Nosečnost teden za tednom: 32. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
27. okt'21

Dvaintrideseti teden nosečnosti je tukaj in to pomeni le eno – približujete se težko pričakovanemu finalu, ob katerem vas čaka najlepša nagrada. Do poroda je v najboljšem primeru ostalo le še nekaj tednov, ki se nekaterim mamicam neverjetno vlečejo, drugim pa minejo kot bi mignil. Le kaj bo zaznamovalo teden številka 32?

Dvaintrideseti teden nosečnosti s seboj zopet prinaša nekaj sprememb. Ena izmed najpomembnejših je dejstvo, da je dojenček spet malce večji in zdaj meri približno 42 cm in tehta skoraj 2 kili, torej približno 1700 gramov. Na začetku osmega meseca je dojenček velik kot buča maslenka in če mamico čaka predvsem počitek, bo dojenček rastel in bo vse bolj močan.

Znaki dvaintridesetega tedna

Proti koncu nosečnosti so številni spremljevalni znaki intenzivnejši, predvsem težave z zgago in lažni popadki. Pri mnogih mamicah pa to še vedno ni razlog za umiritev, ravno nasprotno – v tem stanju nosečnosti pogosto dobijo še več energije in začnejo s t.i. gnezdenjem. S čim se lahko v 32. tednu nosečnosti še srečate?

  • Braxton-Hicks popadki. Teh zagotovo ni treba podrobneje predstavljati, vendar pa je treba omeniti, da jih boste z bližajočim se porodom občutili pogosteje, hkrati pa so lahko tudi močnejši, vendar neboleči. Lažne popadke nosečnice občutijo kot neprijetne krčenje maternice, ki po nekaj trenutkih izzvenijo, intervali med njimi pa se ne skrajšajo.
  • Temnejše bradavice. Temnejšo barvo bradavic imajo na vesti hormonalne spremembe, čeprav znanstvenikom ni uspelo pojasniti, zakaj. Obstaja teorija, ki pravi, da so kar naenkrat temnejše zato, da bi jih dojenčki lažje videli.
  • Zadihanost. Dojenček pritiska na vse notranje organe, pljuča niso izjemna. Ne bojte se, otroček ima kisika dovolj, vi pa se morate paziti.
  • Zgaga. To nevšečnost povzročajo hormoni, pa tudi nekatera hrana. Poskušajte omejiti vnos kofeina in pekoče hrane ter si servirajte manjše porcije. Če težav z zgago ne morete omiliti, to omenite svojemu zdravniku, ki vam bo priporočil primerno zdravilo.
  • Uhajanje mleka. Prsi so v tej fazi nedvomno večje in se pripravljajo na prihod otročka. Zato lahko proizvajajo mlezivo, prvo materino mleko za dojenčka.
  • Vaginalni izcedek. Pogostejši vaginalni izcedek ščiti telo pred okužbami in ga hkrati pripravlja na porod. Če imate občutek, da je izcedek manj gost in je videti kot voda, bodite pozorni, da ne gre za plodovnico. V tem primeru nemudoma kontaktirajte svojega ginekologa.

Nosečnost dvaintrideseti teden

Nosečniški trebušček v dvaintridesetem tednu

Vaš trebušček bi v tem obdobju nosečnosti moral od zgornjega dela maternice pa do sramne kosti meriti od 30-34 cm vsak teden do poroda pa bi morali v najboljšem primeru pridobiti 500 gramov. Dojenček se med tem in 34. tednom začne spuščati in se od reber premakne nižje v medenico, kjer ostane obrnjen z glavico navzdol vse do poroda. Ni pa to pogoj, saj se vsi otroci pred rojstvom ne spustijo v medenico.

Dojenček je v tej fazi znotrajmaterničnega razvoja skoraj razvit, kot zadnje dozorevajo pljuča in dojenček začne vaditi dihanje. Od zdaj naprej bo predvsem rastel in pridobival na teži. Če bi se rodil v tem tednu, bi skoraj zagotovo potreboval umetno ventilacijo pljuč in bi bil smatran kot predčasno rojen, z nizko porodno težo.

Kaj vas čaka v 32. tednu?

Za mnoge bodoče mamice je ta teden zadnji teden v službi, zato uredite vse potrebno in se pripravite na zasluženi oddih. V naslednjih tednih boste morali načrpati moči, ki vam bodo med nego male štručke še kako prišle prav.

Morda imate potrebo po opremljanju otroške sobe in vse v stanovanju pripravljate na dojenčkov prihod. Če je tudi pri vas tako, se je pri vas pojavil sindrom gnezdenja, ki ga dobro poznajo tudi druga živa bitja. Ste nakupe oblačil za dojenčka in potrebščin prelagali na zadnji trenutek? Zdaj je pravi čas, da se tega lotite. Vendar pa ne potratite vseh moči in nakupe opravljajte z določeno mero.