Nosečnost teden za tednom: 23. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
19. nov'20

Triindvajseti teden, peti mesec, dojenček velik kot grenivka ... želite izvedeti, kaj vse vas v tem tednu še čaka in čemu se ne boste izognili? Berite dalje in izvedeli boste, kaj se dogaja z dojenčkom in kako se lahko že zdaj začnete pripravljati na njegov prihod.

V triindvajsetem tednu je dojenček velik kot grenivka, kar pomeni, da je velik približno 28-29 in tehta okoli 500 gramov. Dojenček ni le večji, ampak pri ultrazvočnem pregledu tudi lepši, saj je vse bolj podoben malemu človečku. Če vas okolica sprašuje, v katerem mesecu ste, se lahko brez strahu pohvalite z besedami, »V petem«.

Znaki triindvajsetega tedna

Tudi ta teden, podobno kot mnogi pred tem, je združen z več simptomi, ki napovedujejo, da v vašem telesu raste novo življenje. Pripravite se na:

  • Otečena stopala in gležnji. Rahla oteklost gležnjev in stopal bo mnoge mamice spremljala vse do konca nosečnosti. Pijte veliko vode, redno se sprehajajte, in zmeraj, ko utegnete, imejte noge dvignjene. Če občutite, da oteklina pride hitro in je večja, se obrnite na svojega zdravnika. Prekomerna oteklost je lahko znak preeklampsije.
  • Braxton-Hicks popadki. So znak tega, da se vaše telo pripravlja na porod. Te lažni popadki hitro izginejo, so neredni in večinoma rahli. Naravno je, da ustrašijo predvsem prvorodke.
  • Bolečine v hrbtu. Dojenček raste, pridobiva na teži, zato ni čudno, da vas zaradi tega začenja boleti hrbtenica. Posvetujte se z zdravnikom in redno izvajajte vaje za nosečnice, ki bodo olajšale vašo bolečino.
  • Otekle in krvaveče dlesni. Krvavitev in oteklost dlesni med tem časom povzroča večji pretok krvi. Zato imate med nosečnostjo tudi pravico do več preventivnih pregledov pri zobozdravniku. To, da vsaka nosečnost terja en zob, je sicer mit, redne kontrole pa bi morale biti stalnica.Nosecnost triindvajseti teden

Nosečniški trebušček v triindvajsetem tednu

Nosečniški trebušček je v tem času zelo privlačen za okolico, vsak bi se ga želel dotakniti. Samo od vas je odvisno, komu boste to tudi pustili. Vaš trebušček zdaj meri 21-25 cm, od sramne kosti pa do zgornjega dela maternice. Če imate zdravo težo (ne trpite za prekomerno težo), bi morali do zdaj pridobiti 5-7 kg.

V 23. tednu je dojenček že aktiven in če podrobno opazujete njegov dnevni režim, verjetno že veste, da si je že ustvaril rutino. Sledite lahko temu, kdaj spi, kdaj se premika in kdaj brca. Nekateri starši so celo opazili, da je ta ritem dojenček ohranil tudi po rojstvu. Če je vaš dojenček ponoči miren in vam dovoli spati, ste zmagali.

In kako se ima dojenček? Njemu se v 23. tednu oblikujejo prsne bradavice, razvijajo se pljuča, obrazek je že popolnoma oblikovan – edino kar mu manjka je maščoba. Dojenček se v trebuščku zabava, posluša vaš glas, bitje srca in okoliške bolj izrazite zvoke, na primer pasji lajež, motor avtomobila in zvonec na vratih.

Kaj vas čaka v 23. tednu?

V drugem trimestru so obiski zdravnika redki, zato imate čas, da se posvetite drugim stvarem in svoj dom pripravite na prihod novorojenčka. Mnogi starši dojenčka komaj čakajo, zato že prej pripravijo sobico in nakupujejo oblačila in pripomočke za nego dojenčka. Še zmeraj pa je čas za nosečniške fotografije in na to, da začnete z vajami, ki vam bodo pomagale pri porodu.