Poletje ali zima – kdaj lažje prenašati nosečnost?

  Kategorije: Nosečnost,
6 min.
05. jun'17

Vprašanje, ki se porodi marsikateri ženski. Jasno je, da imata oba – nosečnost med poletjem in pričakovanje potomca pozimi – svoje prednosti in slabosti. Za vas smo ju primerjali in tukaj so naše ugotovitve.

Nosečnost med poletjem

V splošnem gre za nosečnost, ki se konča s porodom nekje med septembrom in februarjem, torej v jesenskih in zimskih mesecih. Če imate radi toploto in sonce vas ne bo motila niti velika vročina. Za ženske, ki imajo raje zimo pa je lahko nosečnost v tem času zahtevnejša.

Nosečnica bazen

Prednosti

  • Poleti je zunaj živo. Če ste noseči v tej sezoni, vam ni treba sedeti doma med štirimi stenami, lahko greste ven in uživate v toploti, dobrem vzdušju in sončnih žarkih.
  • Še pred porodom lahko izkoristite tudi dopust, med drugim trimestrom tudi počitnice z letalom, uživate na plaži in plavate, kar ne bo samo še bolj sprostilo vašega telesa, temveč tudi spodbudilo vaš srčno-žilni sistem. V tujini pravijo predporodnim počitnicam »babymoon«, kar lahko preprosto prevedemo kot medeni tedni s trebuščkom.
  • Pomlad in poletje prinašata prednosti tudi ženskam, ki nimajo časa za obiske fitnes centrov. Dovolj je le sprehod po parku in takoj se boste počutili bolje. Vadba in tudi hoja dovajata v ženske mišice in tkiva več kisika, ki seveda prihaja tudi do posteljice. Ne pozabite na udobna oblačila in pitje vode.
  • Če se otrok rodi pozimi, bo do naslednjega leta že toliko zrastel, da boste lahko tople dneve spet preživljali zunaj in ne v porodnišnici ali doma.
  • V tem obdobju ima nosečnica na voljo več sveže hrane, predvsem sadja in zelenjave, ki sta pomemben vir hranil za mater in otroka, predvsem vitaminov in vlaknin.
  • Med dolgimi sončnimi dnevi na naraven način pridobivamo tudi več D vitamina, ki pomaga organizmu absorbirati kalcij in fosfor, ki sta pomembna za razvoj kosti in zob. Krepi imunski sistem in preprečuje depresijo. Pomanjkanje te pomembne snovi pa nasprotno povezujejo z višjim tveganjem za nastanek nosečniškega diabetesa, preeklampsijo ali bakterijsko vaginozo. Seveda pa to ne pomeni, da se je treba med poletjem od jutra do večera sončiti. Sončno sevanje je poleti tako močno, da je dovolj, da preživite zunaj le kratek čas.
  • Pravijo, da je oblačenje poleti malce bolj preprosto. Ohlapna nosečniška krila iz nežne tkanine so bolj udobna kot hlače in jakne. Da ne omenjamo otečenih nog, za katere bodo dovolj že pajkice.
  • Za konec lahko izdamo, da je prednost nosečnosti med poletjem tudi dejstvo, da si lahko pred božičem ali kar med prazniki podarite to najlepše darilo – vašega dojenčka.

