Kaj bi morali vedeti o nosečniški sladkorni bolezni

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
27. nov'17

To ni sladkorna kot sladkorna. Ni nujno, da imate sladkorno bolezen, morda celo ne spadate v skupino s povečanim tveganjem. Nosečniška sladkorna bolezen ali gestacijski diabetes lahko prizadene tudi vas.

Diabetes tipa 1 in 2 vs. nosečniška sladkorna bolezen

Poznamo tri tipe sladkorne bolezni: diabetes tipa 1, diabetes tipa 2 in gestacijski diabetes. Diabetes tipa 1 ima le 5 – 10 % vseh pacientov s sladkorno boleznijo, večina pa se začne pojavljati že pri otrocih in mladih. Imunski sistem uničuje celice, ki proizvajajo inzulin. Za diabetes 1 preventiva ne obstaja. Nasprotno pa ima diabetes tipa 2 kar 90 % sladkornih bolnikov in se mu lahko izognemo s pravilnim življenjskim slogom. V tem primeru trebušna slinavka inzulina ne zmore pravilno uporabiti, saj ga ne proizvede v zadostni količini.

Med nosečnostjo pa se lahko pri vas pojavi gestacijski diabetes, ko hormoni vplivajo na trebušno slinavko in lahko privedejo do odpornosti na inzulin. Intoleranca na glukozo se razvija in nastaja najpogosteje po 20. tednu nosečnosti in običajno po porodu izgine. Kar 20 % mamic je diagnosticiranih z nosečniško sladkorno boleznijo. Kaže se s hiperglikemijo (zvišano raven glukoze v krvi) različne stopnje. Mamice, ki med nosečnostjo trpijo za gestacijskem diabetesom, imajo kasneje v življenju statistično večjo možnost za razvoj diabetesu tipa 2. Otroci se jim običajno rodijo zdravi, vendar tudi oni spadajo v skupino s povišanim tveganjem za diabetes tipa 2.

Dieta diabetes

Kakšni so dejavniki tveganja za razvoj gestacijskega diabetesa?

V splošnem vplivajo za razvoj gestacijskega diabetesa naslednji dejavniki:

  • debelost,
  • izrazito povišana telesna teža med nosečnostjo,
  • diabetes v ožjem družinskem krogu,
  • starost nad 35 let,
  • gestacijski diabetes v predhodni nosečnosti,
  • hidramnion ali preeklampsija v predhodni nosečnosti,
  • večje število splavov.

Ne gre le za to, da se otrok lahko rodi prevelik

Mnogo mamic, večinoma te, ki sladkorne bolezni med nosečnostjo niso imele, tveganja diabetesa podcenjujejo. Ne gre le za povečano težo. Nezdravljena sladkorna bolezen s seboj nosi veliko tveganje. Testa ni dobro podcenjevati prav zaradi tveganja za poškodbe plodu in zaplete mamice:

  • porodna teža nad 4 000 g.
  • pri spontanem porodu je povišano tveganje za zlom otrokovih ramen (distocija), zlom ključnice ali pa večje poškodbe mamice,
  • nedozorelost otrokovih notranjih organov,
  • smrt plodu pred rojstvom,
  • motnje dihanja, srčnega ritma ali zlatenica novorojenčkov po rojstvu,
  • hipoglikemija po rojstvu,
  • pri ženskah lahko nastanejo poškodbe med porodom, preeklampsija, povišan krvni tlak, različne okužbe in vnetja.

Če sladkorno bolezen odkrijejo kmalu in upoštevate navodila zdravnika, se teh težav ni treba bati.

Kako ugotovijo gestacijski diabetes?

Med 24. in 28. tednom opravijo oralni glukozno-tolerančni test (kratica OGTT), med katerim zjutraj v bolnici spijete glukozno raztopino (75 ml glukoze raztopljene v 250 do 300 ml vode). Priti morate na tešče, kar pomeni, da zadnjih 12 ur niste jedli nič. Po glukoznem napitku morate počakati dve uri za odvzem. Raje ne načrtujte nobenih aktivnosti medtem ko čakate na odvzem, saj lahko občutite slabost ali utrujenost.

Pozitiven rezultat za gestacijski diabetes pomeni, da je vaša raven glukoze v krvi po OGTT višja od 7,8 mmol/l. Če imate take rezultate, vas napotijo k diabetologu.

Gestacijski diabetes vam lahko diagnosticirajo tudi brez OGTT, v primeru, da ste imeli na tešče med nosečnostjo raven sladkorja v krvi nad 7 mmol/l. Takrat se OGTT ne izvaja.

Imam nosečniško sladkorno bolezen, kaj pa zdaj?

Če nimate dobrih rezultatov s testa OGTT, vas bo zdravnik napotil k diabetologu. Na diabetičnem oddelku se vam glede na rezultate dodeli zdravljenje, hkrati pa boste dobili priporočila za dieto. Večina primerov se bo rešila le s spremenjeno prehrano, majhen odstotek mamic pa bo prejemal inzulin.

Nekatere mamice zavračajo OGTT, saj so prepričane, da se prehranjujejo zdravo in ne jedo preveč sladkarij. Diabetična dieta je strožja od našega dojemanja zdrave prehrane. Zdravnik bo določil, koliko enot saharidov lahko dnevno prejmete. Pri tem ena enota saharidov meri 10 g saharidov. Dobili boste navodilo in napotke zdravniškega osebja o tem, kako šteti enote saharidov in sestavljati svoj jedilnik.

Nosečniška sladkorna bolezen in porod

Kot smo že omenili lahko pri nezdravljeni nosečniški sladkorni bolezni pride do velike teže ploda. Zaradi možnih zapletov zato zdravniki raje izberejo carski rez. Gestacijski diabetes po porodu običajno izgine, vaša srečanja z diabetologom pa se še ne končajo. Če ste se zdravili le z dieto, pol leta po porodu spet opravite OGTT in če je test negativen, hodite na preglede pri diabetologu enkrat letno. V primeru, da so vas zdravili z inzulinom, boste tudi po porodu nadaljevali z dieto in enkrat letno obiskali diabetologa.

V primeru, da se vaše stanje ne popravi, vam lahko diabetolog diagnosticira diabetes tipa 1 ali 2.