Nosečnost teden za tednom: 11. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
15. avg'19

Dobrodošli v 11. tednu nosečnosti! Dnevi bežijo s svetlobno hitrostjo in na prvi pogled se nič ne spreminja, v resnici pa s seboj prinašajo mnogo sprememb. Kaj se je v vašem telesu spremenilo v sedmih dneh in kaj vas še čaka in česar še ne bo konec v tem tednu? Berite!

Se še spomnite, na kakšno sadje je vaš dojenček spominjal v prejšnjem tednu? Z jagode je zdaj limeta! Vaš dojenček v 11. tednu meri približno 40-50 mm in tehta že 8 gramov! Njegova glavica je trenutno velika tako kot njegovo ostalo telo, vendar se bo razmerje 1:1 že kmalu spremenilo.

Nosečnost limeta

Znaki enajstega tedna

Do konca prvega trimesečja je ostalo le še nekaj dni, kar pomeni le eno – nosečniške slabosti in vsi neprijetni simptomi bodo kmalu izginili, vi pa boste na polno uživali rasti dojenčka v svojem trebuščku. Še nekaj časa vas bodo pestili napihnjenost, plini, izčrpanost, spremembe počutja in izcedki, opazite pa lahko tudi nove, malce bolj presenetljive simptome.

  • Krči v nogah. Ali se ponoči zbujate zaradi neprijetnih krčev v nogah? Da, je velika verjetnost, da jih ima na vesti prav nosečnost. Obstaja preventiva v podobi popite zadostne količine vode, ne pozabite pa v svoj jedilnik umestiti živil, ki so bogata s kalijem in magnezijem.
  • Linea nigra. Se vam je na trebuhu z lepega miru pojavila temnorjava črta, v smeri od popka navzdol? Ne vznemirjajte se, gre za naraven pojav, ki se lahko pri nekaterih ženskah pojavi zaradi vpliva hormonov. Ta črta, imenovana linea nigra, ne bo tam ostala za vedno, ostane pa lahko še nekaj tednov po porodu.

Nosečniški trebušček v enajstem tednu

Morda vas še zmeraj muči napihnjenost in se počutite kot balon, trebušček, ki malce že štrli pod oprijeto majčko pa ni nujno vzrok teh neprijetnih nosečniških znakov. Povsem naravno je, da mamicam, ki pričakujejo prvič, trebušček raste z drugačnim tempom in se bo nosečnost začela na ven kazati šele v drugem trimestru.

Ni pomembno, ali se lahko s trebuščkom že pohvalite ali pa ne, pomembno je predvsem to, kaj se dogaja v notranjosti. Dojenček se v vašem trebuščku premika, čeprav tega še ne čutite. Ločujejo se tudi prstki na rokah in nogah – niso več združeni kot plavutke. Začenjajo se ustvarjati lasni folikli, dlesni in nohti. Dojenček, ki je v tem trenutku velik kot limeta, ima še vedno malce prozorno kožo, vendar ne za dolgo, kmalu bo neprosojna.

Nosečnost sreča

Kaj vas čaka v 11. tednu?

Zadnji teden prvega trimesečja je poleg rednih pregledov na vrsti tudi t.i. screening, ki ste ga verjetno že opravili v prejšnjem tednu. Vsak ginekolog ima svoje lastne postopke, ki se lahko razlikujejo, zato bodite potrpežljivi in počakajte, ko bo prišel čas za vas. Za zdaj uživajte v tem čudovitem obdobju, med katerim imate ogromno časa zase in tudi za svojega partnerja.

Nakupa udobnega in kakovostnega nedrčka za dojenje vam ni treba odlašati na zadnje tedne nosečnosti. Prav vam bo prišel tudi prej, saj se prav na koncu prvega trimesečja začnejo dojke povečevati, vi pa boste dobri podpori le hvaležni. Kmalu vam bo prav prišla tudi blazina za dojenje, ki jo boste oboževali predvsem med spanjem. Zakaj si je ne bi privoščili že zdaj, ko je lahko tudi odličen dodatek vašega interjerja.

Še vedno razmišljate, ali bi obelodanili novico o nosečnosti? Morda jo lahko za zdaj še zadržite zase, vendar dojenčka v svojem trebuščku kmalu ne boste mogli več skrivati.