Nosečnost teden za tednom: 16. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
10. mar'20

Ali menite, da ste začutili prvo dojenčkovo brco?   Ravno v šestnajstem tednu nosečnosti bodoče mamice izrazitejše čutijo dojenčkove gibe. Oglejte si z nami, kaj 16. teden nosečnosti s seboj prinaša.

V približno treh mesecih in treh tednih je vaš malček zrasel na velikost običajnega avokada – trenutno je velik približno 12 cm in lahko tehta skoraj 100 gramov. V vašem trebuščku se je že dobro udomačil, kar je vidno tudi na ven. Zakrivanje nosečniškega trebuščka pred radovednimi pogledi ni več tako enostavno.

Znaki šestnajstega tedna

Šestnajsti teden je nekakšen majhen razlog za praznovanje. Neprijetnih znakov je le še malo, vi pa se lahko veselite večjih prsi, in tudi levje grive na glavi ter trdnih, lesketajočih nohtov.

  • Bolečine v hrbtu. Z večjo težo, s katero se mora vaše telo med nosečnostjo spoprijeti, je bolečina v hrbtu popolnoma razumljiva. Zanjo so morda zaslužni tudi nosečniški hormoni, saj se lahko bolečina pojavi ravno v predelu križa, podobno kot pri menstruaciji. Poskusite kar največ počivati, izogibajte se zahtevnim aktivnostim in domačim opravilom in si privoščite redno razgibavanje.
  • Večje dojke. Vaše prsi so lahko v tej fazi nosečnosti večje za kakšno košarico, medtem ko bodo popolnoma pripravljene za dojenje na koncu drugega trimestra.
  • Zaprtost. Ta je med nosečnostjo popolnoma običajen pojav, za katerega je kriva povečujoča se maternica. Pritiska na črevo in vam povzroča neprijetnosti. V jedilnik vključite živila, bogata z vlakninami, pijte dovolj vode in stvari se bodo obrnile v pravo smer.
  • Pozabljivost. Ste tudi vi žrtev t.i. nosečniških možganov? Nihče ne zna pojasniti, zakaj nosečnice in mamice tako pogosto pozabljajo – razlog so lahko nosečniški hormoni ali pa le dejstvo, da se misli zdaj osredotočajo na dojenčka.
  • Občutljive oči. Suhe in razdražene oči so še en znak nosečnosti, na katerega zagotovo niste računali. Pomagalo bo, če se boste odmaknili od zaslona računalnika, telefona in televizije in si pomagali s kapljicami za oči.
  • Svetleča polt. Najboljše pa za konec! Nosečniški hormoni pozitivno delujejo na kožo, ki je v tem stanju nosečnosti čvrsta, prožna in svetleča.Nosečnost šestnajsti teden

Nosečniški trebušček v šestnajstem tednu

Kot smo omenili v uvodu članka, v 16. tednu nosečnosti večina bodočih mamic začenja čutiti dojenčkove premike in tudi brcanje. Na začetku lahko te premike zamenjate za nežne mišične krče ali pline, kasneje pa se jih boste naučili razpoznavati.

Dojenčku se v tej fazi oblikujejo drobne ušesne koščice, zahvaljujoč čemur že začenja prepoznavati glasove. Zdaj je torej pravi čas za to, da dojenčku začnete govoriti. Ste vedeli, da dojenček že takoj po rojstvu razpozna mamin glas od glasov drugih ljudi? Dojenčku v tem času prav tako že rastejo trepalnice, obrvi in laski ter se oblikujejo tudi brbončice.

Kaj vas čaka v 16. tednu?

Večina bodočih mamic še pred velikim ultrazvokom v 20. tednu nosečnosti obišče ginekologa prav v tem času. Zdravnik s pomočjo testa iz urina izloči nosečniško sladkorno in tveganje za preeklampsijo. Vsak zdravnik ima malce drugače pristope, v 16. tednu lahko, vendar ni nujno, opravi tudi klasičen ultrazvok. Pripravlja pa se tudi na t.i. Tripple test, torej test, ki ugotavlja možne razvojne in genetske motnje dojenčka.

Podobno kot v času cele nosečnosti, tudi med šestnajstim tednom velja eno – ne naprezajte se več, kot je to potrebno, dovolj počivajte, zdravo se prehranjujte, privoščite si gibanje na svežem zraku in počasi začenjajte izbirati dojenčkovo ime. V primeru, da zaradi rastočega trebuščka ne morate najti pravega položaja v postelji, si pomagajte z blazino za dojenje. V naslednjih mesecih nosečnosti jo boste zagotovo uporabili, družbo pa vam bo delala tudi med dojenjem.