Nosečnost teden za tednom: 28. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
21. maj'21

Dobrodošli v tretjem trimesečju, natančneje v 28. tednu nosečnosti, od katerega je le korak do prestopa ciljne črte. V tem obdobju ste verjetno še vedno na vrhuncu svojih moči, vendar pa bo rastoči trebušček kmalu terjal veliko vaše energije. Sprostite se, naučite se sproščati in uživajte v tem tednu nosečnosti.

Dojenček v osemindvajsetem tednu nosečnosti dosega velikost jajčevca. Meri približno 38 cm in tehta že dober kilogram. Do poroda vas loči približno 12 tednov, tako da imate večino nosečnosti že za seboj. Zdaj je čas za počitek in za prenašanje gospodinjskih opravil na druge člane gospodinjstva. Vemo, da je vsa opravila, ki jih prav vi opravite najbolje, težko zaupati drugim, verjemite pa, da boste to veščino vseeno obvladali tudi po otrokovem rojstvu.

Znaki osemindvajsetega tedna

Sedmi mesec, tretje trimesečje in osemindvajseti teden nosečnosti s seboj prinašajo stare znane znake, vendar pa se lahko pojavijo tudi novi. Te le pričajo o tem, da dojenček raste in v vašem trebuščku potrebuje več in več prostora.

  • Težave s spancem. Zagotovo ste se že vprašali, kdaj bodo prišle te neprespane noči, o katerih mamice tako pogosto govorijo. No, tukaj so! Razlogov zanje je več – živčnost zaradi bližajočega poroda, hormoni, poln mehur in tudi trebušček, ki vam preprečuje, da bi našli pravi položaj za spanje.
  • Zadihanost. Vam zmanjkuje diha? Rastoči dojenček pritiska na vse notranje organe in pluča niso izvzeta. Temu sledi, da se je težko globoko nadihati. Upočasnite tempo, ustavite se za nekaj minut in se osredotočite na počasno globoko dihanje. Okolica bo zagotovo razumela, če ne boste stalno v pogonu in se boste včasih upočasnili.
  • Bolečine vseh vrst. Tretje trimesečje je lahko zelo neudobno, saj hormoni spet delajo svoje. Spopadite se z njimi z jogo, raztezanjem in masažo za nosečnice. Bolečin, predvsem v križu, vas bo olajšal nosečniški podporni pas. Ni ravno privlačen, vendar gre predvsem za vaše zdravje.
  • Braxton-Hicks popadki. Te lažni popadki bodo z bližajočim rokom poroda vse bolj pogosti in izraziti. Pomembno je, da opazujete njihovo pojavnost. Če imate občutek, da so vse močnejši, ne izginejo niti ob spremembi položaja, se pojavljajo v rednih intervalih, hkrati pa se zmanjšuje tudi čas med posameznima popadkoma, je lahko vzrok tudi predčasni porod.
  • Uhajanje mleka. Na osnovne potrebe vašega dojenčka se vaše telo pripravlja že pred njegovim prihodom. Ste na majici ali nedrčku odkrili vlažne madeže? Najverjetneje gre za mlezivo, prvo materino mleko. Imenuje se tudi kolostrum in je rumenkaste barve. Težavo rešite povsem preprosto – v nedrček si položite posebne vložke, ki bodo kolostrum vpili.Nosečnost osemindvajseti teden

Nosečniški trebušček v osemindvajsetem tednu

V osemindvajsetem tednu vas zagotovo čaka redni kontrolni pregled, kjer se bodo prepričali, da dojenček raste tako kot mora. Čaka vas merjenje trebuščka – razdalja med sramno kostjo do vrha maternice bi morala biti med 26-30 cm. Te številke vas bodo pomirile, da dojenček lepo raste in je v dobrem položaju.

Kaj pa sam dojenček? V tem obdobju začenja pridobivati maščobo, zato je njegova koža bolj gladka. Dojenček se uči dihati, njegova pljuča pa so že dovolj zrela za to, da bi v primeru predčasnega poroda preživel. Zanimivo je, da dojenček v tem stanju lahko globoko zaspi, lahko celo sanja. Vse bolj se giba in pri pozornem opazovanju bi lahko odkrili celo njegov dnevni ritem – kdaj spi in kdaj je pokonci in se giba.

Kaj vas čaka v 28. tednu?

Ginekolog vas bo morda pri pregledu poprosil, da si v tabelo začnete beležiti brce svojega otročka. Izberete si del dneva, med katerim je dojenček aktiven in vsak dan ob približno enakem času štejete brce, ki vam jih bo dojenček namenil. Tudi glede na te podatke bo zdravnik lahko določil, ali je vse v redu.

Morda spadate med mamice, ki imajo že od zmeraj izbrano dojenčkovo ime in točno veste tudi to, kakšnega poroda si želite. Če teh stvari še nimate dorečenih, lahko o njih začnete razmišljati, saj čas kar beži. Ime boste najverjetneje izbrali skupaj s partnerjem, glede vrste poroda pa se raje posvetujte s porodničarjem ali babico.

Do roka vas ločijo le še slabi trije meseci. Zagotovo bodo zahtevni in vaše telo, nekdaj polno energije, vas bo oviralo pri vsakem koraku, vendar bo cilj opravičil vse tegobe.