4 razlogi, zakaj bi vam otroci morali pomagati v kuhinji

  Kategorije: Namigi za igrače, Vzgoja,
4 min.
17. dec'21

Kaj združuje ljudi? Nedvomno hrana! In ne le skupno obedovanje, ampak tudi sama priprava okusnih jedi je nekaj, pri čemer lahko sodeluje cela družine, ne glede na starost. Prepričali vas bomo, da imajo mali kuharski pomočniki v kuhinji svoje mesto in če jih že v zgodnji starosti spustite v kuhinjo, še zdaleč ne pomeni katastrofe.

Skupno kuhanje in peka krepi družinske vezi, pri otrocih pa ima še eno ogromno, nesporno prednost – izrazito lahko pripomore k razvoju v zgodnjem otroštvu v več fazah. Še preden pa spustite svoje otroke v kuhinjo, pa preverite, da je vse na zanje varnem mestu. Otroke držite stran od ostrih nožev, gorljivih štedilnikov in drugih pasti, ki bi lahko male kuharje poškodovali.

Gradijo zdravo samozavest

Vedeti, kako pripraviti hrano in kako poskrbeti za mizo pred serviranjem jedi, daje otrokom velik občutek pomembnosti in otroci lahko končno rečejo, da nekaj takšnega zmorejo. Počutili se bodo samozavestno in samostojno, zahvaljujoč sodelovanju pri pripravi jedi pa se bodo počutili ponosni in uspešni, saj bo po njihovi zaslugi cela družina uživala v okusnih jedeh. Za odrasle je priprava hrane nekaj samoumevnega in kdaj pa kdaj tudi odveč in nekaj nujnega, za otroke pa je to ogromen uspeh, poleg pridobljene samozavesti pa bodo staršem hvaležni, da so jim dovolili prisostvovati pri takšni pomembni dejavnosti.

Otroci pomoč kuhinja mama

Bolj zdrave prehranjevalne navade

Otroci, ki se ob pripravi hrane počutijo samozavestno in hkrati čutijo podporo staršev, manj pogosteje posegajo po hitri hrani in prigrizkih in raje izberejo nekaj drugega, kot pa sladkarije. Tudi izbirčni bodo želeli v kuhinji ekperimentirati in posegati po neobičajnih zdravih živilih.

Vključite svoje otroke v kuhanje in jih naučite vse o pomembnosti hranljivih jedi in zdravem življenjskem stilu. Otroke seznanite z vitamini in minerali, ki so pomembni za telo, naučite jih razlike med polizdelki in doma skuhano hrano, pojasnite jim, kaj so umetna sladila in podobno.

Najbolj preprosto si je na kos kruha namazati nutelo, vendar je veliko bolj zabavno olupiti sadje in zelenjavo, pomagati pri mesenju testa in otroke vključiti v bolj zahtevne, vendar zanimive postopke v kuhinji. Skupaj z otroki ustvarite zdrave prehranjevalne navade, ki jim bodo vaši najmlajši sledili tudi v odraslosti.

Pridobivajo osnovna znanja

Kdo bi rekel, da bodo med kuhanjem in peko lahko ponavljali tudi šolsko čtivo? Pri kuhi in peki ne bo šlo brez tehtanja sestavin, pretvarjanja na porcije, pri nekaterih receptih celo pretvorbo enot. Otroci bodo ugotovili, da obstaja metrični sistem in britansko-ameriško merjenje enot. Že v zgodnji starosti bodo vedeli, da se moka meri v kilogramih in mleko v litrih.

Poleg tega se bodo naučili brati z razumevanjem, saj je treba receptu slediti korak za korakom, kar je za želeni rezultat zelo pomembno. S tem se spodbuja otrokova pismenost in se širi njegov besedni zaklad. Poleg tega bodo skupaj s starši osvojili različne tehnike, kot so stepanje, mešanje in mesenje ter spoznali razliko med dušenjem jedi, peko na žaru in cvrtjem. V kuhinji je resnično veliko stvari za raziskovanje.

Otroci pomoč kuhinja kuhanje

Krepitev družinskih vezi

Ne pravi se v en dan, da gre ljubezen skozi želodec in da je kuhinja srce doma. Skupna priprava jedi od same osnove nedvomno krepi družinske vezi. Med kuhanjem morajo kuharji med seboj komunicirati, si pomagati in si podajati kuhinjske pripomočke. Družina skupaj uživa v hrani in se pogovarja, katere začimbe še manjkajo, ali je dovolj sladko in ali ni morda preveč slano. Kuha in peka sta odlična tema za pogovor tudi izven kuhinje. Otroci se lahko kasneje prijateljem in sošolcem pohvalijo, kaj so doma skuhali in kaj novega so se v kuhinji naučili.

Najboljše kuhinje na enem mestu

Podariti otrokom lastno kuhinjo je kot jim podariti ustvarjalni prostor za lastno realizacijo, motorični in osebnostni razvoj. Kuhinje imajo na zdrav otrokov razvoj veliko prednosti in bi se morale nahajati v vsaki otroški sobici. Za vas imamo ideje za najboljše otroške kuhinje, ki bodo otroke razveselile, ne le za božič.

Elektronska kuhinja Tefal Studio 360° XXL Bubble Smoby

Elektronska kuhinja Tefal Studio 360° XXL Bubble Smoby znamke Smoby izpolnjuje vse, kar mora kakovostna kuhinja izpolnjevati. Razpolaga z zabavnimi učinki, ima številne aparate in ogromno dodatkov, s katerimi bo igra v kuhinji resnično zabavna in nepozabna. Kuhinja v obliki črke L omogoča dostop z več strani, zato ima dovolj prostora za igro več otrok skupaj. Vsekakor je treba omeniti tudi moderni francoski dizajn, prvorazredno izdelavo in zaobljene robove, ki niso le prijetnega videza, ampak zagotavljajo varno igro.

Kuhinja tefal studio smoby rdeča blog

Restavracija s kuhinjo Food Corner Smoby

Želite otrokom priskrbeti še večja doživetja v igri? Restavracija s kuhinjo Food Corner znamke Smoby je prava izbira. Združitev restavracije in kuhinje bo ponesla igro na višjo raven, zahvaljujoč tej igrači pa bodo otroci poleg igre kuharjev in vloge lastnika restavracije, natakarja in tudi gosta. Ne manjka pa niti bogati set dodatkov in veliko kuhinjskih aparatov s funkcijami, ki zvesto imitirajo zvoke v pravi restavraciji in kuhinji.

Kuhinja tefal studio smoby otroci blog