuhate ali pečete različne dobrote? Razveselite jih z njihovo lastno otroško kuhinjo in uživajte v veselju, ki jim ga bo ta igrača prinesla. To pa sploh ni edina prednost otroških kuhinjic.

Malčki in otroci v predšolskem obdobju še posebno obožujejo igre v kuhinji, saj je to odličen način preučevanja, poskusov in eksperimentov. Otroci si z njo razvijajo fino motoriko, zahvaljujoč otroškemu priboru in aparatom lahko varno eksperimentirajo, vendar imajo h krati možnost, da sami pridobijo ogromno informacij o zdravih živilih in zdravem življenjskem stilu.

Otroške kuhinje prednosti blogPrednosti igre v otroški kuhinji

T.i. role play, torej igra vlog ali različnih poklicev je zabavna in razburljiva aktivnost, ki razvija otroško predstavnost in bogati njihovo ustvarjalnost. Zahvaljujoč njej lahko otroci svoji domišljiji pustijo proste roke, z igro v kuhinji pa si izmišljajo nove recepte in odkrivajo najrazličnejša živila in dodatke, ki jih pri kuhanju uporabljajo tudi starši. Otroci eksperimentirajo z vsemi kuhinjskimi pripomočki in aparati, ob tem pa z igro posnemajo starše ter uporabljajo predmete po lastni presoji.

Izboljševanje jezika in komunikacije

Poleg razvoja domišljije daje igra v otroški kuhinji tudi možnost ustvarjalnega izražanja pri pripovedovanju zgodb. Otroci z igro pogosto komentirajo svoja dejanja, s čimer si izboljšujejo jezikovne spretnost in se izboljšujejo v komunikaciji. Širijo si besedni zaklad, se učijo imena novih predmetov, jedi, živil in pogosteje uporabljajo glagole in pridevnike, ki so značilni za kuhinjsko okolje. Kmalu boste z ust vašega malega kuharja slišali le kuhati, mešati, peči, vroče, mrzlo, sladko in podobno.

Socialne veščine in timsko delo

Kuhinjice spodbujajo otroke, da se igrajo s svojimi vrstniki, sorojenci in tudi starši, kar izboljšuje njihove socialne veščine. Otroci se odločajo o tem, kdo bo glavni kuhar, njegov pomočnik, natakar in gost. Igra v kuhinji navdihuje otroke za timsko delo in sodelovanje, jih uči izposojati si posamezne pripomočke in poslušati mnenja drugih. Ta komunikacija ni zmeraj harmonična in zagotovo bo prišlo do razprtij, vendar tudi te spadajo k pridobivanju socialnih spretnosti.

Načrtovanje in organizacija

Tudi če na prvi pogled vsem staršem ni videti, se otroci radi organizirajo in urejajo igrače. To ne velja le za razvrščanje avtomobilčkov po velikosti, ampak tudi za organiziranje kuhinje. Med igro v kuhinji bodo otroci tudi krožnike pospravljali po velikosti v enem predalčku, v drugem bodo lepo zložene skodelice, v tretjem pa spet živila. Te lahko razvrstijo na mlečne izdelke, pekovsko pecivo, testenine, sladkarije, mesne izdelke ... Organizirali bodo tudi vrstni red gostov in točno določili zaporedje, v katerem bo kdo dobil svojo porcijo jedi. Presenečeni boste, kaj vse so otroci zmožni organizirati!

Poleg teh prednosti se bodo otroci v kuhinji izpopolnili tudi v že omenjeni fini in tudi grobi motoriki, pridobili bodo občutek samostojnosti, si izboljšali samozavest, se naučili reševati različne probleme, se naučili tudi računati, spoznavali nova živila in se seznanili s posameznimi kuhinjskimi pripomočki. In katera kuhinja bo tista prava za vaše najmlajše?

Kuhinja z zvoki Cherry Kitchen Green Smoby

Kuhinje prednosti blog

Novost v naši ponudbi, kuhinja Cherry Kitchen Green priznanega francoskega proizvajalca Smoby izpolnjuje najnovejše trende notranje opreme in ne bo le čudovita igrača, ampak dizajnerski dodatek otroške sobice. Stilska francoska izvedba v kombinaciji nežne zelene, bež in bele barve pa ni vse, kar bo vaše najmlajše v trenutku navdušilo.

Otroci se lahko veselijo pečice, hladilnika, kavomata, štedilnika in 25 dodatkov, ki jih bodo pričarali okusne jedi in slaščice, ki si jih lahko le zamislijo. Kuhinja je elektronska in ima več funkcij, ki bodo še bolj poudarile veselje v igri. Ob snovanju kuhinje so oblikovalci in proizvajalci pazili tudi na najmanjše detajle. Kuhinjo krasi vpadljiv potisk, ne manjkajo ji niti ura, prostor za shranjevanje, poličke in kaveljci za obešanje kuhinjskih dodatkov. Vse, kar ste od kuhinje za vaše otroke pričakovali, najdete ravno v kuhinji Cherry Kitchen Green od Smoby.

Kakovostna igralna kuhinja, ki bo prenesla zob časa, bo otroke zabavala celo njihovo otroštvo in jih vedno kaj novega naučila. Ravno zato je otroška kuhinja naložba, ki bo obdržala svojo vrednost.

Naj se kuhanje začne