Nosečnost teden za tednom: 31. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
21. sep'21

Dobrodošel, teden št. 31. Dobrodošli, nosečniški možgani. Imate občutek, da pozabljate in izgubljate pozornost? Ravno v tem obdobju se pri nosečnicah začenjajo izražati t.i. nosečniški možgani, ki glede na raziskave pripravljajo mamico na nego dojenčka. Kaj vse je poleg tega enaintrideseti teden nosečnosti za vas pripravil?

Od spočetja je minilo že 31 tednov, do poroda pa vas loči še približno 9. Trenutno dojenček meri približno 41 cm in tehta 1500 g, njegovo velikost pa lahko primerjamo kokosovemu orehu ali h kar zavitku špargljev. Še zmeraj je to drobižek, ki v sedmem mesecu pritiska na vaše organe in vam poleg čudovitega občutka lahko prinese tudi nekaj nemirnih trenutkov.

Znaki enaintridesetega tedna

Stranski znak nosečnosti se v tem tednu od prejšnjega ne bodo kaj dosti razlikovali. Nekateri simptomi so lahko manj izraziti, druge pa boste čutili bolj intenzivno.

  • Zadihanost. Zadihani ste na vsakem koraku in je hoja navzgor po stopnicah za vas nečloveški napor? Za tem lahko stojijo dodatni kilogrami in dejstvo, da dojenček pritiska na pljuča. Upočasnite se, ne prenaglite se in prilagodite tempo svojemu stanju.
  • Suhi, lomljivi nohti. Nekatere bodoče mamice med nosečnostjo opažajo, da jim nohti na rokah in nogah rastejo hitreje. S tem pa je povezano tudi pogostejše lomljenje nohtov. Če se to dogaja tudi vam, preizkusite posebna olja za nohte, ki jih bodo hidrirala in okrepila.
  • Braxton-Hicks popadki. O teh lažnih popadkih ste v tem obdobju nosečnosti zagotovo že slišali več kot enkrat. Popijte dovolj tekočine, menjajte položaje in spremljajte dolžino in pogostost popadkov, da se prepričate, ali ne gre morda za predčasni porod.
  • Uhajanje mleka. Kolostrum, mlezivo, rumena tekočina, ki izteka iz vaših dojk. Je prva hrana za dojenčka in z njegovim »uhajanjem« še pred otrokovim rojstvom vaše telo najavlja, da se pripravlja na dojenčkov prihod.
  • Pogostejše uriniranje. Podobno kot na pljuča, dojenček pritiska tudi na mehur. Tukaj ne morete prav nič, le načrtovati pogostejše obiske stranišča.
  • Bolečine v hrbtu. Tudi te bolečine niso v tej fazi nosečnosti prav nič neobičajnega. Olajšala jih bosta joga za nosečnice in lahko raztezanje, pomagal pa bo tudi počitek z blazino za dojenje.
  • Težave s spancem. Bolečine v hrbtu, večno poln mehur, velik trebuh, čudne sanje, stres ... nič čudnega, da spanec ni tako sladek in miren. Zdržite še malo, čudež, ki vas čaka na koncu poti, bo to zagotovo odtehtal.

Nosečnost enaintrideseti teden

Nosečniški trebušček v enaintridesetem tednu

31. teden nosečnosti pomeni, da je vaša teža v primerjavi s pred nosečniško višja za 9,5 do 12,5 kilogramov. Seveda pa je ta številka dvojna v primeru, da pričakujete dvojčke. Trebušček vas bo zagotovo motil pri vsakdanjih opravilih, morda boste potrebovali tudi pomoč pri zavezovanju vezalk. Kako pa je videti v njegovi notranjosti in kaj v tem znotrajmaterničem razvoju počne otroček?

V 31. tednu naj bi bil že obrnjen z glavico navzdol, kar pomeni, da se pripravlja na prihod na svet. Za to obdobje je značilen večji razvoj možganov, ko ravno živčne celice nastajajo s svetlobno hitrostjo. Izpopolnjujejo se oči – šarenice začenjajo reagirati na svetlobo, izpopolnjujeta pa se tudi vonj in okus. Dojenček je sposoben preko plodovnice zaznavati vonj in okušati jedi, ki jih jeste. Vseh 5 dojenčkovih čutov že deluje in od zdaj naprej se bodo le še izpopolnjevali.

Med 24. in 32. tednom se veliko radovednih staršev odloči tudi za 3D ultrazvok, ki omogoči, da vidite dojenčka z vseh kotov. Zahvaljujoč tej možnosti lahko že zdaj ugibate, komu bo otroček bolj podoben. Z malce sreče boste opazili tudi grimase, ki jih dojenček že dela, morda pa boste tudi videli, kako cuza prst ali pa kako miga s prstki na nogah. Nekateri starši na 3D ultrazvoku ujamejo tudi kolcanje.

Kaj vas čaka v 31. tednu?

Začnite se pripravljati na porod. Pripravite si torbo za porodnišnico, vadite dihanje, krepite mišice medeničnega dna. Nakupite si tudi prsne blazinice, ki vam bodo v primeru uhajanja kolostruma prišle prav še pred porodom.

Omejite pitje kave in čaja, ki vam lahko povzročijo diuretične učinke – zmanjšanje količine dnevno popitega kofeina vam lahko prihrani nekaj izletov na stranišče. Popijte pa nasprotno veliko vode, ki bo poleg termoregulacije poskrbela za hidrirano kožo in ohranila nosečniško utrujenost pod nadzorom.

Opazujte tudi oteklost, predvsem obraza. Rahla oteklost je lahko splošen znak nosečnosti, nagla in povezana s spremembami vida ter bolečino v glavi pa je lahko znak preeklampsije. V primeru katere koli sumljive otekline, kontaktirajte svojega zdravnika.