Prvi otrok šele po tridesetem?

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
12. jul'17

Kdaj je najbolj primeren čas za spočetje otroka?  Različne odgovore boste prejeli od zdravnika, psihologa in morda popolnoma drugačnega od sociologa. Dejstvo je, da je vedno večje število žensk, ki svojega prvega otroka privedejo na svet šele po tridesetem. V čem je nosečnost po tridesetem drugačna?

Zdravnikom je povsem jasno, idealna doba za nosečnost je okrog 25. leta, ko je ženska najbolj plodna, verjetnost, da donosi zdrav plod, pa je najvišja. Z naraščajočo starostjo se zmanjšuje plodnost ženske, npr. okrog 35. leta je verjetnost zanositve v enem ciklu le 16 %. Kljub temu dejstvu se vsakoletno zvišuje povprečna starost prvorodnic. Leta 1990 je bila povprečna starost prvorodnic 25 let, glede na zadnje statistike pa njihova povprečna starost znaša 29 let, kar je vseeno manj od evropskega povprečja. Starejše prvorodnice ima na primer Italija (30,6), Španija (30,4) in Luksemburg (30).

ženska nosečnost

Zakaj je temu tako? Vedno več je žensk, ki se dlje šolajo, ali pa si želijo zgraditi kariero. Nekatere si želijo izpolniti svoje potovalne sanje ali pa si najti prostor za samorealizacijo in zato otrok v njihove načrte trenutno ne sodi. Nekatere ženske pa spet ne morejo najti »tistega pravega«. Otrok je danes precej draga obveznost in mnogi pari si želijo najprej ustvariti finančno zalogo, da njihove preskrba družine ne bi presenetile finančne težave. Druge ženske pa spet ne slišijo tiktakanja njihove biološke ure in vedno najdejo razlog, zakaj pa zdaj ni pravi čas. Pravijo si – ko doštudiram, ko oddelam vsaj nekaj let, ko kupimo stanovanje, ko zgradimo hišo, ko bomo videli kaj sveta ... Takšnih »ko« bi lahko našli resnično veliko.

Tveganje za nosečnost po tridesetem

Prelaganje spočetja na leta po tridesetem ima svoja tveganja. Ženske po tridesetem letu imajo za petino večje tveganje predčasnega poroda in tega, da se otrok ne bo pravilno razvijal in bo imel prirojene razvojne napake. Enako jim v večji meri grozi rojstvo mrtvega otroka ali preeklampsija. Za vse te komplikacije (poleg preeklampsije, katere pojav zdravnikom ni povsem jasen) je lahko krivo staranje maternice in placente. Nosečnost po 30. letu življenja se povezuje še z enim fenomenom – večplodno nosečnostjo. Čim starejša je ženska, tem večje hormonalne spremembe se v njej dogajajo. Organizem lahko sprosti več jajčec, ki so lahko naenkrat oplojena. Zato je po tridesetem letu večja možnost, da se vam rodijo dvojčki.

Preiskave nosečnost

Večja starost, več carskih rezov

Večja starost zahteva tudi večjo pozornost. Pri nas se za tvegano nosečnost smatra starost 35 let ali več. Ženskam po 35. letu življenja priporočajo aminocentezo – odvzem plodovne tekočine, pri kateri se ugotavljajo razvojne in genetske motnje plodu. V tej starosti pogosto grozi visok krvni pritisk in sladkorna bolezen. Tudi večje število nosečnosti se konča s carskim rezom. Nekaj podobnega se je dogodilo Zdenki iz Ljubljane, ki je imela 33 let, ko je prvič rodila. S prvim otrokom je odlašala, dokler ni našla tistega pravega. Vendar zanositev pri njej ni bila nič kaj preprosta. Za nameček je imel njen partner slab spermiogram, obiskovati je morala ambulante za pomoč pri zanositvi in opraviti zunajtelesno oploditev. Jajčece se je ugnezdilo in celotna nosečnost je potekala brez težav do 8. meseca, ko so se pojavile komplikacije. Postavili so ji diagnozo, placenta previa marginalis (predležeča posteljica, kjer placenta popolnoma prekriva maternično ustje).

Simptomi tega stanja so ponavljajoče se krvavitve, kar lahko resno ogrozi življenje matere in otroka. »V 32. tednu sem začela krvaveti in en teden sem morala ležati v bolnišnici. Nato sem ležala doma in pazila nase, dokler na koncu nisem rodila šest dni pred 37. tednom s carskim rezom, ki se je končal uspešno, saj mi je grozil tudi odvzem maternice,« nam je svojo zgodbo zaupala Zdenka. Zdravnik ji pred tem ni nikoli nakazoval na to, da bi morala s prvim otrokom pohiteti, tudi če jo je njena družina kdaj pa kdaj dražila z vprašanji, kdaj bo končno mama. Če bi bila lahko spet noseča in si izbrala čas nosečnosti, bi zaradi sprememb, ki so se dogajale z njenim telesom, nosečnost najraje preživljala v 25. letu starosti.

Nosečnost po tridesetem
Starejše porodnice po duševni plati lažje prenašajo nosečnost

Nosečnost po tridesetem ima tudi pozitivne strani. Doktor John Mirowski iz univerze v Texasu je iznašel zanimivo teorijo. Meni, da je idealna starost za nosečnost in porod, ko ima ženska 34 let. Po eni strani ugotavlja, da se mlajši organizem po porodu lažje regenerira, po drugi strani pa lahko zrela ženska bolje izkoristi svoje spretnosti. Prav tako se pri tej starosti pričakuje tudi stabilen odnos in podpora partnerja in že izdelana kariera, tako da mamici po vrnitvi na delo ne bo treba začenjati iz nič ter bo tako finančno preskrbljena. Raziskava strokovnjakov iz Univerze v Južni Karolini potrjuje tudi, da so ženske, ki so rodile v starosti 35 let in več, nosečnost duševno lažje prenašale. Pri starejši starosti jemljejo življenje s širše perspektive in imajo mnogo konjičkov in izkušenj, ki jih z otroki sicer ne bi imele.

V katero skupino mamic pa spadate vi? Ste dobili otroka še pred tridesetko?