Nosečnost teden za tednom: 7. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
09. maj'19

Dojenček raste, spremljevalni znaki nosečnosti prihajajo do besede in počasi bo tudi čas za prvi ultrazvok. Dojemati začenjate, da v vas resnično raste novo življenje, ki še ni vidno, vendar lahko to skrivnost pred najbližnjimi še malce zadržite zase.

Sprememb, ki se odvijajo v vašem telesu, na ven še ne boste opazili. V sedmem tednu nosečnosti je zarodek še tako velik kot v prejšnjem tednu, njegovo velikost pa lahko primerjamo z okusno borovnico. Tudi če se prvo obdobje nosečnosti »računa« po tednih, to pomeni, da ste ravnokar v prvem mesecu in približno drugem tednu nosečnosti.

Neprijetni nosečnostni znaki, ki mnogim mamicam otežujejo to čudovito obdobje, lahko v sednem tednu pospešeno dobivajo na moči. V veljavo bo stopila predvsem slabost, ki jo lahko lajšate z ingverjevim čajem, vitaminom B6 ali akupresurnimi obvezami na zapestjih. Poleg že dobro znanih simptomov (spremembe razpoloženja, občutljive prsi, blag izcedek, siljenje na vodo) se lahko pojavijo tudi novi.

Ravno v tem času se pri mnogih začenjajo pojavljati zanimive želje po hrani, ki še zdaleč niso mit. Lahko se zgodi, da vam ne bodo teknile jedi, ki so včasih spadale med vaše najljubše, njihov vonj vas bo morda prav motil. V nekaterih primerih gre tukaj za nekakšen obrambni mehanizem, ki bo vaše roke držal stran od jedi, ki bi dojenčku lahko škodile. V primeru, da vas popade želja po kakšni posebni hrani, si jo kar privoščite, vendar v zmerni količini. Če ste noseči to ne pomeni jesti za dva. Neprijetno vas lahko presenetijo tudi akne, dobra novica pa je, da se prav med nosečnostjo nekaterim bodočim mamicam koža spet čudovito sčisti.

Nosečnost borovnica

Nosečniški trebušček v sedmem tednu

Se gledate v ogledalo, pa še vedno ni nič videti? Imeti nosečniški trebušček v sedmem tednu bi bilo zelo neobičajno, glede na to, da je zarodek še čisto majhen. Še vedno velja, da je kakršen koli pojav večjega trebuščka le napihnjenost. Vendar se ne bojte, v vašem telesu se dogaja resnično veliko. Zarodek med sedmim tednom nosečnosti proizvede 100 novih možganskih celic, oblikuje se tudi srček, razvijajo se ledvice in oblikujejo se rokice in nogice.

Čaka vas tudi prvi večji pregled pri ginekologu, ki vam bo odvzel kri, urin in opravil vse potrebne preiskave. Naročil vas bo tudi na prvi ultrazvok, ki je lahko že prihodnji teden! Po prvih odvzemih krvi boste tudi izvedeli, ali morda pričakujete dvojčka. Raven nosečniških hormonov je pri dvojčkih višja. Takšno nosečnost prav tako spremljajo pogostejše jutranje slabosti, ostali znaki nosečnosti pa so še podvojeni.

Za seboj nimate le prvih tednov nosečnosti, ampak tudi prvi večji pregled pri zdravniku. Lahko si malce oddahnete in se počasi začnete pripravljati na to, kaj vas čaka in ne bo kar izginilo prihodnji teden.