Vse, kar bi kot starši morali vedeti o različici omikron

  Kategorije: Zdravje otroka,
4 min.
14. jan'22

Naš besedni zaklad se zahvaljujoč ali pa zaradi pandemije koronavirusa dobro širi in že nekaj tednov je na vrhu lestvice nedvomno beseda omikron. Je ta različica koronavirusa bolj nalezljiva? Povzroča hujši potek bolezni pri otrocih? Se je treba pred njim na kakšen poseben način zaščititi? Imamo odgovore na vsa vaša vprašanja.

Zagotovo vas informacije iz sveta, da je koronavirus COVID-19 spet mutiral niso zaobšle in da se namesto različice delta povsod širi različica omikron. Vsi dokazi kažejo na to, da je bolj nalezljiva kot prejšnje, v nekaterih primerih pa ne pomaga niti cepljenje in višje tveganje za okužbo grozi tudi otrokom. Različica omikron, ki so jo prvič zaznali že v novembru prejšnjega leta v Južni Afriki, v svetu zdaj dominira in se zato tudi naše države ni izognila.

Kljub naraščajočim številkam strokovnjaki zatrjujejo, da razloga za paniko ni. Kot kaže, različica omikron ne povzroča težkega poteka boleni kot njene predhodnice, in to kljub temu, da je bolj nalezljiva in se prenaša veliko hitreje. Simptomi bolezni so podobni kot deltini, vendar izzvenijo prej in se predvsem pri otrocih srečamo z asimptomatskim potekom, torej, potekom bolezni brez simptomov.

Se je treba omikrona bati?

Ali bolje rečeno – se ga bati bolj kot prejšnjih različic? Različica omikron ima na vesti nov val koronavirusa po celem svetu in glede na Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) se širi predvsem v državah z nizko precepljenostjo. Ravno (ne)cepljenje je razlog, da se širi predvsem pri otrocih. Cepljenje otrok od 5. leta starosti se je začelo nedolgo nazaj in vsi starši s cepljenjem svojih otrok niso poistoveteni. Te strahovi so povsem normalni in upravičeni, saj je cepivo relativno novo in dolgoletne študije, ki bi starše prepričale o maksimalni varnosti cepiva, še ne obstajajo.

Visoko število mutacij v različici omikron (v primerjavi s prejšnjo različico) povzroča tudi to, da se virus lahko izogne protitelesom in se pogosto okužijo tudi cepljeni. Še zmeraj pa velja, da imajo pacienti, ki jim je bila odkrita različica omikron, v splošnem blage znake ali pa jih sploh nimajo (to se tiče predvsem cepljenih) in to, da je omikron v primerjavi s svojim predhodnikom manj močan, saj je število hospitalizacij nižje.

Omikron maska

Omikron in njegovi znaki

V obdobju gripe starši težko prepoznajo, ali je otrok zbolel za običajno gripo ali za koronavirusom. O tem, kako ločiti okužbi COVID-19 in gripo, smo sicer že pisali, vendar kako pa je z okužbo z omikronom? Po besedah strokovnjakov in zdravnikov omikron povzroča blažji potek bolezni, njegovi simptomi pa se od prejšnjih različic malce razlikujejo. Okuženi ne tožijo po izgubi vonja in okusa, ne pojavlja se praskajoč občutek v grlu (bolečina v grlu se pojavi), prav tako pa ne trpijo za izrazitim padcem ravni kisika v krvi, zato se večinoma zdravijo doma brez zapletov.

Najpogostejši simptomi, ki se pojavijo približno tri dni po prenosu okužbe, so blag kašelj, bolečine v grlu in glavi, nahod, utrujenost in povišana temperatura. Dejstvo, da omikron pogosteje prizadene otroke, je najverjetneje rezultat nižje precepljenosti pri otrocih in prav tako nezrel imunski sistem.

Kako se zaščititi pred novo različico?

Glede na strukturo nove različice se pojavlja vprašanje, ali je cepljenje s »starimi« cepivi smiselno tudi pri novi različici koronavirusa. Odgovor je preprost – da, cepljenje je še vedno smiselno. Pokazalo se je, da predvsem tretji, poživitveni odmerek zvišuje imunski odgovor organizma in njegove učinkovitosti za približno 75 %. Vsa dostopna cepiva ščitijo ljudi, tudi v primeru različice omikron, pred težjim potekom bolezni in hospitalizacije.

Visoka raven precepljenosti populacije hkrati upočasnjuje širjenje bodočih različic, kar je še večji razlog za prijavo na cepljenje. Koronavirus se širi predvsem v domačem okolju med družinskimi člani, zato je potrebno narediti vse za to, da bi zaščitili ne le sebe, ampak tudi otroke in druge družinske člane.

Starše zanima predvsem to, kako otroke pred okužbo z različico omikron zaščititi. V tem primeru niso na voljo nobena nova priporočila. Še vedno velja, da najvišjo stopnjo zaščite omogoča dosledna higiena in nošenje maske, prav tako pa se je treba izogibati ljudem, ki kažejo znake bolezni ali pa je bil njihov test na COVID-19 pozitiven. Obstaja še možnost cepljenja, vendar pa je v tem primeru relativno novega cepiva, za katerega še ni raziskav o dolgoročnih učinkih, na vsakem staršu posebej, da to možnost sam pretehta.

Čeprav so znaki okužbe z novo različico koronavirusa blagi, te bolezni ne bi smeli podcenjevati in jemati zlahka. Ravno otroci so tisti, ki najpogosteje trpijo za postkovidnim sindromom in imajo lahko tudi po blagem poteku bolezni daljnosežne posledice bolezni.

Torej, omikron na kratko – ne podcenjujte ga, vendar se zaradi njega po nepotrebnem ne obremenjujte. Če boste upoštevali vsa priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, se bo koronavirus vam in vaši družini izognil v širokem loku in v najslabšem primeru s seboj prinesel le blage simptome, ali pa celo nobenih.