Stres v šoli zaradi pandemije: Kako pred njim zaščititi svoje otroke?

  Kategorije: Zdravje otroka,
5 min.
24. sep'21

Pandemija še kar traja in čeprav je na prvi pogled videti, da smo se navadili živeti z njo, otroci to situacijo dojemajo drugače. Šolske obveznosti, pričakovanja staršev in učiteljev in stalno spreminjanje ukrepov lahko pri otrocih prikličejo stres, ki si ga odrasli le redko znajo predstavljati. Kako otroke pod takšnim stresom zaradi pandemije zaščititi?

Vrnitev v šolske klopi po dolgih mesecih poučevanja preko spleta lahko vpliva na nekatere otroke, kar pa se ne odraža le na učnih rezultatih. Izolacija otrok v domačem okolju se je pri mnogih učencih izrazila kot strah pred družbo prijateljev, učiteljev ali pa družbe na splošno. Ugotovite, kako pri otrocih odkriti strah, pridelan med lockdownom in kako se z njim boriti.

Znaki stresa pri otrocih

Glede na Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) se otroci na stres različno odzovejo. Nekateri so tesnobni, jezni, agresivni, si želijo pozornosti, so vznemirjeni, zaprti vase ... stres pa se lahko kaže tudi z nočnim mokrenjem. To so najpogostejši znaki stresa pri otrocih:

  • razdražljivost in pretvarjanje (predvsem pri najstnikih)
  • izogibanje šoli in poslabšanje učnih rezultatov
  • težave s koncentracijo in pozornostjo
  • prekomerni jok in razdražljivost (pri manjših otrocih)
  • pretirana skrb, žalost in strah
  • zametki odraslega obnašanja
  • slab spanec
  • nerazumljive bolečine v glavi, trebuhu, želodcu in drugih delih telesa
  • nezdravo prehranjevanje
  • uporaba drog, cigaret in alkohola (pri najstnikih)

Stres pandemija šola

Prva pomoč

Otroci iščejo pomoč pri starših in si pri njih želijo najti emocionalno in fizično varnost. V mnogih primerih otroci ne znajo prositi za pomoč in morajo zato starši opaziti, da se z njihovim otrokom nekaj dogaja in jim zato zagotoviti, da so zanj vedno na voljo in da bo vse v redu.

  1. Priznajte otrokove občutke. Je popolnoma normalno, da vaši otroci občutijo spremembe in omejitve, povezane s pandemijo in so zaradi tega tudi vznemirjeni. Tisto prvo, kar lahko kot starši naredite, je, da te občutke dopustite in ne zmanjšujte njihove vrednosti. Nato otrokom razložite, zakaj so trenutni ukrepi še vedno prisotni.
  2. Bodite iskreni. Imajo vaši otroci vprašanja o pandemiji in želijo vedeti, kdaj bo spet vse tako kot je bilo? Odgovorite preprosto in iskreno. Povejte otrokom, da še vedno odkrivajo nove primere okužb, ampak da so znanstveniki odkrili cepiva, ki lajšajo širjenje virusa. Pred otroki ne skrivajte resnice in se z njimi odkrito pogovarjajte o tem, kar slišijo v šoli ali novicah.
  3. Objemajte jih. Morda si mislite, da objem ne bo nič pripomogel k zmanjšanju stresa, vendar se motite. Otroci se preko fizičnega kontakta s starši počutijo ljubljeni in varni. Zagotovite jim, da so tudi kljub stresu, ki ga doživljajo, zmeraj obdani z ljubeznijo in da bodo v vašem naročju zmeraj našli mir in razumevanje.

8 strategij za zmanjšanje dolgotrajnega stresa

Strah, negotovost in stres lahko na otroke izjemno vplivajo tudi v prihodnosti. Izkazalo se je, da kronični stres v otroštvu zvišuje tveganje za nastanek depresije, astme, rakavih in kardiovaskularnih obolenj v odraslosti. Zato je izjemno pomembno, da kot starši odkrijete razlog, ki povzroča stres vašim otrokom in jim pomagate, da se spoprimejo s to situacijo.

