Nosečnost teden za tednom: 25. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
25. jan'21

Drugo trimesečje, šesti mesec, petindvajseti teden. Tudi tako bi lahko povzeli vašo nosečnost v številkah. Še zmeraj uživate v veliki količine energije, fizično zahtevnejša gospodinjska opravila pa bo počasi treba prenesti na druge družinske člane. Vi že opravljate najpomembnejše delo – ustvarjate malega človečka. Kako pa se ima in kako se vi počutite v tem tednu?

Dojenček meri približno 35 cm in tehta okoli 700 g. Če bi v rokah držali svojega dojenčka ravno zdaj, bi imeli občutek, da v rokah držite dojenčka igračo. Na prvi dotik z dojenčkom pa boste morali počakati še kakšnih 15 tednov.

Znaki petindvajsetega tedna

Morda ste polni energije, vedno večji trebušček pa vas bo vse bolj oviral pri vsakdanjih opravilih. Dejstvo, da v vas raste novo življenje, potrjujejo tudi naslednji znaki:

  • Težave s spancem. Razlogov za težave s spancem je lahko več. Najpogosteje jih povzroča večji trebušček, ki vam preprečuje spati v najljubšem položaju. Drugi najpogostejši razlog je stres zaradi bližajočega se poroda, svoje pa naredijo tudi nosečniški hormoni. Pred spanjem poskusite kar najbolj počivati in uporabljajte blazino za dojenje, s katero si lahko med spanjem podprete trebuh.
  • Pogostejše uriniranje. Dojenček vedno bolj pritiska na mehur, kar za vas pomeni pogostejše obiske stranišča. Zagotovo pa zaradi tega ne omejujte količine popite vode, saj bi to lahko ogrozilo vaše in dojenčkovo zdravje.
  • Zaprtost. Ta težava bo morda presenetila mnoge bodoče mamice, vendar je popolnoma običajna. Poskusite se redno gibati, ohranjati pitne navade in jesti živila, ki so bogata z vlakninami.
  • Hemoroidi. Podobno kot zaprtost, tudi hemoroidi mučijo ženske v drugi polovici nosečnosti bolj, kot bi si lahko mislili. Razlog za to je dojenčkov pritisk na prebavila. Pomagala bo enaka preventiva kot pri zaprtju, torej gibanje, tekočina in primerna prehrana.
  • Plini in napihnjenost. Hormoni upočasnjujejo prebavo in ustvarjajo prekomerne pline.
  • Zgaga. Tudi ta simptom je vzrok za to, da dojenček pritiska na prebavila. Želodčna kislina se izloča v požiralnik in povzroča neprijeten pekoči občutek (zgaga). Izogibajte se pekočim in začinjenim jedem in to predvsem pred spanjem. Raje si privoščite pogostejše manjše porcije, se ne prenajedajte in se po obroku raje usedite kot pa uležite.
  • Braxton-Hicks popadki. Te lažni popadki se običajno pojavijo šele okoli 28. tedna, nekatere mamice pa jih občutijo že prej. Za razliko od pravih porodnih popadkov, ti ne trajajo dolgo, so neredni in pogosto izzvenijo, ko zamenjate položaj. Če se bojite, da popadki najavljajo predčasni porod, se raje obrnite na svojega zdravnika.

Nosečnost petindvajseti teden

Nosečniški trebušček v petindvajsetem tednu

V tem obdobju imate lahko občutek, da vas trebušček stalno srbi, je napet, vaše telo pa se vam lahko zdi premajhno za to, da bi v njem dojenček sploh imel dovolj prostora. Ti občutki so popolnoma običajni in preprosto sovpadajo s tem, da se vaše telo prilagaja dojenčku in njegovim potrebam. Dojenček se v vašem trebuščku vse več giba in povsem mogoče je, da so ti gibi redni – ko je aktiven, je buden, ko nekaj časa miruje, spi.

Od tega tedna naprej dojenček dobiva občutek za ravnotežje in med obračanjem v trebuščku se že ve, kdaj je z glavico obrnjen navzdol in kdaj navzgor. Hkrati pridobiva vedno več maščobe in tudi las. V tem stanju znotrajmaterničnega razvoja lahko dojenček prvič odpre očke. Poleg tega se dojenčku razvijajo nosnice in nos, tako da se počasi, vendar zagotovo pripravlja na samostojno dihanje po rojstvu. Dojenček začenja dihati plodovnico, sicer pa pluča še niso popolnoma razvita in otroček še ne zna samostojno dihati.

Kaj vas čaka v 25. tednu?

V tem tednu obisk ginekologa ni na sporedu, saj ste ravno v prejšnjih dneh opravili glukozni test, zato se osredotočajte predvsem nase. Ne naprezajte se, privoščite si čas zase, skuhajte si okusno kosilo, glejte priljubljene serije in filme, v roke vzemite kakšno zanimivo knjigo in ne pozabite niti na zunanjo hidratacijo, torej masažo z olji in kremami. Razvajajte se, saj je zdaj pravi čas za to in če vas kdo vpraša, ali potrebuje kakšno pomoč, jim dajte brez slabe vesti kakšno nalogo, ki bi sicer bila na vaših plečih.