7 trditev o nosečnosti – resnica ali mit?

  Kategorije: Nosečnost,
5 min.
18. avg'17

Obstaja mnogo mitov o nosečnosti, o določanju spola dojenčka in o tem, kaj vse nosečnost povzroča. Z njimi ste se zagotovo že srečali pri dobronamernih nasvetih sorodnikov in spletnih forumih. Pobližje smo si ogledali 7 izjav, povezanih z nosečnostjo. Katere izmed njih so pravilne in katerim se lahko le nasmehnemo?

Vsaka nosečnost stane mamo en zob

Mit

Res je, da se med nosečnostjo lahko zobje bolj kvarijo, ampak tega ni treba kriviti otročka v trebuščku. Karies je rezultat slabe ustne higiene. Zobje so bolj dovzetni za nastanek kariesa med nosečniško slabostjo, ko želodčne kisline načenjajo sklenino, ali pa zaradi večje želje po sladkem ter preveč kisle hrane. V primeru slabosti med nosečnostjo in bljuvanja si takoj splaknite usta z vodo, ščetko uporabite približno po 30 minutah. Sklenini, ki je oslabljena zaradi kislin, bi ji umivanje zob le škodilo.

Prav tako pa se lahko srečate z mitom, da kalcij iz zob odhaja v materino mleko. Tretjina nosečnic trpi tudi za t.i. gingivitisom – vnetju in krvavenju dlesni. Zanj so lahko krive hormonalne spremembe, nezadostna higiena in zmanjšano slinjenje. Če vam krvavijo dlesni, ne zanemarjajte skrbi za svoje čekane in raje obiščite zobozdravnika. Ne pozabite, zobozdravnika bi morali obiskati vsake pol leta.

Nosečnost lasje
Vaši lasje bodo med nosečnostjo močnejši

Resnica

Pozitiven prispevek nosečnosti so gostejši, močnejši in hitreje rastoči lasje. Enake spremembe pa čakajo tudi ostale dlake na vašem telesu. :) Za boljšo kakovost las se lahko zahvalite hormonu estrogenu. Njegova povišana vrednost podaljšuje čas rasti las in oddaljuje njihovo izpadanje. To ugodnost boste po porodu izgubili, saj se bodo hormoni vrnili na normalno raven, lasje pa bodo začeli čezmerno izpadati. Izpadanje las doseže svoj vrhunec šele 3 mesece po porodu, lasni folikli pa se sčasoma obnovijo. Poleg kategorije »srečnih mamic« so tu še tiste, ki jim lasje odpadejo že med nosečnostjo. Zdrav organizem bo to težavo rešil sam, najkasneje v enem letu.

Glede na obliko trebuščka je mogoče določiti spol otroka

Mit

Kdor še ni slišal, da okrogel trebušček pomeni deklico in koničasti dečka, naj dvigne roko. Glede na vraževerje imajo okrogel trebušček mamice, ki čakajo deklico, saj jih nosijo višje. Ta trditev pa ni nikakor zdravstveno potrjena. Oblika trebuščka je odvisna od položaja ploda in spol otroka nanj ne vpliva. Zato pozabite na obliko trebuščka in se pri določanju spola osredotočite raje na velikost prsi. Ženske, ki nosijo deklice, imajo običajno večje prsi (večje za 8 cm) v primerjavi z mamicami dečkov (povečanje za 6,3 cm).

Nosečnost oblika trebuščka
Med nosečnostjo se vam poveča srce in imate v telesu več krvi

Resnica

Nosečnost spremljajo anatomske in fiziološke spremembe, ki ženski omogočajo, da se prilagodi na rastoči plod. Ena izmed sprememb se tiče tudi krvi. Med nosečnostjo se poveča količina krvi v telesu ženske kar za 50 % v nasprotju z normalnim stanjem, za to pa je zaslužna večja količina krvne plazme. Večja količina krvi telesu omogoča nadomestitev krvnih izgub med porodom. Po porodu se količina krvi spet hitro zniža in doseže normalno vrednost v roku 8 tednov. Prav tako se med nosečnostjo poveča samo srce, da bi lahko prečrpalo večjo količino krvi. Zato imajo nosečnice večjo frekvenco utripa, bitje njihovega srca pa je glasnejše. Srčna mišica je lahko v času poroda povečana tudi za polovico.

Bodoče mamice fantkov so lepše

Mit

Ena izmed najpogostejših vraž pravi, da dečki mamicam dajejo lepoto, medtem ko jim jo deklice jemljejo. Resnica je, da nekatere nosečnice dobesedno žarijo, polepša se jim koža. Druge se, nasprotno bojujejo s prekomerno mastno, suho ali luskasto kožo, gubami, pigmentnimi madeži ali pa celo s prekomerno dlakavostjo. Za to so krivi nosečniški hormoni, in ne spol otroka. Po kakšnem ključu narava deli te »stranske učinke nosečnosti«, ne vemo. Vemo pa, da če spadate med čudovite ženske tudi pred nosečnostjo, imate večjo verjetnost, da rodite deklico. Tako vsaj trdi psiholog Satoshi Kanazawa, ki je do te konservativne trditve prišel na podlagi raziskave 17 tisoč Britancev. Deklice, ki so bile v otroštvu znane kot privlačne, so imele več deklic kot sinov.

Nosečnost ultrazvok
Ultrazvočne preiskave so med nosečnostjo nevarne

Mit

Ultrazvok je bil v ginekološko prakso uveden pred približno 40 leti in že takrat so se pojavila vprašanja v zvezi z njegovo varnostjo in vplivom na razvoj ploda. Ultrazvok sicer lahko poškoduje žive celice, vendar ne v količini, običajni za ginekološki pregled. Te so kar trikrat nižje od količine nevarnega ultrazvočnega sevanja.

Pri ultrazvočnem pregledu uporabijo princip ALARA (As Low As Reasonably Achievable), torej čas pregleda ne bi smel biti daljši in intenzivnost ultrazvoka višja, kot je nujno potrebno za pridobitev želene informacije. To pa je odvisno od izkušenj in spretnosti zdravnika. Ultrazvočnega pregleda so pogosteje deležne npr. ženske po prekinjeni nosečnosti. Vsak ultrazvok med nosečnostjo ima svoje razloge (ugotavljanje položaja ploda, njegove velikosti, tip posteljice, količine plodovnice ...). Če na začetku nosečnosti trpite za bolečinami, krvavite ali pa ste v preteklosti že splavili, vas prvi pregled z ultrazvokom čaka med 6 in 10 tednom nosečnosti.


Nosečnost stres
Stres med nosečnostjo negativno vpliva na dojenčka

Resnica

Psihično stanje nosečnice je z zdravstvenega vidika zelo pomembno. Po mnenju Kolumbijske univerze v New Yorku, stres med nosečnostjo zvišuje tveganje za astmo. Najpogostejši stresni dejavnik so družinske in finančne težave. Zagovorniki prenatalne psihologije verjamejo, da otrok že v maternici dojema materino ljubezen, strah, veselje in tudi stres. Ta stanja lahko dešifrira na biokemični ravni – v stanju tesnobe se povečuje izločanje nevrohormonov, ki lahko prikličejo obtežitev avtonomnega živčnega sistema nerojenega otroka. Preprosto povedano, močan stres mamice lahko prikliče fizične spremembe nerojenega otroka.

Preberite si še ostalih 13 mitov o nosečnosti, ki jih lahko mirno vržete čez ramo.