Nosečnost teden za tednom: 27. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
18. mar'21

Dvignite kozarce z vodo in pomahajte v slovo drugemu trimesečju, kajti s 27. tednom se končuje druga etapa nosečnosti. Še nekaj dni in vstopili boste v zadnje trimesečje nosečnosti, vendar ne prehitevajmo. Kaj vse je za vas pripravil dojenček v tem tednu?

Dojenček, ki je v trebuščku že 27. teden, diha (plodovnico, ne še zraka) in kaže tudi možgansko aktivnost. Mala kepica sreče v tem znotrajmaterničnem razvoju meri približno 37 cm in tehta okoli 900 gramov. Vaši možgani prav tako delajo s polno paro, saj se bliža porod in vi si zagotovo predstavljate, kako bo videti in kaj vas potem pravzaprav čaka.

Znaki sedemindvajsetega tedna

V tem tednu se boste sicer poslovili od drugega trimesečja, vendar bodo nosečniški znaki, ki so vas pestili v tem času, še nekaj časa prisotni. Morda ste se nanje že navadili, vendar jih nikoli ne podcenjujte in jih ne jemljite zlahka. Nekateri izmed njih so lahko znak druge težave.

  • Krči v nogah. Edina znana in učinkovita pomoč proti krčem je redno raztezanje, predvsem pregibanje stopala (stopali gibajte v gležnju in ju dobro napeti v obeh položajih zadržite nekaj sekund). Ne pozabite pa niti na redno pitje vode, ki je prav tako dobra preventiva.
  • Bolečine v hrbtu. Podobno kot v primeru krčev, je tudi tukaj rešitev redno raztezanje. V pomoč bo tudi velika blazina za dojenje, s katero si podložite svoje telo med spanjem ali med počitkom na kavču.
  • Zaprtost. Če vas muči zaprtost, v svoj jedilnik vključite več vlaknin in tekočine in se redno sprehajajte. Če težave ne boste odpravili, saj nič ne bo pomagalo, se obrnite na svojega zdravnika. Ta vam bo priporočil varne prehranske dodatke, ki bodo z zaprtostjo končali enkrat za vselej.
  • Hemoroidi. Ta neprijeten znak je tesno povezan z zgoraj omenjeno zaprtostjo. V veliko primerih je razlog za nastanek hemoroidov dojenček, ki ustvarja tlak na spodnji del trebuha. Pri zdravljenju hemoroidov je nujno najprej pozdraviti zaprtost.
  • Spremembe na koži, laseh in nohtih. Sta dva tipa mamic – tiste, ki jim med nosečnostjo raste bujna griva las, se jim krepijo nohti, koža pa je prožna in sijoča in tiste, ki te sreče nimajo in med nosečnostjo izgubijo precej las, nohti se jim lomijo, s kožo pa jim ne pomaga niti redno nanašanje kreme.
  • Uhajanje urina. In to predvsem ob kihanju. Najverjetneje ste se že sprijaznili z dejstvom, da med nosečnostjo nad svojim mehurjem preprosto nimate nadzora. Dojenček pritiska tudi na mehur in povzroča takšne neprijetnosti. Zaščitite se z dnevnimi vložki.

Nosecnost sedemindvajseti

Vir fotografije: Freepik

Nosečniški trebušček v sedemindvajsetem tednu

Kot smo že v uvodu omenili, dojenček že enakomerno diha, s čimer krepi svoja pljuča in se pripravlja na prvi pravi vdih po rojstvu. Izpopolnjujejo se tudi možgani, ki so vsak dan bolj kompleksni in bolj zaviti. Dojenček se v trebuščku giba, dobiva maščobo in mišice, na ultrazvoku pa lahko celo opazite, da sesa svoj palec. Počasi začenja odpirati oči in mežikati. Lahko se tudi zgodi, da bo kolcal, vendar se ne bojte, dojenčku v tem primeru nič ne grozi.

Kar se tiče mamice, bi morala do tega tedna pridobiti od 7-14 kg. Pridobivanje teže je med nosečnostjo odvisno od vsake posameznice, vedno pa po izračunu ITM obstaja zgornja meja, ki naj je ne bi presegli. Če se vam to zgodi, upoštevajte nasvete zdravnika, saj vam želi le dobro. Svojo težo poskusite vzeti pod nadzor, s čimer boste znižali tveganje za nastanek različnih komplikacij, bodisi med nosečnostjo ali ob otrokovem rojstvu.

Kaj vas čaka v 27. tednu?

V prvi vrsti kar največ počitka in prenos domačih opravil na ostale družinske člane. Ne trudite se za vsako ceno biti superjunakinja in gospodinjska opravila prepustite partnerju, lahko tudi otrokom. Ne pozabite piti veliko vode in si privoščite zdrave in okusne jedi.

Olajšajte si nosečnost, kot se le da. Med spanjem se ne mučite in se razveselite z blazino za dojenje, ki vam bo priskrbela veliko udobja. Priskrbite si tudi nedrček za dojenje, ki bo že zdaj olajšal bolečine v prsih in hrbtu. Če vas pod vplivom hormonov mučijo spremembe razpoloženja, si poiščite nekoga, ki se mu lahko s svojimi mislimi zaupate.