Nosečnost teden za tednom: 9. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
20. jun'19

Čas kar leti! Ravno ste vstopili v deveti teden nosečnosti, ki s seboj prinaša velike spremembe. Dojenček raste kot konoplja, vi pa se vse bolj zavedate, da se bo vaše življenje čez nekaj mesecev popolnoma spremenilo. Še malo pa boste svojo kepico sreče držali v svojem naročju. Preberite si, kaj se z vami dogaja v devetem tednu nosečnosti.

Med trenutnim, devetim tednom se dogajajo izrazite spremembe. Vstopate v tretji mesec nosečnosti in z embrija nastaja plod! Dojenček je v primerjavi s prejšnjim tednom zrastel in je velik približno kot večja češnja. Tehta okoli 2 grama in je velik približno 24 mm. To pomeni, da je plod vedno bolj podoben pravemu dojenčku!

Nosečnost češnja

Znaki devetega tedna

Nosečniški hormon HCG je v tem času nosečnosti na vrhuncu in vi zagotovo veste, kaj to pomeni. Če vas že od začetka nosečnosti pestijo neprijetni znaki, se pripravite na to, da bodo v devetem tednu dosegli vrhunec in vas dodobra namučili. Dobra novica je, da bodo te znaki kmalu že preteklost.

  • Slabost. Kar 80 % bodočih mamic ima v tem času pogosto pogosta srečanja s straniščno školjko, kjer jutranja (ali bolje rečeno celodnevna) slabost ni le eden izmed neprijetnih znakov. Lahko se počutite slabo, kot bi bili bolni, zato si privoščite dovolj spanca, pogoste prigrizke in v jedilnik uvrstite B6 vitamin.
  • Spremembe razpoloženja. Je povsem verjetno, da so vaši hormoni trenutno kot na Everestu, vi pa se skladno s tem tudi počutite. Mogoče je, da vam čustva od časa do časa zbezljajo izpod nadzora, zato stavite na preventivne ukrepe – vadite jogo, meditirajte in se izogibajte stresnim situacijam.
  • Pogostejše uriniranje. To sovpada s povečevanjem maternice in kroženjem krvi v predelu maternice. Tudi kljub temu, da na stranišču preživite večino dneva, ne pozabite na reden vnos tekočin, predvsem če ste noseči poleti.
  • Utrujenost. Telo se mora spopasti z mnogimi spremembami, zato ni nič čudnega, da je utrujenost med nosečnostjo veliko pogostejša. Privoščite si dovolj spanca, če je le mogoče, zadremajte tudi podnevi. Pazite tudi na stabilno raven sladkorja v krvi, ki vas lahko reši pred utrujenostjo.
  • Poln nos. Za mnoge bodoče mamice je ta znak pravo presenečenje, saj se redko pojavi. Nosečnost kdaj pa kdaj povzroči povišano proizvodnjo sluzi v telesu, zato robčki ne bodo odveč.
  • Bolečine v glavi. Hormoni spet napadajo in povzročajo pogoste bolečine v glavi. Zato upoštevajte zgornje nasvete in si privoščite počitek, popijte zadostno količino tekočine, zobajte manjše prigrizke in veliko spite.

Nosečniški trebušček v devetem tednu

Imate težave z zapenjanjem najljubših kavbojk? Lahko vas razveselimo – to ni le napihnjenost, ampak pravi nosečniški trebušček, ki je končno začel kukati. Vzrok je res lahko tudi rast maternice, ampak tudi sam dojenček, ki je vsak dan večji. Naravno je tudi pridobivanje teže, ki ženskam v tem času povzroča gube na čelu. Pogosto bljuvanje lahko povzroči tudi znižanje teže – v tem primeru obvestite svojega ginekologa, ki bo preveril, ali je upad še v mejah normale ali ne.

To, kar se dogaja v vašem trebuščku med devetim tednom, vam bo približal tudi ultrazvok. Vsak ginekolog ima sicer malce drugačen postopek, obstaja pa možnost, da ste dolgo pričakovani ultrazvok končno dočakali. Pripravite se na to, da v tem zgodnjem stadiju ne gre za klasičen ultrazvok, ki ga poznate iz filmov, ampak za ultrazvok s pomočjo vaginalne sonde. Razlog je preprost – maternica je še zmeraj skrita za sramno kostjo, tako da ultrazvok ne bi prav veliko našel. Ta ultrazvok bo prav tako potrdil, da dojenček raste v maternici in ne gre za zunajmaternično nosečnost.

Kot smo že omenili, iz embrija – zarodka v 9. tednu nastane plod. To pomeni, da so vsi notranji organi že ustvarjeni, zdaj je čas za njihov razvoj. Na ultrazvoku boste slišali tudi bitje srčka.

Od devetega tedna pa do končne postaje, devetega meseca, je še kar daleč. Spremembe na telesu vas bodo morda odpeljale po nakupih. Tedaj ne pozabite na kakovostne nedrčke, ki vam bodo v prihodnjih tednih zagotovo prišli prav. Za prvi uspešni obisk ginekologa in ultrazvok se ne pozabite nagraditi z nečim prijetnim zase in tudi za dojenčka. Nosečniški nakupi so morali priti na vrsto!

Pripravite se na dojenčka