En bombonček in dovolj! Tega o sladkorju zagotovo še ne veste

  Kategorije: Kuhamo za otroke, Zdravje otroka,
4 min.
23. avg'18

Piškot boš dobil, ko poješ kosilo. Najprej bomo pospravili igračke in potem boš dobil čokoladico. So vam takšne sladke nagrade za otroke že znane? Morda pa to ni najpametnejša stvar, ki jo kot starši počnete. Kako je torej s sladkorjem in razvojem otrok?

Sladkor na nas preži na vsakem koraku. Je v piškotih, čokoladi, v kosmičih, musli tablicah, pekovskemu pecivu, testeninah, jogurtih ... Lahko bi še naštevali, gotovo pa je nekaj – rafinirani sladkor je povsod okoli nas in resnično težko se mu upremo. Na otroškem jedilniku bi moral zavzemati le obrobje, v idealnem primeru pa ga sploh ne bi smelo biti. Je to sploh mogoče? Ali sladkor res tako škoduje, da ga je treba izločiti?

Nekaj številk za uvod

Po najnovejših raziskavah, dnevni vnos sladkorja pri otrocih in mladostnikih od 2. do 18. leta starosti ne bi smel presegati 25 gramov, kar predstavlja približno 6 čajnih žličk sladkorja – samo za primerjavo, pločevinka sladkane pijače v sebi skriva 9 žlic sladkorja. Dnevne doze ni težko prekoračiti, čemur pričajo tudi statistike iz različnih delov sveta. Otroci v Italiji (v starosti od 2. do 9. leta) med dnevom zaužijejo približno 87 gramov sladkorja, med tem ko ameriški otroci neverjetnih 200 gramov. Približna vrednost sladkorja, ki ga zaužijejo otroci v Evropi, se tudi kljub opozorilom vzpenja na 97 gramov.

Morda vam ta števila ne povedo nič in si pravite, piškot in čokoladica na dan še nista nikogar pokončala. Med odraščanjem in v odraslosti se lahko v otroštvu zaužiti sladkor maščuje. Svoj davek pa lahko zahteva tudi med samim zgodnjim otroštvom. Medtem ko je v letu 1994 za sladkorno boleznijo tipa 2 (bolezen odraslih) trpelo le 5 % otrok, jo zdaj zdravniki diagnosticirajo pri 30-50 %. Hitreje, kot se pri ljudeh sladkorna bolezen tipa 2 pojavi, hujše so posledice. Zvišuje se tveganje za infarkt in tudi visok krvni tlak ter druge bolezni srca. To pa je že za razmislek, kajne?

Sladkor odvisnost

Ni sladkor kot sladkor

Naravno je, da človeško telo potrebuje sladkor, vendar lahko brez rafiniranega brez težav shaja. Naravni sladkor v sadju, torej fruktoza, pride v telo skupaj z drugimi zdravju koristnimi snovmi in minerali ter potuje neposredno v črevesje. Na drugi strani pa je glukoza, t.i. krvni sladkor, ki po zaužitju prehaja neposredno v kri in se hitro spremeni v energijo. Prav glukozo, torej grozdni sladkor, boste našli v različnih sladkih proizvodih, sokovih, sladkih pijačah, sladoledu itd. preprosto v vsem, kar otroci obožujejo in se čemu tako okusnemu le stežka uprejo.

Živilska industrija zelo dobro ve, kaj počne, ko rafinirani sladkor zavija v dišeče in hrustljave sladkarije in pravljične embalaže s priljubljenimi junaki. Še več, take sladke poslastice so nekaj, kar starši večinoma prepovedujejo in že v otroštvu velja, da je prepovedano najokusnejše. En slasten piškot dopoldne je v redu, več škode pa bo pi otroku povzročil, če mu ga ponudite pred spanjem. Ni pomembno le to, kakšen sladkor otroci prejmejo, ampak tudi kdaj.

Sladkor sadje

Recite sladkorju stop

In vzgajajte zdrave in zadovoljne otroke, ki ne bodo trpeli za odvisnostjo od rafiniranega sladkorja. Tako je, takšna odvisnost obstaja, čeprav se o njej ne govori prav veliko. Izrazijo se lahko na primer hiperaktivnost, nespečnost, visok krvni tlak, debelost, večja pojavnost kariesa in tudi zaprtje in izguba teka. Z željo po sladkem se lahko bojujete že v otroštvu. Prvi in osnovni korak je nadomeščanje rafiniranega sladkorja s sadjem. Morda bo to na začetku le boj z mlini na veter, vendar ne obupajte. Najbolje bo, da otroke navadite jesti to, kar sami pripravite doma.

Pozabite na kupljene musli tablice, kosmiče za zajtrk in sladkarije. Poiščite po spletu in zagotovo boste našli zdrave recepte, ki ne vsebujejo sladkorja, največ med. Če ne gre drugače in vas koraki povedejo v trgovino, ne kupujte nič, česar sestave ne znate niti izgovoriti. Nenazadnje, sodelujete z otroki. Ne silite jih, da se omejujejo na en košček čokolade, medtem ko boste vi pojedli celo škatlo piškotov. Ob obisku restavracije jim dajte na izbiro – sladka pijača ali sladica in tudi vi se prilagodite njihovi odločitvi. Vedno imejte pri roki sadje ali domače sladkarije in jih otrokom ponudite v primeru nenasitne želje.

Zdrave raw kroglice

Ali razmišljate, kako otrokom pripraviti zdravo sladico, brez kančka belega sladkorja? Takšne surove kroglice, polne sadja in oreščkov so pokazatelj, da je to mogoče!

Zdrav recept

Sestavine

  • 20 razkoščičenih datljev
  • 2 pesti orehovih jedrc
  • pol lončka ovsenih kosmičev
  • pol lončka mandljev
  • pol lončka kokosa
  • 4 žličke kakava
  • 1 žlička cimeta
  • malce vode
  • kakav, kokos in pistacije za okrasitev

Postopek

Nekaj ur vnaprej (najbolje zvečer ali zjutraj) namočite orehe v vodo. Potem vse sestavine, z izjemo teh za krašenje, zmešajte in zmiksajte. Nastala bo čvrsta, lepljiva zmes, iz katere izdelajte kroglice in jih povaljajte v kakavu, kokosu ali nasekljani pistaciji. Tako pripravljene kroglice se ne pečejo, so zdrave in tako sladke, da bo otrokom zadostovala le ena dnevno.

Boj z odvisnostjo od sladkorja je tek na dolge proge, ni pa vam treba obupati niti po tem, ko je vaš malček pojedel pol tablice čokolade. Kasneje mu v roke namesto takšne sladkarije potisnite doma narejeno lučko ali jabolko.