Nošenje otrok v ruti

  Kategorije: Otrokova prva leta,
3 min.
25. jan'18

Čedalje pogosteje lahko na ulicah opazimo mamice z dojenčki, ki so trdno zaviti ob mamino telo. Nošenje dojenčka namreč krepi vez med mamo in otrokom. Vendar pa niti z daleč ne gre le za najnovejši trend v vzgoji otrok. Poznala so ga že davna staroselska plemena, moderne mamice pa se z velikim veseljem k takem nošenju otrok vračajo.

Tudi če se strokovna mnenja za nošenje otrok razlikujejo, obstajajo mamice, ki se ne dajo prepričati in že od otrokovega rojstva dajejo večjo prednost rutam kot pa vozičkom. Na trgu lahko dandanes najdemo ogromno nosilk za nošenje na podoben princip. Nošenje otrok v ruti ni iznajdba moderne dobe, poznale so jo že stare in prastare mame, ki so otroke nosile v rutah na primer med žetvijo, saj so morale imeti obe roki prosti.

Do kdaj nositi?

Nošenje otrok v ruti je primerno za otroke že od njihovega rojstva, treba pa je tudi izbrati trenutek, ko s tem končati in dati otroku svobodo. Idealno je predvsem za nedonošenčke, ki so nekaj časa po porodu preživeli v inkubatorju. Z nošenjem mamice nadomestijo čas, za katerega so bili prikrajšani v trebuščku. Otrok in mamica sta mirna, saj sta blizu eden drugega, dojenčki pa se počutijo varno, prav zaradi nošenju v čvrsti ruti. Podobno kot odejice, ki tesno objamejo dojenčka, tudi rute imitirajo okolje, v katerem je dojenček rastel v trebuščku.

Nošenje dojenčki

Nošenje z ruto je primerno tudi za starejše dojenčke, predvsem na daljših sprehodih, izletih ali turah. Tega načina pa se ni priporočljivo posluževati pri otrocih, ki se radi gibajo in želijo opazovati okolico. Lahko bi se polenili in lahko se zgodi, da se jim tako oslabijo mišice. Prav te pa je pomembno krepiti že od majhnega. Starejši dojenčki v ruti tako ne morejo svobodno raziskovati okolice, po drugi strani pa so lahko za mamice že pretežki.

Izbirajte kakovost

Ni vsaka ruta primerna za nošenje. Če se odločite za ta princip, izbirajte rute certificiranih proizvajalcev, ki izpolnjujejo vse varnostne standarde in vse stroge kriterije kakovosti. Nošenje dojenčka mora izpolnjevati ergonomska načela in v nobenem primeru ne sme škoditi mamici in niti dojenčku, ampak mora podpirati njegov pravilni razvoj. Ruto izbirajte tudi glede na dolžino, da bi jo lahko dobro povezali. Obstajajo mnogi načini vezanja, kjer so nekateri primerni za majcene dojenčke, ki še ne morejo držati glavice pokonci, spet drugi pa omogočijo starejšim malčkom odkrivati okolico.

Način nošenja rute

Zakaj da?

  • Nošenje v prvih mesecih po rojstvu pomaga otroku pri prilagajanju
  • Otrokov položaj v ruti spodbuja pravilen razvoj v vseh pogledih
  • Zahvaljujoč neposrednemu stiku z mamo se otrok počuti varno
  • Telo mamice je z nošenjem dojenčka enakomerno obteženo
  • Nošenje z ruto deluje kot preventiva proti sindromu ploske glavice
  • Starš ima obe roki prosti in se lahko posveti tudi čemu drugemu
  • Mamico po porodu vrne v kondicijo

Zakaj ne?

  • Dojenček in mamica bi lahko postala odvisna od nošenja in tako bi se malček lahko polenil
  • Če se z nošenjem ne začne takoj po otrokovem rojstvu, lahko otrok staršu povzroči veliko obremenitev
  • Dojenček lahko zaspi v nevarnem položaju
  • Na trgu je veliko nekakovostnih rut, ki lahko otroka ogrozijo
  • Nepravilno vezanje lahko otrokom in staršem škodi

Če se boste odločili za kateri koli način nošenja, nošenje vnaprej vedno dobro preučite. Posvetujete se na primer s prijateljico, ki je domača v nošenju rute ali pa se brez strahu posvetujte s svetovalko za nošenje otrok. Zdravje naših malčkov je na prvem mestu, zato se v to splača investirati. Če vas je ta način prepričal, boste čudovite rute našli tudi v naši ponudbi.

Rute za nošenje