Nosečnost teden za tednom: 22. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
07. sep'20

Vam zmanjkuje diha in se bolečine v hrbtu še kar stopnjujejo? Dobrodošli v 22. tednu nosečnosti, ki bo poleg drugega poskrbel tudi za takšne znake. Že 5 mesecev v vas raste novi človeček, ki zahteva več in več prostora in ravno od tega tedna naprej bo hitreje rastel, ne le vaš dojenček, ampak tudi trebušček.

V 22. tednu dojenčki merijo od 27-28 cm in tehtajo 400 gramov. Če imate na telefonu naložene različne nosečniške aplikacije, boste najverjetneje opazili, da dojenčka v tem stanju nosečnosti pogosto primerjajo z mangom ali kokosovim orehom. Kaj vse se z dojenčkom dogaja v tem tednu nosečnosti in kako se to kaže na mamici?

Znaki dvaindvajsetega tedna

Večina znakov, ki jih boste v 22. tednu občutili, so tipični za vse bodoče mamice, ki prestajajo enako obdobje. Njihov razlog je predvsem dejstvo, da dojenček hitro raste in potrebuje vedno več prostora.

  • Strije. Te male »gubice« povzroča hitro raztezanje kože, ki se pod površjem trga. Če se jim želite izogniti, si kožo redno mažite s posebnimi olji proti strijam. Vsem mamicam se jih po porodu žal ne uspe popolnoma znebiti, po dojenčkovem rojstvu pa bodo vseeno manj vidne.
  • Izbočen popek. Dojenček se v vašem trebuščku dodobra razteguje, včasih tudi tako, da vam popek »iztisne« ven. Ni se vam treba bati, po porodu bo spet takšen kot je bil.
  • Večja želja po spolnosti. Okoli 22. tedna hormoni mnogih bodočih mamic ponorijo, kar vodi tudi v večjo spolno slo. S partnerjem si privoščita nežen spolni odnos, ki je povsem varen za mamico in dojenčka.
  • Pogostejši vaginalni izcedek. Poleg povišanega libida se najverjetneje pogosteje pojavi tudi močnejši vaginalni izcedek, ki ga povzroča večja cirkulacija krvi »tam spodaj«.
  • Otečena stopala in dlani. V telesu imate med nosečnostjo več krvi in tudi drugih tekočin, njihova prekomerna količina pa se lahko pojavi kot oteklost okončin. Rahla oteklost še ni čas za alarm, če pa imate občutek, da je do tega prišlo v zelo kratkem času in vam otekla stopala povzročajo večje težave, obiščite ginekologa. Oteklost med nosečnostjo je lahko znak preeklampsije.
  • Bolečine v hrbtu. Dodatna teža, ki jo s seboj stalno nosite in pritisk dojenčka povzročata bolečine v hrbtu pri vsaki mamici. Te vam lahko olajša ogreta koža, masaža in blazina za dojenje, ki jo med nosečnostjo uporabite pri spanju.
  • Zadihanost. Težavo z zadihanostjo ima na vesti spet dojenček in dejstvo, da si v vašem telesu ustvarja več prostora. Pritiska na pljuča in vam tako otežuje dihanje. Zato ne pretiravajte z vadbo in hitro hojo in se raje vpišite na jogo za nosečnice, ki vam bo pomagala tudi pri porodu.
  • Hitro rastoči lasje in dlakavost. Najboljše pa za konec! Poleg dlakavosti. Povišana gladina hormonov v nosečnosti povzroči tudi hitrejšo rast las, zahvaljujoč čemur boste imeli po porodu pravo levjo grivo, z rekordno hitrostjo pa rastejo tudi druge dlake po telesu.Nosečnost dvaindvajseti teden tekst

Nosečniški trebušček v dvaindvajsetem tednu

Imate občutek, da dojenček brca, kot da mu gre za življenje in potem ure in ure molči? Zagotovo bo zaradi tega, ker dojenček v tem stadiju zelo veliko spi. Dojenček prespi tudi od 12-14 ur na dan. Razvijajo se vsi organi, prav tako pa se razvijajo tudi dojenčkove oči in ustnice. Šarenice se začnejo barvati in ravno v tem obdobju se odloči, kakšne barve bodo dojenčkove oči. Dojenčku poleg lanuge, nežne dlakavosti po celem telesu, rastejo tudi lasje, njegova koža pa ni več tako prosojna kot v začetnem razvoju.

Kaj vas čaka v 22. tednu?

Si želite ovekovečiti svoj trebušček s fotografijo? Zdaj je idealni čas za iskanje ustreznega fotografa. Rastoči trebušček vas bo zagotovo prisilil oditi tudi po trgovinah in si kupiti vsaj ene nosečniške kavbojke ali legice. Investirajte tudi v kakovosten nedrček, ki vam bo pomagal tudi pri dojenju in počasi lahko začnete z nakupovanjem potrebščin za dojenčka in ljubkih oblačilc.