Nosečnica voda

Slabosti

  • Poleti se nosečnice potijo več kot običajno in zaradi večje vlage v zraku prav tako trpijo za različnimi oteklinami. Na njihovo telo vplivajo različne hormonalne spremembe, porabi se več kalorij, pri čemer se ustvarja več toplote, s tem pa se organizem segreva. Pripravite se na to, da bodo težava tudi toplejše noči, ki vam bodo kratile spanec.
  • S potenjem sovpadatajo tudi različno vnetje znojnic in neprijetne odrgnine na vlažnih mestih, kjer prihaja do trenja, na primer med stegni. V tem primeru bodo pomagali pripravki proti vnetjem, kdaj pa kdaj pa bo zadostovalo tudi običajno otroško olje in puder.
  • Poleti se zaradi sončnih žarkov še povečuje nagnjenost na nastanek pigmentnih madežev, ki se med nosečnostjo pojavijo pogosto. Po porodu se koža takšnih lis težje znebi.
  • Med poletjem vas lahko še bolj mučijo zaprtje, driska, bruhanje, trebušna gripa ali inkontinenca. Težavo pa lahko predstavlja tudi več mrčesa, predvsem komarjev, zato ne podcenjujete kakovostnega repelenta.
  • Oblačenje med poletjem je sicer za nosečnice lažje, vendar se je težje udejstvovati družabnih srečanj, na primer pogostih poročnih slavljen in praznovanj, tako da se kar pripravite na dilemo, kaj pravzaprav obleči. Z malce domišljije boste pričarali čudovite in stilske outfite tudi iz običajnih stvari v večji konfekcijski številki, ki jo običajno nosite.
  • O čemer se ne govori prav pogosto, je britje ali odstranjevanje dlak s telesa. Med nosečnostjo se odsvetuje uporaba vročega voska ali laserske tehnike, najpogostejša rešitev je torej klasična britvica. S trebuščkom je to opravilo ne le izčrpno in zahtevno, ampak tudi neudobno. Še več, v kopalnici morate med britjem še bolj paziti.
  • Ko se kasneje v jesenskih ali zimskih mesecih otrok rodi, boste morali priskrbeti tudi veliko toplih oblačil, spalnih vreč in pred mrazom dobro zaščititi voziček. Pripraviti otroka na mraz, je lahko kdaj pa kdaj pravo garanje.

Nosečnost med zimo

Nanaša se na nosečnost, ki ji sledi porod v obdobju med marcem in avgustom. Hladno vreme, ki se lahko izkaže kot največji izziv, lahko izkoristite v svoj prid.

Nosečnica zima skodelica

Prednosti

  • Izognili se boste največji vročini, ki je lahko med nosečnostjo zelo neprijetna. Mrazu se vam ni treba bati – to, kar je poleti predstavljalo slabost, se pozimi spremeni v prednost. Večje segrevanje organizma bo povzročilo, da vam bo toplo tudi, ko bo druge zeblo.
  • Manj možnosti za preživljanje časa na prostem bo h krati priložnost za posvečanje pripravi na porod in prihodu dojenčka. Med deževnimi dnevi lahko nakupujete, opremljate otroško sobo ali načrtujete druge stvari.
  • Prav tako lahko končno najdete čas za listanje nakopičenih revij in branje knjig, pa tudi za pripravo receptov za doječe mamice ali najmlajše otroke.
  • Velik trebušček v zimi boste pod plastmi oblek lažje skrili in se ne boste počutili »tako ogromni«, saj bodo tudi drugi hodili naokoli zadekani. Lahko izberete mnogo udobnih oblačil, na primer velika vrečasta krila.
  • Ni se vam treba tako pogosto briti ali epilirati, drobne pomanjkljivosti lahko igrivo skrijete pod hlače :-)
  • Vaš otrok bo lahko užival v prvih spomladanskih dnevih v vozičku – ne boste v dilemi, ali iti z njim ven ali ne.
  • Po prebedeni noči z dojenčkom boste tudi lažje vstali v lepo sončno jutro, kakor pa v jutro vlažne hladne zime.
  • Če po porodu ne boste dojili, lahko poleti brez strahu uživate v vseh pijačah in jedeh ter začimbah, ki ste se jim med nosečnostjo morali izogibati.

Nosečnica partner smeh

Slabosti

  • Na počitnice z dojenčkom boste morali počakati šele na naslednje poletje.
  • Če radi smučate in so vam všeč drugi zimski športi, se jim boste morali tokrat odreči.
  • Nosečnicam v tem obdobju največ preglavic povzročajo zmrznjene ceste in pločniki, ki zvišujejo tveganje za padec in podobne težave. Tudi prevoz do porodnišnice v megli je lahko bolj zahteven.
  • Z vedno nižjimi temperaturami se pojavi tudi mnogo bolezni, pravzaprav bodo na vas kihali iz vseh strani, tako da morate še bolj paziti na svoje zdravje in zdravje dojenčka.
  • Zaviti se v odejo je sicer prijetno, ampak najti zimska oblačila, ki bi vas ogrela in bi jih brez truda oblekli, boste le stežka našli. Če kavbojke nimajo posebnega nosečniškega šiva in zapenjanja, lahko nanje popolnoma pozabite.

Če imate tudi vi kakšne izkušnje s prednostmi in slabostmi v nosečnosti med poletjem in zimo, nam tega ne pozabite zapisati v komentarje. S tem boste zagotovo pomagali ostalim bodočim mamicam. ☺