Nosečnost teden za tednom: 15. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
20. feb'20

Imate polno energije in se počutite tudi bolj privlačni? Dobrodošli v 15. tednu nosečnosti, ki bo prav gotovo eden izmed vaših najboljših. Jutranje slabosti so mimo in končno ste se poslovili tudi od drugih neprijetnosti, ki so povezane s trenutnim stanjem. Kaj vas na začetku drugega trimestra čaka in čemu se ne boste izognili?

Pod srcem že 15 tednov nosite dojenčka, ki je v tem stadiju nosečnosti velik približno kot pomaranča. To pomeni, da je vaš mali čudež velik približno 10 cm in tehta okoli 70 g. V primerjavi s prejšnjim tednom je dojenček spet malce večji, no, pred seboj ima še dolgo pot.

Znaki petnajstega tedna

Petnajsti teden je za mnoge ženske kot kovanec, ki ima dve plati. Najverjetneje se boste počutile na vrhuncu svojih moči in izjemno privlačne, na drugi strani pa ta teden »ponuja« tudi manj privlačne simptome.

  • Večja želja po spolnosti. Z navalom energije je v tem obdobju tesno povezana tudi povišana želja po spolnosti. Če je tudi pri vas tako, se vam ni treba ničesar bati. Tveganje, da poškodujete dojenčka, je resnično zanemarljivo.
  • Krvavitev iz nosu. Od želje po spolnosti prihajamo k neprijetnim znakom, krvavitev iz nosu pa je eden izmed njih. Povezan je s povečano količino krvi, ki je med nosečnostjo popolnoma naravna in hkrati z občutljivejšimi nosnimi opnami.
  • Zgaga, napenjanje in prebavne težave. Kot že veste, so te težave povezane z nosečniškimi hormoni, vendar se z njimi lahko bojujete. V prvi vrsti pazite na to, kaj jeste in opazujte, katera živila vam povzročajo težave.
  • Občutljive dlesni. Nosečnost vpliva tudi na ustno votlino in najkrajšo potegnejo prav dlesni, ki so občutljive in lahko zatekajo. Zobni higieni zato posvečajte še večjo pozornost, redno si umivajte zobe, masirajte dlesni in obiščite svojega zobozdravnika.
  • Oteženo dihanje. Ali vedno pogosteje hlastate za zrakom in tudi takrat, ko tega niti ne pričakujete? Razlaga za zadihanost med nosečnostjo je povsem preprosta – pljuča imajo zaradi rastočega dojenčka manj prostora in se kdaj pa kdaj ne morejo razširiti dovolj, da bi lahko normalno in globoko zadihali.

Nosečnost petnajsti teden

Nosečniški trebušček v petnajstem tednu

V tem stadiju nosečnosti se v vašem telesu odvijajo ogromne spremembe. Medtem ko je bila v prvem trimestru maternica še vedno lepo položena v predel medenice, se v drugem trimestru zaradi hitre rasti dojenčka premnika višje navzgor, se razteza in ustvarja prostor za dojenčka. To, kako hitro se te spremembe dogajajo, se odraža tudi v vidnosti vašega nosečniškega trebuščka. Prvorodke imajo na začetku drugega trimesečja majhen trebušček, ki na videz še ni nosečniški oz. se ga morda sploh še ne vidi. Ženske, ki imajo za seboj že najmanj en porod, imajo običajno maternico povečano, tako da se nosečniški trebušček začne kazati že prej, in to morda že v tem tednu.

Dojenček v 15. tednu lahko že giba z rokicami in nogicami in čeprav njegovih gibov za zdaj še ne čutite, ste lahko prepričani, da si od časa do časa priredi pravo zabavo. Izpopolnjuje se tudi njegovo dihanje, nenazadnje začenja tudi goltati in lahko se pojavi prvo kolcanje. Njegove očke so še zaprte, dojenček pa že reagira na svetlobo in kmalu bo slišal tudi bitje vašega srca.

Kaj vas čaka v 15. tednu?

Podobno kot v prejšnjem tednu, vas tudi v tem ne čaka posebni pregled z ultrazvokom. Mnoge bodoče mamice ravno v petnajstem tednu razmišljajo o pregledu, imenovanem amniocenteza, torej odvzemu plodovnice, s katerim ugotovijo genetske motnje in kromosomske abnormalnosti. Gre za invaziven poseg, med katerim zdravnik v amnionsko vrečko vstavi iglo in odvzame vzorec. Preden se odločite za ta postopek, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom. Morda vas bo pomiril, da kasnejši rezultati ne odtehtajo tveganja zaradi odvzema plodovnice in stresa in boste zato raje počakali na veliki ultrazvok v 20. tednu.