Nosečnost teden za tednom: 10. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
08. jul'19

Prvo dvomestno število, povezano z vašo nosečnostjo je končno tu in vse je videti še bolj resnično. Največje veselje je v tem obdobju večji trebušček, ki ni več posledica napihnjenosti. Čas za nakupe nosečniških oblačil se zato neizprosno bliža! Ste pripravljeni na to, kar se bo z vami dogajalo v desetem tednu nosečnosti?

Dobrodošli v tretjem mesecu nosečnosti, torej v zadnjem mesecu prvega trimesečja. Obdobje, ki mnoge mamice pošteno namuči, se že počasi, vendar zagotovo približuje koncu in kaj kmalu boste lahko okusili nosečniško radost brez neprijetnih znakov. Trenutno vam v trebuščku raste jagodka, ki je velika približno 30 mm in tehta približno 4-5 gramov.

Znaki desetega tedna

Kot smo že omenili v prejšnjih člankih nosečniške serije, se raven nosečniškega hormona HCG dviguje glede na to, v katerem tednu nosečnosti ste. Ravno ta povzroča vse neprijetne znake, s katerimi se boste srečali tudi v desetem tednu nosečnosti. Pripravite se na slabost, spremembe razpoloženja, utrujenost, slabo počutje in tudi izcedek iz nožnice.

  • Bolečine v trebuhu. »Novost« v tem stadiju nosečnosti bodo bolečine v predelu trebuha, ki jih povzroča rast maternice. Ni pa nujno, da jo bodo občutile vse bodoče mamice. Ne bojte se te bolečine omeniti svojemu ginekologu – ta bo najbolje vedel, ali je bolečina običajna ali pa ne.
  • Povečanje dojk. Deseti teden nosečnosti lahko prinese tudi pozitivne spremembe, to pa predvsem za mamice, ki so se do sedaj pritoževale nad majhnimi prsmi. Vaše telo se že pripravlja na dojenje, s čimer neposredno sovpada tudi povečanje dojk.

Vidne žile. Imate občutek, da so vaše žile kar na enkrat bolj vidne? Ne, to ni le optična prevara. Žile so med nosečnostjo res bolj vidne iz preprostega razloga – čeznje teče več krvi, saj je zdaj ne potrebujete le vi, ampak tudi vaš dojenček.Nosečnost jagoda

Nosečniški trebušček v desetem tednu

Ste se odločili to čudovito novico o nosečnosti zadržati še nekaj časa zase? Od tega tedna naprej bo to za vas malce težje. Še zmeraj se lahko skrivate pod ohlapnejšimi oblačili, trebušček pa bo vseeno le rastel in rastel. Ravno v desetem tednu vas lahko bližnji začnejo spraševati, ali nemara pričakujete otroka, zato je verjetno najboljši čas za razmislek, kako to veselo novico deliti s svetom.

K ogromnim spremembam pa prihaja tudi v vaši notranjosti. Dojenčku se oblikujejo rame, rastejo mu hrustanec in kosti. Začenjajo se pojavljati nohtki in celo laski! Vsi organi vašega ploda so že popolnoma razviti in počasi začenjajo popolnoma delovati. Tudi če tega najverjetneje še ne čutite, se dojenček trudi požirati in brcati.

Nosečnost ultrazvuk trimesečje

Kaj vas čaka v 10. tednu?

Poleg veselja zaradi nosečnosti vas v desetem tednu čakajo tudi različni testi, ki so prostovoljni. V tem še relativno zgodnem stanju nosečnosti lahko zdravniki ugotovijo, ali bo vaš dojenček trpel za genetskimi motnjami, zato je zelo pomembna družinska anamneza. Dočakali boste tudi test nuhalne svetline, kjer bodo zdravniki ugotavljali anomalije na kromosomih, na primer prisotnost Downovega sindroma in drugih kromosomskih motenj.

Glede na vaše zdravstveno stanje bodo zdravniki priporočili tudi druge teste, ki se jih prav tako ni treba bati – velika večina jih mine hitro in niso boleči. Po koncu testov se vam bo tudi odvalil kamen od srca, saj boste vedeli, da se vaš dojenček razvija in raste po pričakovanjih.

V koledarju si lahko prečrtate še en teden nosečnosti, ki je s seboj prinesel velike spremembe. Začnite torej razmišljati o tem, kako boste na ustvarjalen način naznanili novico o dojenčku v vašem trebuščku, lahko pa se že malce spogledujete z opremo za dojenčka.

Pripravite se na dojenčka