Kako vzgajati srečnega introverta v ekstrovertiranem času?

  Kategorije: Vzgoja,
7 min.
27. okt'20

Isaac Newton, Steve Wozniak, Bill Gates, Emma Watson, J.K. Rowling in tudi Gandhi. Ti ljudje nimajo skupne le slave, ampak tudi dejstvo, da so bili introverti, ki so spremenili svet. Introverte ne privlačijo velike množice in raje preživljajo čas sami s seboj, zaradi česar so pogosto napačno razumljeni in potisnjeni na stranski tir. Imate občutek, da vam doma raste introvert? Izdali vam bomo, kaj mu ne bo škodovalo in kako boste z njega vzgojili srečnega in uspešnega človeka.

Introvert potrebuje samoto

Po mnenju znanega psihoterapevta C.G. Junga, introverte privlači notranji svet mišljenja in čutenja, pomemben jim je pomen reči, energijo pa nabirajo s tem, da so sami s seboj. Njihovo nasprotje ekstraverti, ki so radi obkroženi z ljudmi, se zmeraj poženejo v akcijo okoli sebe in trpijo, ko morajo dlje časa preživeti sami.

S tem se strinja tudi Susan Cain, avtorica knjige Tihi: Moč introvertiranih ljudi v svetu, ki ne zna molčati. V njej pravi, da se introverti dobro počutijo tudi takrat, ko niso obkroženi z impulzi, rešujejo križanko ali berejo knjigo. Delajo počasneje, vendar bolj premišljeno in se radi osredotočijo na eno nalogo, ob tej pa imajo neverjetno zmožnost koncentracije, piše Susan v svoji knjigi.

Introverti so poleg tega pogosto odlični govorci, na poslovnih srečanjih so izredno uspešni, na kasnejših zabavah bi jim vsak želel ukrasti vsaj trenutek, po drugi strani pa si introverti po takšnih dogodkih želijo le eno – biti doma v pižami. Introvert raje bere kot govori (ravno zato so med njimi tudi znani psihologi) in se raje izraža pisno kot ustno. Ne išče konfliktov in ima namesto plehkih pogovorov raje globlji pogovor, ki ga prisili v razmišljanje.

Skratka – introvert ni ljudomrznež ali akset. Je individualist, ki je najbolj produktiven, ko dela sam, ve, kje in kdaj se počuti najbolje, ima nekaj prijateljev za celo življenje in nekaj hobijev, ki se jim s strastjo posveča.

Introvert vzgoja

Moj otrok je introvert, kaj pa zdaj?

Ali vaš otrok daje znake introverta? Ne bojte se, to ni bolezen, in tega vedenja vam nikakor ni treba zdraviti. Prva ovira, ki jo morate preseči, ste vi sami. Kot starš morate sprejeti, da je vaš otrok introvert in nikoli ne bo t.i. social butterfly (človek, ki je izjemno družaben in brezskrben, ne spada med nobeno konkretno družbo ljudi, ampak »leta« od ene skupine k drugi ter si ne ustvarja globokih prijateljskih vezi). Nato je treba otroke pomiriti, da niso bolni, čudni ali asocialni. Ne pritiskajte na svojega otroka, da bi imel bolj aktivno življenje. To, da so vam všeč množice ljudi, še ne pomeni, da je to všeč tudi vašemu otroku. Sprejmite ga takšnega, kakršen je in se pri vzgoji prilagodite njegovemu tempu.

Še ena stvar, ki jo Susan Cain priporoča je, da jih naučite reagirati na nove situacije, ki so introvertom nelagodne. Namreč na drugačen način se odzovejo na nove ljudi, in tudi mesta in dogodke. Ne zamenjujte otrokove pazljivosti z nesposobnostjo prilagajanja novim impulzom. Če se otrok ustraši, je to zaradi nečesa novega (pogosto je vzrok tudi preveliko spodbujanje s strani staršev in siljenje), in ne zaradi človeškega kontakta. Nekaj o tem ve tudi Steve Wozniak, soustanovitelj družbe Apple, ki pravi, da je

Večina izumiteljev in inženirjev, s katerimi sem se srečal, so kot jaz – so sramežljivi in živijo v svoji glavi. So skoraj kot umetniki. Pravzaprav lahko rečem, da so najboljši izmed njih umetniki. In umetniki delujejo najbolje takrat, ko so sami in ko lahko nadzirajo dizajn svoje iznajdbe, ne da bi jim to govorili tržniki in drugi odbori. Ne verjamem, da je bilo nekaj resnično prelomnega zasnovano s strani odbora.

Citira Steva Susan Cain in se strinja s tem, da introverti lažje delujejo sami kot v ekipi.

Tudi raziskave kažejo na to, da so ustvarjalni ljudje najpogosteje introverti. To pa ne pomeni, da med ekstraverti umetnikov ne boste našli, vendar bodo v skupini med veliko ustvarjalnimi ljudmi z največjo verjetnostjo prevladovali introverti. Zakaj je temu tako? Se v takšnih osebnostih skriva nekakšna posebna značilnost, ki spodbuja ustvarjalnost? Introverti dajejo prednost samemu delu in ravno samota je lahko sprožilec inovacij in ustvarjalnosti. Eden izmed najbolj znanih svetovnih introvertov je bil ravno Isaac Newton, piše v svoji knjigi Susan Cain. Z drugimi besedami, če ste na vrtu, sedite pod drevesom in ste zatopljeni v svoje misli, medtem ko se ostali zabavajo na terasi, bo jabolko najverjetneje padlo na glavo ravno vam.

