Nosečnost teden za tednom: 5. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
05. apr'19

Dobrodošli v klubu nosečnic! Se sprašujete, kaj pa zdaj? Dejstvo je, da ravno v petem tednu nosečnosti večina žensk opazi, da menstruacija zamuja in da lahko za tem stoji prav nosečnost. Kaj s seboj prinaša peti teden nosečnosti?

Peti teden nosečnosti s seboj ne prinaša le zamujanje menstruacije, ampak tudi naval nosečniških hormonov. Njihova raven se v primerjavi s četrtim tednom zviša, tako vas čaka pozitivni test nosečnosti in tudi neprijetni stranski znaki, ki jih ne boste tako veseli. Kako je videti vaše telo v petem tednu?

Znaki petega tedna

So ženske, ki med prvim trimesečjem ne čutijo nobenih neprijetnih znakov in je to obdobje zanje kot sprehod po parku. Na drugi strani pa so tiste, ki v prvih tednih kampirajo pred wc-jem ali pa skrčene ležijo v postelji. Za vse so krivi, kakopak, nosečniški hormoni. Oglejte si, čemu botrujejo v 5. tednu nosečnosti.

  • Občutljive dojke – so eden izmed najbolj pogostih znakov nosečnosti.
  • Jutranja slabost – se pri mnogih ženskah pojavlja v času celotnega dne ali pa le zjutraj. Bodoče mamice v boju z njo priporočajo manjše prigrizke, vitamin B6, ingverjeve bombone, posebne lizike za preganjanje jutranje slabosti in akupresurne zapestnice.
  • Utrujenost – med prvim trimesečjem je povečana utrujenost zelo pogost stranski pojav nosečnosti in vas lahko preseneti v katerem koli delu dneva. Telo je preprosto utrujeno zaradi tega, ker v sebi ustvarja novega človečka. To utrujenost boste premagali s počitkom, pa tudi z lažjimi vajami in redno prehrano, ki bo preprečila znižanje gladine sladkorja v krvi.
  • Pogostejše uriniranje – pogostejša potreba po uriniranju med nosečnostjo ni le mit. Pojavi se že v petem tednu, za tem pa stojijo povečane ledvice.
  • Krči – neprijetni krči v četrtem in petem tednu nosečnosti so po večini znak tega, da se je jajčece mirno ugnezdilo v maternico. Če imate občutek, da so krči premočni, ne odlašajte z obiskom ginekologa.
  • Izcedek iz nožnice – blag izcedek se lahko pojavi tudi v petem tednu, tudi po spolnem odnosu. Izcedek se v tem primeru pojavi zato, ker je maternični vrat bolj občutljiv kot po navadi.

Nosečnosti peti teden

Nosečniški trebušček v petem tednu

Ugotovili ste, da ste noseči in se kar naprej ogledujete v ogledalu? To početje je med nosečnostjo popolnoma običajno, saj bi vsaka bodoča mamica že kmalu rada opazila izstopajoči trebušček, s katerim bi se lahko pohvalila. Tudi v petem tednu je razlog za večji trebušček le napihnjenost ali obrok, ki ste ga pravkar zaužili. V primerjavi s četrtim tednom je plod že malce zrastel in ne spominja več na makovo zrno, ampak na pečko jabolka. Dojenček je zdaj velik približno 1,25 cm in oblikujejo se mu kosti, mišice, možgani in hrbtenjača, pa tudi srce, želodec, jetra in ledvica.

Kaj početi v petem tednu?

Če za svojo nosečnost veste že dlje časa, se tudi že izogibate škodljivim snovem, kot so na primer alkohol in cigarete ter uživate folno kislino. Povsem mogoče je, da vam je to srečno novico potrdil test nosečnosti šele zdaj, ko ste že v petem tednu. Začnite torej z jemanjem folne kisline in tudi nosečniških vitaminov, ki vam jih bo predpisal zdravnik. Ne pozabite niti na zdravo prehrano. Če ste si kdaj želeli, da bi pisali dnevnik, začnite zdaj! Čez čas bo zabavno slediti spremembam, s katerimi se bo vaše telo moralo soočiti med tem devetmesečnim potovanjem.

Že pet tednov skuša vaše telo ustvariti zdravega dojenčka in za zdaj mu to uspešno uspeva. Morda ste za to izvedeli šele pred kratkim in vam je malce žal, da tega ne veste že od prvega trenutka, vendar se ne obremenjujte – nosečnosti bo še na pretek!