Nosečnost teden za tednom: 8. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
03. jun'19

Dobrodošli v osmem tednu nosečnosti, kar pomeni, da je drugi mesec tega devetmesečnega potovanja že skoraj preteklost! Čaka vas pomemben korak – veliki pregled pri zdravniku, ki bo morda združen s prvim ultrazvokom. Berite dalje in izvedeli boste vse o osmem tednu nosečnosti, kamor ste ravnokar vstopili.

Vaše celo telo že nekaj tednov trdo dela na tem, da bi donosilo zdravega dojenčka. Ta je v osmem tednu nosečnosti velik približno 16 mm in tehta približno 1200 mg. Velik je kot okusna in sočna malina in 10 % njegove celotne teže trenutno predstavljajo jetra. Ne raste le dojenček, povečuje se vam tudi maternica, ki ustvarja prostor za vašega dojenčka. To povečevanje lahko občutite kot menstrualne krče.

Nosečnost osmi mesec malina

Ste si kdaj želeli imeti supermoči? Povsem verjetno je, da jih boste v naslednjih dneh dobili. Voh se namreč v tej fazi nosečnosti neverjetno izboljša, kar pomeni, da boste zavohali čisto vse, predvsem to, kar smrdi. S to supermočjo prihaja pa tudi ena manj prijetna stvar – v vašem želodcu bo pravi vrtiljak. Dobro znani simptomi, med katere spada slabost, občutljive prsi, izcedek, krči in utrujenost se bodo razširili še drugam.

Med osmim tednom vas lahko pesti zaprtost, s katero se med nosečnostjo bori kar 50 % žensk. Poskusite popiti več vode, v jedilnik pa uvrstite sadje in zelenjavo bogato z vlakninami in se v prostem času sprehajajte.

Dojenček nekaterim mamicam ne pusti počivati niti ponoči. Vas mučijo čudne sanje, ki so so še posebno žive? Vzrok za to ni zmeraj polna luna, ampak prav nosečnost. Ni povsem jasno, zakaj imajo nosečnice čudne sanje bolj pogosto, vendar bo zagotovo nekaj na tem, saj se v tistem srečujejo z ogromnimi spremembami, ki se odvijajo zelo hitro.

Nosečnost osmi mesec ultrazvok

Nosečniški trebušček v osmem tednu

V primerjavi s prejšnjim tednom so se v vašem trebuščku zgodile velike spremembe, ki so lahko vidne tudi na zunaj! Ni nujno, da je trebušček večji zaradi napihnjenosti. V osmem tednu se relativno hitro povečuje maternica, ki se lahko po velikosti primerja z grenivko. Prav to lahko povzroči večji trebušček, vendar tudi tu velja pravilo, da se pri nekaterih bodočih mamicah spremembe, ki nastajajo znotraj, na ven pojavijo šele kasneje.

Velikost trebuščka je v tej fazi nosečnosti odvisna tudi od tega, koliko ste se zredili. Običajno naj bi nosečnice v prvem trimesečju pridobile 1-2 kg. V mislih imejte, da je pridobivanje kilogramov v nosečnosti odvisno od vsake posameznice in mnoge mamice zaradi jutranje slabosti celo shujšajo.

Kaj pa težko pričakovani ultrazvok? Tudi zanj bo v osmem tednu čas. Na ultrazvoku boste v tem času nosečnosti zagledali dojenčkove rokice in nogice in če boste imeli srečo, vam bo malček pokazal tudi prstke, ki se počasi oblikujejo. Poleg tega se razvijajo tudi dojenčkove okušalne celice. Ob obisku ginekologa se ne boste izognili odvzemu krvi in urina – zdravnik bo redno spremljal raven sladkorja in beljakovin, da bi lahko izločil nosečniško sladkorno bolezen in preeklampsijo.

Mnoge bodoče mamice šele po obisku ginekologa zares dojamejo, da v sebi nosijo mali čudež, imenovan dojenček. Na to vas bodo odslej spominjali redni pregledi in tudi materinska knjižica, ki jo boste vse do poroda morale nositi povsod s seboj.