Nosečnost teden za tednom: 24. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
17. dec'20

Vas mučijo krči v nogah, vas boli hrbet in vam otekajo gležnji? Dobrodošli v 24. tednu nosečnosti! Ne bojte se, poleg neprijetnih simptomov, ki so za šesti mesec nosečnosti značilni, se lahko veselite tudi rednih dojenčkovih brc. Kako pa se ima mali čudež, ki v vas raste in kako se počutite vi?

Že nekaj tednov ste čez polovico nosečnosti, zato trebuščka ne morate več skrivati. V tem tednu je dojenček velik kot melona, meri skoraj 30 cm in tehta okoli 600 gramov. Ste v 24. tednu nosečnosti, kar pomeni, da ste noseči že 6 mesecev. Čas hitro beži, vseeno pa imate z dojenčkom pred seboj še dolgo potovanje. Kaj vse vas čaka v tem tednu?

Znaki štiriindvajsetega tedna

Ne, niti ta teden ne bo minil brez (zoprnih) znakov, ki pa so dokaz, da v vašem telesu raste novo življenje, ki ga boste v nekaj tednih tudi osebno spoznali.

  • Otečeni gležnji in stopala. Kot že zagotovo veste, je otekanje gležnjev med nosečnostjo povsem običajno, pa vendar ... Če imate občutek, da je tega morda celo preveč, raje obiščite svojega zdravnika, ki bo izključil preeklampsijo. V primeru, da vas muči »le« navadna nosečniška oteklost, pijte veliko vode in vedno, ko je to mogoče, dvignite noge nad raven srca. Preseneti vas lahko tudi oteklost prstov na rokah in lahko se zgodi, da boste prstane morali za nekaj tednov odložiti.
  • Krči v nogah. Razlog zanje je lahko dehidracija, zato ne pozabite na dnevni vnos vode in redno gibanje. Vsak dan si privoščite nekaj minut hoje. Če krči ne izginejo, se obrnite na zdravnika, saj je lahko vzrok za to pomanjkanje določenih hranil.
  • Bolečine v hrbtu. Drži, tudi bolečine v hrbti so še zmeraj prisotne. Dojenček pridobiva težo, kar je dober znak, vaši hrbtenici pa ravno ne pomaga. Preizkusite jogo za nosečnice, ki bo olajšala vaše bolečine.
  • Linea nigra. To posebno ime ne pomeni nič drugega, kot temno črto, ki se je pojavila na vašem trebuščku in sega od popka navzdol. Ne bojte se, nič hudega ni, le še eden izmed znakov, ki ga povzročajo nosečniški hormoni. Linea nigra se ne pojavi pri vseh nosečnicah in spontano izgine v nekaj tednih po porodu.
  • Strije. Strij se boji veliko mamic, če ne prav vse. Redna notranja in zunanja hidratacija kože bi morali pomagati, vendar ni dokaza, da lahko redno masiranje s posebnimi olji in kremami nastanek strij v celoti prepreči.Nosecnost stiriindvajseti

Nosečniški trebušček v štiriindvajsetem tednu

Dojenček že veselo brca, vi pa zagotovo že točno veste, kdaj spi in kdaj je pokonci. Dojenčkove gibe lahko končno zazna tudi vaš partner ali pa kdorkoli, ki mu dovolite dotakniti se trebuščka. Ti pa so vedno bolj izraziti. Če je vaš ITM v mejah normale, bi do 24. tedna optimalno morali pridobiti optimalno od 6 do 8 kg. Seveda, če čakate dvojčke, bi kazalec na tehtnici moral kazati približno za 11 kilogramov več.

Dojenček v tem tednu napreduje in se razvija. Koža, ki je bila še nedavno prosojna, se zdaj začenja »barvati« in je nežno rožnata. Laski pa so še zmeraj beli. Dobra novica je, da ima dojenček že popolnoma razvit sluh, vas sliši in če mu boste v tem obdobju predvajali glasbo, ki mu bo všeč, ga lahko ravno ta glasba po rojstvu pomiri in ustvari občutek varnosti.

Kaj vas čaka v 24. tednu?

Test z glukozo. Gre za rutinski pregled, ki ga med nosečnostjo opravi vsaka bodoča mamica. V ambulanti vam bodo odvzeli kri, nato pa boste morali spiti glukozno raztopino. Po približno dveh urah vam bodo znova odvzeli kri, da bi ugotovili, kakšna je gladina krvnega sladkorja. Ta ne bi smela preseči 11,2 mmol/l. V primeru, da je višja, pomeni, da imate nosečniško sladkorno. To pa ni razlog za paniko. Če se boste ravnali po zdravnikovih navodilih, boste v redu vi in tudi vaš malček.