Kako se spopadati z nosečniško slabostjo?

  Kategorije: Nosečnost,
5 min.
23. jul'17

Slabost in bruhanje v nosečnosti spadata med najbolj pogoste nosečniške težave. Glede na statistike za njimi trpi kar 80 % žensk v prvem trimesečju. Zmerna do srednje težka slabost vašega otroka ne bo ogrozila, nekatere mamice pa so zaradi nje morale končale celo na infuziji. Kako se spopadati z nosečniško slabostjo, da zaradi nje ne bi pristali v bolnišnici?

Prekomerno bruhanje ima svoje bolj poetično latinsko poimenovanje, in to je Hyperemesis Gravidarum. Nosečniška slabost se lahko pojavi zjutraj, med celotnim dnevom in tudi zvečer. Nekatere ženske jo občutijo od jutra do večera do take mere, da jim onemogoča delo ali normalno delovanje. Slabost v nosečnosti prizadene predvsem tiste ženske, ki trpijo za potovalno slabostjo in migrenami, svojo vlogo pa igra tudi dednost in večplodna nosečnost. Zanimivo je, da je ta težava značilna predvsem za našo razvito družbo, saj primitivna plemena v Amazonskem pragozdu teh težav ne poznajo.

Slabost med nosečnostjo nasveti

Slabost v nosečnosti je dober znak

Po mnenju zdravnikov je razlog za nosečniško slabost lahko tvorjenje hormona HCG v telesu mamice, katerega vrednost po desetem dnevu nosečnosti naglo narašča. H krati pa je znak tega, da nosečnost poteka pravilno. Raziskava, ki je potekala v Severni Karolini, je pokazala, da ima ženska, ki trpi za nosečniško slabostjo, manjšo možnost za splav v zgodnji fazi nosečnosti. Če se posteljica ali plod ne razvijata pravilno, vsebuje organizem manj hormonov. Čim več pa je hormonov, večja je verjetnost za slabost. Naslednji razlog slabosti in bruhanja je lahko tudi izboljšan voh in občutljivost na vonj in intenzivne dišave. Druge raziskave pa so nosečniški slabosti pripisale stres.

Zaradi nosečniške slabosti kar v bolnico

Omenjene neprijetnosti, ki so povezane z nosečnostjo, se običajno pojavijo okrog 6. tedna. Prelomna točka je potem 13. teden, ko slabost po navadi preneha. Nekaj mesečni boj s slabostjo in bruhanjem lahko kdaj pa kdaj ženske tako izčrpa, da dehidrirane pristanejo v bolnici. Kdaj je torej potrebno poklicati pomoč? Pomoč pokličite, ko v sebi ne morate zadržati hrane in pijače. Zaradi podobne težave je na infuziji končala tudi Mira, ki je trpela za slabostjo kar do 16. tedna, od jutra do večera. »V tem času sem izgubila kar 10 kilogramov. Trikrat smo končali v bolnici. Ničesar nisem mogla jesti niti piti in zaradi tega sem že čisto obupovala. Nič mi ni pomagalo, niti infuzije. Celo intravenozno sem prejemala antimietike (zdravila proti bruhanju), ki so mi prinesla nekaj olajšanja. To je bila zame prva nosečnost in po mojem mnenju visok davek, ki sem ga morala plačati za čudovito in pridno hčer. Druga nosečnost s sinom je potekala mirneje,« se danes spominja z nasmehom.

Nosečnost slabost

Okrepitev iz lekarne

Slabo počutje nosečnice po navadi najprej usmeri v lekarno. Mnogim mamicam so prav prišle lizike GraviPop s C vitaminom, kalcijem in ingverjem. Prav ingver zvišuje tvorbo prebavnih sokov in nevtralizira kislino. Lizike lahko dobite z okusom pomaranče, limone, jabolka in višnje. Pri nosečniški slabosti pomaga tudi Emesin, prehranski dodatek z ingverjevim oljem in vitaminom B6. Pripomore k izboljšanju prebave in zavira slabost. Proti slabosti se lahko bojujete tudi z vitamini, konkretno z piridoksinom – vitaminom B6 in tiaminom – vitaminom B1.

Olajšanje pri prebavnih težavah bodo prinesle tudi žvečilne tablete Gaviscon, sirup Gastrotuss, tablete Ginger in prehranski dodatek MamaGood z ingverjem in janeževim oljem, ki blaži občutek slabosti. Če želite namesto klasičnih zdravil poskusiti tudi homeopatska zdravila, so za vas prava Gastrocynesine in Cocculine. V lekarni lahko kupite tudi zapestnico Primabella, ki naj bi s svojimi električnimi impulzmi zavirali slabost in signale pošiljali po vagusnem živcu. Če zares deluje, sicer ne vemo, saj v našem okolju s tem ni imel še nihče izkušenj.

Nosečnost prehrana

Ženski nasveti za nosečniško slabost

Proti nosečniški slabosti se lahko bojujete tudi z ženskimi nasveti. Eden izmed najbolj pogostih je pitje Coca-Cole. Vendar pa previdno s tem, saj lahko velika količina te popite pijače iz telesa odplakne za kosti pomemben kalcij. Sladke pijače z mehurčki lahko nadomestite z mineralno Radensko ali Donatom. Nekaterim bodočim mamicam pomaga paket piškotov na nočni omarici. Še preden vstanejo s postelje, pojedo nekaj koščkov. Piškote bo nadomestil tudi prepečenec ali keks. Osnovno pravilo je, da niste lačni in jeste po malih porcijah, vendar pogosto. Nekaj malega zaužijte tudi ponoči, na primer po vrnitvi iz kopalnice. Ne zanašajte se na apetit, saj ga boste med nosečnostjo lahko izgubili.

Velika rešitev za nosečniške slabosti je ingver, ki ima mnogo pozitivnih učinkov na človeški organizem, še posebno na prebavo. Lahko ga jemljete v obliki omenjenih lizik ali pa si pripravite čaj iz naribanega ingverja in ga pijete po požirkih. Primerni so tudi piškoti iz ingverja in kolački, vendar pazite na prekomerno uporabo in preveč močan pripravek. V mali količini (1 g posušenega ali 4 g svežega ingverja na dan) pomaga, v večji količini pa lahko škoduje plodu ali pa celo povzroči splav!

Nosečnost aromaterapija

Nosečniška slabost je tesno povezana z dišavami. Zaradi vonja po kuhani hrani ali parfuma, ki je bil včasih vaš najljubši, vam sedaj zaradi njega lahko pride slabo. Tudi zaradi tega razloga so dobrodošli sprehodi po svežem zraku. V zaprtih prostorih lahko nezaželen vonj, »prebijete« z drugim, prijetnejšim. Na primer z vonjem po limoni, mandarini ali osvežilni meti. Poiščite svojo priljubljeno dišavo, pri kateri se boste počutili prijetno in jo kot aromaterapijo nosili seboj v steklenički. Ko vam bo slabo, kanite nekaj kapljic na robček in dišavo vdihujte.

Ste se z nosečniško slabostjo srečali tudi vi? Kako ste se z njo spopadali?