Nosečnost teden za tednom: 14. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
18. nov'19

Drugi trimester nosečnosti se počasi, vendar z gotovostjo začenja! Za vaš mali zakladek, ki ga nosite pod srcem, po vsej verjetnosti ve že več ljudi in tudi vi se verjetno že veselite manjših nakupov za dojenčka. O tem, kako bo videti vaš 14. teden nosečnosti, boste izvedeli v naslednjih vrsticah.

Že štirinajst tednov vaše telo poskuša ustvariti še enega malega človečka in več kot očitno je, da svoje nosečnosti ne boste mogli več dolgo skrivati. Pripravite se tudi na to, da boste v naslednjih tednih prekipevali od energije in na svet boste gledali čez rožnata očala. Temu času nosečnosti brez razloga ne pravijo medeni tedni nosečnosti.

Znaki štirinajstega tedna

Kot smo omenjali že v prejšnjem članku naše nosečniške serije, pomeni drugo trimesečje olajšanje za vse nosečnice, ki so v prvih mesecih nosečnosti trpele. Drugo trimesečje s seboj prinaša olajšanje od neprijetnih znakov, ki postopoma izginjajo. Ne ustrašite se, če se jih kot s čarobno palico v trenutku nastopa imaginarne meje trimesečja ne znebite – vse zahteva svoj čas in kot že veste, je veliko odvisno tudi od ravni nosečniških hormonov, ki je pri vsaki nosečnosti drugačen. Oglejte si, kaj lahko od svojega telesa v tem tednu pričakujete:

  • Krči in bolečine v sklepih. Najverjetneje edini neprijetni znak štirinajstega tedna bo posledica tega, da dojenček raste hitro in se »privaja«. Pripravite se na neprijetne krče v spodnjem delu trebuha in bolečine v sklepih, ki so le znak tega, da se vaše telo prilagaja rastočemu dojenčku.
  • Naval energije. Ogromna količina energije, ki vam je primanjkovala v prvem trimesečju, je končno nazaj! Izkoristite jo in delajte tisto, za kar v prejšnjih tednih niste želeli.
  • Večji apetit. Nosečniški hormoni so tukaj tudi v tem primeru in vam narekujejo povečan tek do hrane. To pa ne pomeni, da se morate prenajedati in jesti za dva. V tem stanju nosečnosti se priporoča vnos le 300 kalorij več, izhajati pa bi morale predvsem iz hranljive in zdrave hrane in ne sladkarij.
  • Bolj zdravi lasje. Imate občutek, da so vaši lasje kar naenkrat močnejši, gostejši in imajo več leska? Da, prav imate. V tem lahko zdaj resnično uživate, saj se lahko po porodu situacija popolnoma spremeni.

Nosečnost štirinajsti teden

Nosečniški trebušček v štirinajstem tednu

Dojenček je velik že kot breskev, trenutno velik približno 85 mm in tehta več kot 40 gramov! V primerjavi s prejšnjim tednom je torej ogromno zrastel, kar se verjetno pozna tudi na vašem trebuščku, in seveda, v obliki krčev in bolečin v trebuhu. Te so posledica nagle rasti dojenčka, ki je v enem tednu skoraj podvojil svojo težo. Vaša maternica se naravno povečuje in ustvarja dovolj prostora za dojenčka.

Mala breskvica se v času 14 tedna »vrti«, premika s prstki na nogah in velika verjetnost je, da tudi sesa prstek. S polno paro delujejo tudi ledvice, ki proizvajajo urin, svoje delo pa opravljajo tudi jetra in vranica. Mnoge mamice pa lahko preseneti informacija, da dojenčku v tej fazi razvoja že rastejo nežne dlake (ki spominjajo na kožo breskve) t.i. lanugo dlačice. Ne rastejo pa le zaradi lepšega – dojenčka ohranjajo na toplem in varnem.

Kaj vas čaka v 14. tednu?

Štirinajsti teden bo miren in lagoden. Če vas ne mučijo nobene bolezni, ki bi lahko ogrožale nosečnost, vas ne čaka niti ultrazvok ali odvzem krvi. S polno mero se posvečajte sami sebi, vpišite se na nosečniške vaje, na primer na ure prenatalne joge ali pa poiščite predporodne tečaje, ki se nahajajo v vaši bližini.