Bodite otroku opora in spoštujte njegovo zasebnost

Ključno je otroka izpostavljati novim situacijam postopoma, spoštovati meje malega (in tudi velikega) introverta in stalno otrokom prigovarjati, da so njihovo vedenje in občutki naravni in normalni. Ne prenaglite se, ampak se prilagodite tempu svojega otroka. Na težavo v tej fazi lahko naletijo predvsem starši ekstraverti, ki ne razumejo, zakaj se njihov otrok ne želi takoj spoprijateljiti z drugimi otroki na igrišču in da mu ne pri nogometu gre. Introverti so neodvisni posamezniki in predvsem v otroštvu jih je treba pri interakciji z drugimi vrstniki pohvaliti in jih spodbujati. Navezati pogovor s skupino drugih otrok je lahko za introverta enako, kot če bi ga vrgli v razburkano morje, česar ne bi bil vesel niti noben odrasel.

Introverti so sramežljivi in zaprti vase, kar je zagotovo tudi v primeru vašega malčka. Nikoli pa svojega otroka ne označujte tako neposredno pred njim, saj lahko tej etiketi verjame in bo živčnost zaradi novih reči sprejel kot svojo stalno lastnost in ne kot čustvo, s katerim se lahko spoprijema. Sramežljivost je namreč še vedno označena kot negativna lastnost in plahi ljudje so pogosto tarča zbadanja. Te lastnosti svojim otrokom ne očitajte in se raje naučite spoprijemati s tem občutkom. Vnaprej jih na primer pripravite na to, kako bo videti na sošolčevi rojstnodnevni zabavi in tja pridite med prvimi. Vaš malček bo imel ogromno prednost, saj ne bo vpadel v veliko skupino otrok.

Nenaravno je tudi šolsko okolje, ki otroke spodbuja k skupinskemu delu. »Velika grožnja« je z vidika introverta športna vzgoja (od preoblačenja v športna oblačila pa vse do skupinskih športov) in tudi diskusije pri uri književnosti. Vsakdanji šolski dan otrokom ne prinaša dovolj prostora za razmišljanje in ustvarjanje, kar introvertov po pravilniku ne spodbuja, temveč jim črpa energijo.

Naj vam zanj ne bo žal in ne mislite si, da vašemu malčku kaj manjka, če noče iti ven s prijatelji in se raje s knjigo v rokah udobno namesti na fotelj. Introverti so misleci, ki potrebujejo samoto, le malokrat se dolgočasijo in imajo dva ali tri zanimanja, za katere ne čutijo potrebe po deljenju s prijatelji. Zelo pogosto se zgodi, da svojih konjičkov ne priznajo nikomur, saj so na prvi pogled lahko videti neobičajni, ki pa introverte pritegnejo do potankosti. Z vašega otroka zagotovo ne bo postal reprezentančni košarkar, v njem pa mogoče tli klavirski genij, bodoči pisatelj, botanik, hollywoodski kamerman, fotograf ali šahovski mojster.

Introvert igra

Popolne aktivnosti za introvertirane otroke

Med prvim valom epidemije koronavirusa je ameriška komičarka Aparna Nancherla na svoj twitter zapisala status, s katerim se bodo zagotovo poistovetili introverti po celem svetu. Njene besede »O, zdaj pa bodo vsi vedeli, kako se introverti zabavajo«, so obletele ves virtualni svet in pokazale, da imajo ravno v tem časih introverti svoj momentum in jih zagotovo ne čakajo tedni dolgčasa. Ravno nasprotno.

Podobno kot introvert – odrasel, niti introvertiranim otrokom ne bo prav nič manjkala družba, v kateri se ne bodo počutili v svoji koži. Za njihov program med prostimi dnevi vam najverjetneje ne bo treba skrbeti, saj so introverti samostojni in bodo zabavo našli tudi brez vaše pomoči. Da bi jim dali kakšno zamisel, vam predlagamo dejavnosti, s katerimi boste zaigrali na pravo struno:

  • Risanje in slikanje
  • Ročna dela – izrezovanje, ustvarjanje okraskov
  • Sestavljanke
  • Šah
  • Igranje na glasbeni inštrument
  • Individualni šport – atletika, plavanje, smučanje, tek, kolesarjenje
  • Branje
  • Igra z domačimi ljubljenčki
  • Igranje na odru in improvizacija

Svojemu otroku dajte vedeti, da ga razumete in ga počasi napeljujte na to, da bi delal majhne korake. V mislih imejte, da introverti delujejo počasneje, vendar bolj intenzivno in jih ne silite v nasprotno. Pazite, da ne dosežete nasprotnega učinka – otroci bi se svojemu zanimanju tudi odrekli, čeprav jih dana dejavnost zanima, v primeru da bi jih stalno opazovali in podrobno spremljali vsak postopek. Introvertom dajte čas in prostor, oni pa vas bodo nagradili z neverjetnimi rezultati, o katerih bo morda izvedel cel svet.