Nosečnost teden za tednom: 26. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
16. feb'21

En teden je minil kot bi mignil in tu je obdobje nosečnosti, ki je že dobro čez polovico. Dojenček se razvija naprej in se pripravlja na srečanje z vami, na katerega boste morali še nekaj tednov počakati. Z nami si oglejte, kaj se dogaja z dojenčkom in bodočo mamico v 26. tednu nosečnosti.

Dojenček v tem tednu nosečnosti tehta pribl. 750-850 g in je velik pribl. 36 cm. S svojo velikostjo lahko spominja na štručko ali ravno izraščen ohrovt. Raste in raste, zato boste imeli pogosteje občutek nelagodja, nosečniški trebušček pa vam bo morda pri nekaterih opravilih napoto. Ampak glede na rezultat, to odtehta svoje, kajne? :)

Znaki šestindvajsetega tedna

S koncem drugega trimesečja so povezani nekateri znaki, ki so vam zagotovo že znani. Pripravite se predvsem na neudobje, ki vam jih bodo povzročali.

  • Oteklost. S tem znakom ste se morda srečali že v preteklih tednih. Rahlo otekanje nog in celo rok je med nosečnostjo običajno, paziti pa je treba na hitro in vztrajno otekanje, ki je lahko znak preeklampsije.
  • Težave s spancem. Kot smo že omenili pri znakih prejšnjega tedna, je razlogov za težave s spancem lahko več. V tem in naslednjih tednih bo največja verjetno rastoči trebušček, ki vam bo preprečeval najti ugoden položaj za spanje. Pazite na količino vnosa kofeina in v dnevni urnik uvrstite sprehode, ki vas bodo prijetno utrudili.
  • Bolečine v glavi. Glavobol lahko povzročijo hormonalne spremembe ali stres, razlog za to pa je lahko tudi premalo popite vode ali lakota. Morda boste presenečeni, ampak nekatere nosečnice ne jedo za dva in kdaj pa kdaj na hrano preprosto pozabijo ali pa preveč pazijo na svojo linijo. Mislite na svoje in otrokovo zdravje in jejte najmanj trikrat na dan. Če bo to večkrat, si privoščite manjše porcije.
  • Izguba spomina. Pozabljate? Verjetno ste tudi vi žrtev t.i. nosečniških možganov. Pozabljivost je lahko rezultat hormonalnih sprememb ali pa je lahko vzrok le to, da mislite na več stvari hkrati.
  • Višji krvni tlak. Rahlo povišanje krvnega tlaka je v tem stanju nosečnosti povsem običajno. Če vam je zdravnik med pregledom ugotovil resnično previsok tlak (sistolični presega mejo 140 mmHg in diastolični je višji od 90 mmHg), vas lahko zadržijo v bolnišnici na opazovanju, da izločijo preeklampsijo in HELLP sindrom.
  • Braxton-Hicks popadki.

Nosečnost šestindvajseti teden

Vir fotografije: Freepik

Nosečniški trebušček v šestindvajsetem tednu

Trebušček, ki ste ga v prvih mesecih tako nestrpno pričakovali, zdaj raste s svetlobno hitrostjo. Od tega tedna se bo tedensko povečal za 1,2 do 1,5 cm. Dojenček v tem času tehta manj kot kilogram, mamica pa bi morala od začetka nosečnosti pridobiti 7-10 kg. Ne pozabite se ustaviti in resnično pazite nase, težje boste dihali, in tudi hrbtenica in sklepi bodo trpeli, zato se ne naprezajte po nepotrebnem.

Na začetku 26. tedna začenja dojenček absorbirati vaša protitelesa, s katerimi pripravlja svoj imunski sistem na srečanje z zunanjim svetom. Oblikujejo se dojenčkove oči in rastejo trepalnice, vendar pa šarenica še nima dovolj pigmenta, da bi se razbrala barva oči. Če se to še ni zgodilo, bo dojenček v naslednjih dneh prvič odprl oči.

Dojenček prav tako diha plodovnico, s čimer se pripravlja na porod in trenutke, ki bodo po njem sledili. Poleg tega se dojenčku izpopolnjujejo čuti, razvijajo se različne lastnosti in tudi talent. Dojenček vse bolj reagira na vzgibe okolice, predvsem na hrup, svetlo luč, zvok vašega glasu in dotike trebuščka.

Kaj vas čaka v 26. tednu?

Izbira porodnišnice, porodni načrt, nakup prvih reči za dojenčka in pogovori! Ker dojenček že dojema vaš glas, je zdaj najugodnejši čas, da mu začnete govoriti. Lahko mu berete, pojete, spuščate glasbo ali pa mu preprosto med dnevom opisujte vse, kar počnete.

Ne pozabite se gibati, saj bo gibanje med nosečnostjo olajšalo vaše bolečine in druge neprijetne znake, hkrati pa vas bo pripravilo na porod in ga celo olajšalo. Če se pred nosečnostjo niste veliko gibali, se tudi zdaj ne ženite v ekstreme in se raje prijavite na nosečniško jogo ali preizkusite fizioterapijo za nosečnice.