Nosečnost teden za tednom: 20. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
23. jul'20

Pa ste na polovici! Nekatere stvari se začenjajo odvijati še hitreje, zato se potrudite, da boste v vsakem dnevu na polno uživali. V 20. tednu nosečnosti zagotovo že začenjate razmišljati o imenih za dojenčka in morda vas bo zaneslo tudi v trgovine z ljubkimi otroškimi oblačili.

Dvajseti teden nosečnosti, ki sovpada s 5. mesecem, spet potrjuje to, da dojenček raste kot gobe po dežju. Trenutno je velik kot banana, tehta približno 300 gramov (kar je v primerjavi s predhodnim tednom za celih 100 gramov več), njegova velikost pa v tem stanju lahko presega že 25 cm. Glede na to, da ste na polovici nosečnosti, so to kar dobre mere, kajne?

Znaki dvajsetega tedna

Polno energije, veselje v življenju in na novo odkrit libido. Najverjetneje se točno tako na polovici nosečnosti počutite. Kakšna pa bi bila nosečnost, če vas v tem obdobju ne bi mučili tudi kakšni neprijetni znaki.

  • Vaginalni izcedek. Na to lahko sicer računate vse do konca nosečnosti, vendar pa če nima neprijetnega vonja in nima čudne barve (na primer zeleno ali izrazitejšo rumeno), se nimate ničesar bati. Povzročajo ga nič drugega kot nosečniški hormoni.
  • Krči v nogah. Ti se lahko v tem stanju še stopnjujejo, proti njim pa se lahko borite z raztezanjem in dovolj popite tekočine.
  • Zgaga in prebavne težave. V tem primeru se oglaša vaš dojenček, saj se zagotovo ne strinja z vašo izbiro hrane. Bodite pozorni, po katerih živilih imate omenjene težave in se jim skušajte izogniti.
  • Oteklost. Ne le nog (predvsem sklepov), ampak tudi drugih delov telesa. Nekatere mamice se pritožujejo tudi nad oteklostjo na obrazu, ki je videti kot podbradek, otečejo pa lahko tudi zapestja. Pri oteklih nogah pomaga, če jih preprosto razbremenite. Oteklost se lahko zmanjša že med nosečnostjo, po porodu pa se je boste zagotovo znebili.
  • Zadihanost. Vaša maternica se stalno povečuje, s čimer pritiska na pljuča in povzroča težave z dihanjem. Upočasnite tempo in poiščite primeren položaj za sedenje ali ležaje.

    Nosečnost dvajseti teden

Vir fotografije: freepik

Nosečniški trebušček v dvajsetem tednu

Če ste bili v prvih mesecih nosečnosti razočarani, ker trebuščka še ni bilo videti, vam bodo naslednji tedni to poplačali. Praviloma velja, da bi se vam od 20. tedna trebušček moral povečevati vsak teden po 1 cm, v tem času pa naj bi meril približno od 18-22 cm. Počasi, ampak vztrajno pa narašča tudi vaša teža – idealno povečanje teže bi v 20. tednu predstavljalo 4-5 kg, medtem ko bi zdrava ženska z ne težavno nosečnostjo morala pridobiti tedensko 500-1000 gramov.

Dojenček v tem stanju še bolj izrazito opozarja sam nase, saj se njegove mišice krepijo. Gibi lahko spominjajo na nežno mravljinčenje ali žgečkanje, nekatere mamice pa že čutijo prve brce. Ravno tako se nadaljuje tudi intenzivni razvoj možganov, izpopolnjujejo pa se tudi sluh, voh, vid, okus in tip. Koža se debeli, rasti pa začenjajo tudi prvi laski in se razvijajo zobki.

Okoli 20. tedna vas bo ginekolog povabil na veliki ultrazvok, ki se večinoma izvaja med 18.-22. tednom nosečnosti. Preveril bo dojenčkovo velikost in potrdil, da se dojenček razvija tako, kot se mora. V tej fazi nekateri starši že spoznajo tudi otrokov spol, seveda samo v primeru, če dojenček sodeluje in je v času pregleda pravilno obrnjen.

Nosečnost s seboj prinaša mnoge spremembe in ena izmed njih je tudi sprememba težišča telesa. Zaradi tega se začenjate naklanjati in bolj obremenjujete hrbtenico. V svoji okolico poiščite kakšne nosečniške vadbe, kjer se boste naučili, kako se izogniti podobnim bolečinam in hkrati kako pravilno dihati.

Ne pozabite domov z ultrazvoka prinesti tudi slike vašega malčka, ki je že na polovici. Vsi pomembni organi so že razviti, dojenček pa ima pred seboj še dolgo pot razvoja, zato v naslednjih mesecih ničesar ne podcenjujte.