Nosečnost teden za tednom: 12. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
23. sep'19

Dolgo pričakovani teden nosečnosti je končno tu! Za bodoče mamice pomeni številka 12 v tem primeru resnično veliko, saj s seboj prinaša predvsem utrujenost. Strah zaradi spontanega splava je končno odveč in prihaja pravo veselje zaradi novega čudeža, ki v ženskem telesu raste kot po dežju!

Ena etapa nosečnosti se bliža h koncu, za kar so mnoge mamice neizmerno hvaležne. V tem času se namreč zniža tveganje za spontani splav, ki je bil v prvih tednih nosečnosti velik strah in hkrati se počasi, vendar z gotovostjo, začenjajo izgubljati nekateri neprijetni stranski znaki. Dojenček je zdaj velik približno 54 mm in tehta okoli 14 gramov, zahvaljujoč čemur spominja na veliko slivo in o svoji prisotnosti v maminem trebuščku daje v vednost tudi navzven.

Znaki dvanajstega tedna

Jutranja slabost in nepremostljiva utrujenost bosta kmalu preteklost! Eden izmed najbolj neprijetnih znakov nosečnosti, za katerim trpi veliko žensk se pri koncu dvanajstega tedna izgubijo, vi pa boste lahko v drugem trimesečju na polno uživali, predvsem pa vam ne bo treba stalno objemati straniščne školjke. Namesto tega pa prihajajo v ospredje drugi znaki:

  • Pogost izcedek je sicer neprijeten, vendar ima svoj namen – ščiti vašo nožnico pred okužbami. Če je neobičajne barve, na primer rumene, rožnate, rjave ali zelene, pa raje obiščite svojega ginekologa. Ta bo hitro izključil okužbe, ki bi lahko ogrozile vas ali pa vašega dojenčka.
  • Krvavkast izcedek običajno ne pomeni nič, vendar je lahko tudi znak nečesa resnega. V večini primerov gre le za višjo občutljivost nožnice, ki se lahko pojavi ravno s krvavljenjem, recimo po spolnem odnosu. V primeru, da krvavljenje spremljajo krči ali pa je le-to močno, se kar najhitreje obrnite na ginekologa.
  • Bolečine v glavi, ki vas bodo spremljale v času dvanajstega tedna, so lahko posledica hormonalnih sprememb, padca sladkorja v krvi, stresa, pomanjkanja spanja ali dehidracije.
  • Omotica v tem obdobju ni nič neobičajnega. Po večini je rezultat hitre spremembe krvnega tlaka in ne traja dolgo. Omotic ne ignorirajte, popijte dovolj tekočine in si podnevi privoščite manjše zdrave prigrizke.

Nosečnost dvanajsti teden blog

Nosečniški trebušček v dvanajstem tednu

Pristen nosečniški trebušček, na katerega ste tako dolgo čakali, je končno tu! Mnoge bodoče mamice čakajo ravno na konec prvega trimesečja, da bi obelodanile svojo srečno novico. Rastočega trebuščka ne boste mogle več dolgo skrivati pod ohlapnimi oblačili, kot izgovor pa vam ne bo služila več napihnjenost ali ekstra velik burger.

Kaj pa se dogaja z dojenčkom? Vsi notranji organi in deli telesa so v tem stadiju nosečnosti že oblikovani in bodo od sedaj naprej rastli in se razvijali do popolnosti. Dojenček v tem tednu razvoja že stiska in odpira pesti in stopala ter si ustvarja tudi reflekse. Se se med ultrazvokom dotaknete svojega trebuščka je velika verjetnost, da boste na zaslonu opazili nagel gib – tako se dojenček odziva na vaše dotike.

Kaj vas čaka v 12. tednu?

Poleg rednega pregleda pri ginekologu vam lahko zdravnik priporoči tudi DNA teste, ki bodo izključili nekatere kromosomske nepravilnosti ploda. Za določitev spola je še prezgodaj (večinoma morate počakati do 20. tedna), zahvaljujoč tem testom pa boste hkrati izvedeli tudi, ali pod srcem nosite dečka ali deklico.

Dvanajsti teden je lahko tudi začetek nosečniškega fotoalbuma. Gre za prvi teden, med katerim je trebušček vsaj malce bolj viden in bo vsak teden le večji in večji. V svojem stanovanju poiščite prostor, ki se ne spreminja pogosto in prosite partnerja, da vas fotografira. Če si boste vsak teden fotografirali trebušček boste videli, kako v njem raste dojenček in na koncu boste imeli čudoviti spomin, ki ga ne boste nikoli izgubili.

Tretji mesec nosečnosti se končuje! Že dvanajst tednov v vas raste mali čudež, imenovan dojenček, vi pa lahko to čudovito novico naznanite svojim najbližnjim. »Najhujše« je končno za vami in zdaj lahko v lepotah nosečnosti na polno uživate.

Pripravite se na dojenčka!