Nosečnost teden za tednom: 33. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
01. dec'21

Udobno se namestite, globoko zadihajte in počivajte. Vse, kar vam rastoči trebušček in dojenček dopuščata. V triintridesetem tednu nosečnosti bi moral biti v ospredju počitek, vendar lahko bližajoči se rok poroda in nosečniški znaki spremenijo vaše načrte. Kako bo videti 33. teden nosečnosti?

Dojenček je nekaj tednov pred porodom velik od 43-44 cm in tehta približno 1900 gramov. Velikost spominja na primer na zeleno, ananas in tudi otroško igračo dojenčka. Ste v osmem mesecu nosečnosti, kar pomeni, da se zdaj pa res že bližajo finale in poleg pripravljene torbe za porodnišnico bi morali v najboljšem primeru imeti poskrbljeno tudi za prve potrebščine za dojenčka.

Znaki triintridesetega tedna

Če bi morali znake tega tedna skrčiti na eno besedo, bi bila to preprosto neugodje. Pripravite se na:

  • Pregrevanje organizma. Se počutite »hot«, vendar ne v pravem pomenu besede? Če vas obliva vročica, ki pa ni povišana temperatura ali vročina, ampak za tem stoji pospešeni metabolizem.
  • Bolečine v glavi. Hormoni vas tudi tokrat ne bodo pustili na cedilu, saj bodo poskrbeli tudi za bolečine v glavi. Te lahko povzročita stres ali dehidracija, zato se poskušajte pomiriti in ne pozabite piti veliko tekočine.
  • Zadihanost. Nič čudnega ni, če ste v tej fazi nosečnosti hitro zadihani in imate kdaj pa kdaj tudi težavo priti do zraka. Otroček pritiska na pljuča, ne pomagajo pa niti njegovi stalni vrteči gibi. Olajšanje bi moralo priti, ko se bo dojenček spustil nižje in se začel pripravljati na porod.
  • Pozabljivost in nespretnost. Imate občutek, da vam nič ne gre kot po maslu? Morda so vas »ujeli« stari dobri nosečniški možgani. Razlog za pozabljivost in nespretnost so lahko stres, tesnoba in nemir zaradi bližajočega se poroda, pa tudi dejstvo, da se vaše telo (in tudi možgani) začenjajo osredotočati na dojenčka in njegove potrebe.

Nosečnost triintrideseti teden

Nosečniški trebušček v triintridesetem tednu

Dejstva, da vam trebušček raste resnično hitro, verjetno ni treba poudarjati. Do tega trenutka bi morali v najboljšem primeru pridobiti od 10-13 kg, seveda pa je ta številka višja v primeru, če pričakujete dvojčke.

Dojenček je v 33. tednu znotrajmaterničnega razvoja najverjetneje že obrnjen z glavico navzdol ali pa se bo kmalu obrnil. Postopoma se prav tako spušča nižje v medenico in vi lahko občutite, da se vam je trebušček prav tako nekako spustil. Nekateri dojenčki si za to »spuščanje« vzamejo kar precej časa in se obrnejo šele nekaj dni pred rojstvom.

Do takrat pa dojenček v vašem trebuščku neizmerno uživa. Oči ima lahko na široko odprte, vadi dihanje, sesanje in goltanje. Dojenčku se krepijo kosti in nadaljuje se tudi razvoj možganov. Mnoge bodoče mamice bo presenetilo, da dojenček v dnevu popije približno pol litra plodovnice. To pa naj vas ne skrbi, dokler je dojenček v trebuščku, gre za naravni proces njegovega znotrajmaterničnega razvoja.

Kaj vas čaka v 33. tednu?

Gnezdenje, prenašanje dela na druge in počivanje. Se vam sliši to kot pokvarjena plošča? Vedite, da vam s temi nasveti želimo le dobro, ne le mi, ampak tudi vaš partner, sorodniki in zdravnik. V mislih imejte, da četudi ne delate veliko, si vaše telo intenzivno prizadeva za ustvarjanje novega človečka, kar pa sploh ni preprosta naloga.

Pripravite si torbo za porodnišnico, berite knjige o dojenčkih, opazujte in predvsem poslušajte svoje telo. Vaš organizem vam bo sam povedal, kaj je treba storiti in poslušajte tudi vse instinkte, ki vam bodo pravili, da počivajte. Že čez nekaj tednov bo vašo polno pozornost zahteval težko pričakovani dojenček.