Ohranite rutino

Ustvarjanje in ohranjanje rutine je glede na strokovnjake korak k socialnemu in akademskem uspehu. Ohranjanje dnevne rutine prav tako gradi odpornost na stres, saj otroci (in tudi odrasli) točno vedo, kaj sledi in jim to prinaša občutek gotovosti. Če ima vaš otrok rutino, se je držite, če je nima, jo ustvarite s skupnimi močmi.

Zastavite si realne cilje.

Predvsem kar se tiče šole in učnega uspeha. Otroci so bili v učenje preko spleta dobesedno vrženi, in to brez kakršne koli priprave. Povsem običajno je, da se je njihov učni uspeh med preteklimi meseci zaradi učenja na daljavo poslabšal. Zato po vrnitvi v šolske klopi na svoje otroke ne pritiskajte in ne zahtevajte od njih, da bi takoj dosegli enako raven kot pred pandemijo. Morda je ravno raven stresa tista, ki lahko spodkoplje njihovo pot do uspeha in motivacijo.

Peljite jih ven

In pogosto pohajajte po naravi. Nedavna študija Mednarodne revije o raziskavah življenjskega okolja in javnega zdravja kaže, da so otroci, ki so se med pandemijo pogosteje gibali na svežem zraku, veliko bolje obvladovali stresne situacije, zabeležili pa so tudi manjše poslabšanje splošnega počutja. Da bi se razgibali, ne potrebujete veliko. Zadostujejo sprehodi, izleti s kolesi, pohodništvo in tudi preprosta igra nogometa v parku.

Povežite se z drugimi

Ohranjevanje omejitev in distanciranje od prijateljev in družine je lahko za otroke in mlade izjemno stresno. Zahvaljujoč tehniki in družabnim omrežjem so lahko vaši najmlajši s prijatelji povezani tudi drugače kot z osebnim kontaktom. Seveda pa osebnega kontakta nič ne bo nadomestilo, vendar je zaradi dostopnega cepljenja vedno bolj realen.

Stres pandemija blog

Bodite vzor

Otroci se učijo s posnemanjem, o tem ni dvoma. Bodite jim vzor tudi v tem primeru in se naučite premagovati stres tudi sami. Zdrava prehrana, dihalne vaje, fizična aktivnost in meditacija so le majhen delček tega, kako se naučiti obvladovati stres. Vedite, da vas vaši otroci stalno spremljajo in se učijo od vas, zato so pomembne tudi takšne malenkosti, kako se odzovete na nepričakovani obisk ali na razbiti krožnik.

Dovolite jim, da prevzamejo nadzor

Koronavirus je z rok vzel nadzor staršem, pa tudi otrokom. Odkrijte reči, ki jih vaš otrok lahko nadzoruje tudi v teh težavnejših časih. Morda gre na prvi pogled za banalnosti, kot je pospravljanje sobe, pisanje menija, jedilnika, izbira mesta za vikend izlet in podobno. Svojim otrokom dajte možnost, da se o čem odločijo. To zaupanje jih bo navdihnilo in imeli bodo željo po odgovornosti.

Spodbujajte pozitivne misli

Pandemija je v naša življenja prinesla ogromno izzivov, s katerimi smo se morali spopasti in ki še zdaleč niso bili prijetni. To pa ne pomeni, da moramo živeti v obžalovanju in da morajo to občutiti tudi otroci. Spodbudite jih v tem, da bi imeli tudi kljub pandemiji pozitivne misli in da bi v življenju iskali reči, ki bi jim pomagale rasti.

Obrnite se na strokovnjaka

Lahko se zgodi, da vaša pomoč in podpora otrokom ne bosta dovolj. Tega ne jemite kot neuspeh. Če vidite, da vaš otrok doživlja velik stres, ima težave z obvladovanjem ali pa kaže celo znake depresije, se obrnite na strokovnjaka, ki vam bo s tem pomagal. Prej kot boste poiskali strokovno pomoč, manjša bo verjetnost, da se stanje vašega otroka poslabša.