Nosečnost teden za tednom: 18. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
18. maj'20

Dobrodošli v osemnajstem tednu nosečnosti! Pred vami je še en teden poln sprememb. Dojenček v tem stadiju nosečnosti ne čaka križem rok, ampak hitro raste in se razvija, vse te spremembe pa boste občutili tudi vi. Kako je torej videti 18. teden nosečnost?

Dojenček meri približno 15 cm in tehta okoli 190 g. Vaša čebulica (takšne velikosti je namreč dojenček v tem tednu) raste izjemno hitro, kar lahko povzroči neustavljivo željo po hrani, ki jo nekatere mamice v tem stanju občutijo. Dojenček vam lahko že počasi krade spanec, predvsem če je vaš najljubši spalni položaj na hrbtu.

Dojenček (in tudi maternica) sta dovolj velika za to, da pritiskata na večje žile, ki se nahajajo na vašem hrbtu, s čimer znižajo pretok krvi do vašega srca. Poledica tega je lahko glavobol in nizek tlak ter tudi omotičnost. Rešitev je v tem primeru spanje na boku in v družbi blazine za dojenje.

Znaki osemnajstega tedna

Jutranje (in celo celodnevne) slabosti so sicer že preteklost, vendar pa s naraščajočo težo vašega telesa prihajajo drugi, novi znaki. Poleg težav s spanjem v osemnajstem tednu se pripravite še na:

  • Otekle roke in noge. Otekle okončine so lahko v nosečnosti resnično neprijetne, dokler pa ta oteklina ni nagla ali neznosna, se vam ni treba ničesar bati.
  • Bolečine v hrbtu. Zopet znak, ki se ga ni treba navaditi. Dojenček preprosto pritiska na notranje organe in na že prej omenjene hrbtne žile, kar povzroča manjšo ali večjo bolečino v hrbtu.
  • Krči v nogah. Vas mučijo krči v nogah? Popijte kozarec vode, malce počakajte in videli boste, kako se bo na to odzvalo vaše telo. Krči v nogah so lahko v tej fazi znak dehidracije.
  • Krčne žile. Neestetske krčne žile so prav tako rezultat telesnega pritiska in kdaj pa kdaj lahko celo bolijo. Pogosto menjujte položaje, podpirajte si noge, z njimi poganjajte pedala, tesna oblačila pa za nekaj časa postavite ob bok.
  • Krvavitev iz nosu. Podobno kot hrbtne žile, je tudi na nosne ustvarjen pritisk, ki povzroča krvavitve, predvsem v primeru, če imate tanke žilice. Če krvavitev traja kratek čas in ni preveč močna, ne paničarite. Zdravnika obiščite v primeru, da krvavitve ne morete zaustaviti ali pa se ponavlja preveč pogosto.
  • Dojenčkove brce. Trenutek, na katerega ste verjetno čakali vse od začetka nosečnosti, je končno tukaj. Dojenček se v trebuhu preteguje in vam bo kdaj pa kdaj privoščil nekaj brc. Na te neobičajne gibe se boste navadili, saj bodo vse bolj pogosti in opaznejši.Nosečnost osemnajsti teden blog

Vir fotografije: freepik

Nosečniški trebušček v osemnajstem tednu

Dojenčkovi gibi niso tu brez razloga. Vašemu malemu zakladku rastejo mišice, kar ima na vesti vadbo različnih gibov – malček se obrača, brca in boksa. Dojenčka lahko v tem času muči tudi kolcanje, poleg tega pa izrazito zeha, golta in sesa.

Razvijajo se mu ušesa, zahvaljujoč čemur dobro sliši vse, kar se dogaja v vašem telesu in hkrati začenja čutiti, kakšnega vonja je njegovo začasno prebivališče. Razvijajo se mu pljuča in genitalije, izpopolnjuje pa se tudi živčni sistem, ki ima lahko kar 14 milijard končičev.

Kaj vas čaka v 18. tednu?

Osemnajsti teden s seboj prinaša mnoge spremembe, ki jih čuti vaš dojenček in tudi vi, najverjetneje pa vas ne čaka noben veliki ultrazvok in niti poseben pregled. Še vedno se lahko odločite za odvzem plodovnice (amniocenteza), s katerim ugotovijo genetske motnje in kromosomske abnormalnosti.

Na ultrazvoku se v teh tednih merita dolžina in teža plodu, zdravnik pa prav tako ugotavlja, ali se dojenčkovi organi razvijajo v mejah normale. Če želite izvedeti dojenčkov spol, lahko zanj izveste prav zdaj – seveda, če bo malček želel sodelovati in bo pravilno obrnjen.

Bližate se polovici nosečnosti in trebušček vam bo počasi že v napoto pri običajnih dejavnostih. Pazite nase – ne dvigajte težkih reči, ne dovolite psičku da bi skakal v vas, in če vam delo dopušča, pogosto počivajte. Za spanje si kupite blazino za dojenje in opomnite partnerja, vas vas zmasira. Otečene noge in boleči hrbet ne nosijo le vas, ampak tudi vašega potomca, ki se ga oba že zelo veselita.