Nosečnost teden za tednom: 6. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
18. apr'19

Velikost graha – takšen je dojenček v šestem tednu nosečnosti, kamor ste ravnokar vstopili. Nosečnost je šele na začetku, zato je povsem naravno, če imate skrbi in dvome. Na novega človečka, ki v vas raste, se šele navajate. Kako je to videti v šestem tednu?

V tem stadiju se dojenčku še pravi zarodek, velik je približno 2-4 mm, vendar raste zelo hitro. Zahvaljujoč (ali pa zaradi) tega se hitro zvišuje tudi raven nosečniških hormonov, ki lahko povzročijo prave neprijetnosti. Na drugi strani pa so dame, ki prve tedne nosečnosti prebrodijo brez težav in jih ne pestita niti slabost niti utrujenost.

Tiste manj srečne bodoče mamice pa lahko pričakujejo znake, podobne ali enake kot v prejšnjem tednu. Mučijo vas lahko občutljive prsi, utrujenost, slabost, pogosto uriniranje, napihnjenost, spremembe razpoloženja in krči, lahko pa se pojavi tudi blag izcedek. Omenjeni znaki spadajo med najbolj pogoste, ni pa rečeno, da če se bo pojavil eden, se bodo pojavili še vsi drugi. Nekatere bodoče mamice so večinoma le utrujene, ne mučijo pa jih slabosti in siljenje na bruhanje, spet druge pa to doživljajo ravno nasprotno. Ne preostane jim nič drugega, kot le zdržati – v drugem trimesečju bodo vsi ti neprijetni stranski znaki najbrž izginili.

Nosečnost grahec

Nosečniški trebušček v šestem tednu

Spet se ponavljamo, vendar niti v šestem tednu svojega nosečniškega trebuščka še ne boste zagledale. Mali grahec, ki v vas raste, je še premajhen. Lahko vam povzroči napihnjenost in pline, kar ustvari iluzijo nosečniškega trebuščka. Mnoge mamice imajo lahko majhen trebušček v tem času za prednost, saj lahko prve tedne nosečnosti uživajo v zasebnosti s partnerjem in najbližjo družino. Vsaka ženska pač ni pripravljena vesele novice takoj deliti s svetom, predvsem v tem zgodnjem stadiju. Zato na polno uživajte v vsakem trenutku, vprašanj o nosečnosti boste v naslednjih mesecih prejeli še na tone.

Niti za ultrazvok še ni čas, vendar vas zagotovo zanima, kaj se z dojenčkom v tem času dogaja. Dojenčku že veselo bije srce, medtem ko se njegov žilni sistem še izpopolnjuje, počasi pa lahko že premika nogice in rokice. V tem stanju nosečnosti se oblikuje tudi dojenčkov obrazek, odkrivajo se torej nos, oči, ušeska, brada in lička. Ultrazvok v šestem tednu nosečnosti lahko prepozna dojenčkovo bitje srca, zdravnik pa lahko v večini primerov ugotovi tudi nosečnost z dvojčki.

Kaj početi v šestem tednu?

Zelo verjetno je, da že kar nekaj časa veste za svojo nosečnost, zdaj je to že prišlo do vas in v polnosti se zdaj zavedate, da je dojenček v trebuščku resničen. Naredite torej vse zato, da bi se imel kar najlepše. Upoštevajte priporočila ginekologa, vendar hkrati ne pozabite poslušati svojega telesa. V tem obdobju bi morali počasi pridobivati na teži, vendar zaradi mnogih jutranjih slabosti (tudi celodnevnih) mnoge mamice celo shujšajo. Seveda, nosečnost ni bolezen, ampak se kljub temu ne smete naprezati, zato bi na vsakodnevnem dnevnem redu moral biti počitek, pa naj je to ob skodelici najljubšega čaja (bodite pozorni na nekatera zelišča) ali pa pri zdravem kosilu.

Nosečnost je sicer čudovito obdobje v življenju žensk, vendar so lahko prvi tedni resnično stresni. Res pa je, da boste strah, ki ga čutite zdaj, kot starši čutili vse do konca življenja. Odtehta pa ga vse veselje, ki vam ga otrok prinese.