Igrače za dojenčke: S temi igračami boste zagotovo zadeli terno!

  Kategorije: Namigi za igrače,
6 min.
25. nov'21

Izbrati igračo otrokom, ki že znajo povedati, kaj si želijo in kaj jih zanima, je precej lažje, kot kupiti igračo dojenčku. Kaj bi razveselilo pravkar rojenega dojenčka, ki potrebuje predvsem prisotnost mame in nego staršev? In s čim se bo igral malček pri starosti 6 mesecev? Za vas imamo seznam igrač, ki bodo poleg zabave tudi na pravilen način spodbujali dojenčkov razvoj.

Kako izbrati igračo za dojenčka, ki je na svetu šele nekaj mesecev in ga najbolj od vsega zanima poln želodček, suha plenička in prisotnost staršev? Najmlajši otroci resnično ne potrebujejo veliko igrač, zato pred kvantiteto izberite kvaliteto in se osredotočite na prijetne materiale in pomirjujoče zvočne efekte ter barve, ki spodbujajo razvijajoči se otrokov vid.

Pri izbiri igrač za najmlajše veljajo določena pravila – igrače ne smejo vsebovati drobnih delčkov, ki bi jih lahko otroci med igro pogoltnili ali vdihnili in ne smejo imeti ostrih robov, ki bi otroke lahko poškodovali. Nakupujte le igrače iz kakovostnih materialov in preverjenih proizvajalcev, ki dosegajo varnostne standarde.

Od novorojenčka do 3. meseca

Novorojenčki glede igrač niso zahtevni. Zanje so najpomembnejši prisotnost staršev, njihovi glasovi, materino mleko in ljubezniva nega. Prve tedne po rojstvu poskusite razveseliti predvsem starše, na primer z odeljicami za povijanje, pleničkami ali drugimi potrebščinami za dojenčke. Dojenček v tem obdobju namreč še nima dobro razvitega vida, zato reagira predvsem na glas in dotik. Malo štručko do starosti treh mesecev obdarite s plišasto igračo, ninico ali vrtiljakom za posteljico s prijetnimi zvočnimi učinki.

Plišasti medvedek Imagine Chubby Kaloo

Mehke plišaste igrače so prav ustvarjene za vse otroke. Zagotovo se tudi vi spominjate svoje najljubše plišaste igrače, s katero ste zaspali, se z njo prebujali in jo jemali povsod s seboj. Plišaste igrače Kaloo so posebne zaradi svojega prijetnega in mehkega materiala in tudi zmožnosti, da ujamejo otrokov vonj. Zahvaljujoč temu se dojenček počuti vedno na varnem in se v prisotnosti igrače hitreje pomiri. Plišasti medvedek z velikim okroglim trebuščkom obožuje crkljanje in objemanje, je prvorazredne kakovosti in ga lahko brez strahu položite tudi v dojenčkovo posteljico.

Igrače dojenčki medvedek

Otroški gugalnik z vrtiljakom Up & Down III Blue Beaba

Zvočni dražljaji so za dojenčka izjemnega pomena, saj lahko zahvaljujoč njim določajo dogajanje okoli sebe. Jim govori očka ali mamica? Ali pa slišijo tuj glas? Kaj ni to ta prijetna melodija, ob kateri lahko tako lepo zaspim? Zahvaljujoč prijetnim zvokom, ki jih daje vrtiljak za gugalnik francoske znamke Beaba, dojenček mirno zaspi in se zbudi brez joka. Prijetne melodije stimulirajo dojenčkove čute, ki mirno leži v gugalniku. Ta se lahko nastavi po višini, zato bo dojenček zmeraj na isti višini kot starši in bo že od rojstva dalje v stalni interakciji z okoljem.

Ninica mesec Squared Loveys Moon Mon Doudou Corolle

Prikupna ninica priljubljene francoske znamke Corolle bo vsem dojenčkom priskrbela prijeten občutek ljubezni in varnosti. Ninica mesec Squared Loveys Moon Mon Doudou Corolle je proizvedena iz mehkega pliša in bo vaše najmlajše spremljala cel dan. Čudovita plišasta ninica z všitim obrazkom ima na rokicah tudi vozle, ki otrokom omogočajo boljši oprijem in objemanje. Na enem kotu ninice bodo odkrili držalo za dudo, ki se odpira na ježka, zato se malčkom od te igrače ni treba ločiti niti med spanjem.

Igrače dojenčki ninica

Za dojenčke od 3. do 6. meseca

Približno pri treh mesecih dojenček začne še bolj opazovati okolico okoli sebe, preučuje svet, ki ga obdaja in prepoznava barve in oblike. Med 3. in 6. mesecem se pri otrocih razvija koordinacija oči in rok in začenjajo prijemati predmete v njihovi bližini.

Igralne podloge in loki

Za to obdobje so idealne igralne podloge z lokom, na katerem so obešene različne igrače. Med njimi ne bi smelo manjkati ogledalce, v katerem bodo otroci z zanimanjem opazovali svoj odsev in se počasi začeli orientirati v zunanjem svetu.

Na trgu najdete najrazličnejše igralne podloge in loke različnih proizvajalcev s pestro barvno lestvico in priloženimi igračami. Otroci se lahko na takšnih podlogah igrajo tudi več ur, se učijo počasi obračati na trebušček, dvigajo glavico in opazujejo svoje rokice in nogice. Veliko igralnih podlog se lahko z gumbi in vrvicami zapre v igralni center, ki preprečuje, da bi razposajeni in navihani otroci z njega zbežali.

Grizala

Med četrtim in sedmim mesecem dojenčkom začnejo izraščati prvi zobki, zato v tem obdobju prihajajo na vrsto grizala, ki masirajo dlesni in lajšajo bolečino. Pri nakupu grizala bodite pozorni na to, da bi bilo grizalo proizvedeno iz kakovostnega silikona, v katerega lahko otroci brez strahu ugriznejo. Še boljši učinek lajšanja bolečine boste dosegli s tem, da grizalo za nekaj časa pustite v hladilniku. Grizala poleg masiranja razdraženih dlesni izpolnjujejo še eno nalogo – pomagajo razvijati fino motoriko. Otrok se stalno razvija in se uči grizalo dobro oprijeti, s tem pa vadi koordinacijo oko-roka.

Za otroke od 6. do 12. meseca

Otroci v starosti pol leta so že pravi navihanci, zato se ob njih starši kdaj pa kdaj resnično spotijo. Že dolgo več ne velja, da bodo ležali tam, kamor jih bodo starši položili. Začenjajo se plaziti, postavljati na vse štiri in kasneje poskušajo narediti prve korake. V tem obdobju je tudi spekter igrač nekoliko širši in kar naenkrat je izbire ogromno. Otroci so nenadoma izjemno radovedni, posnemajo zvoke, prijemajo vse kar dosežejo in vsak dan lahko opazite njihov neverjeten napredek in razvoj. Okoli 8. meseca jim zato ne smejo manjkati igrače za razvoj fine motorike, od 10. meseca pa že poskušajo narediti svoje prve korake, s katerimi jim bo odlično pomagal sprehajalček ali poganjalček.

Sedež z igralno mizico Cotoons Smoby

Otrokom priskrbite udoben sedež, jih obkrožite z zanimivimi igračami in opazujte veselje v igri in učenju. Mehak sedežek Cotoons Smoby je odlična opora za otroke, ki že samostojno sedijo ali pa se pri tem še izboljšujejo, saj mu ne manjkata niti opora za glavico in rokice. Resnična zabava se namreč začne z odkritjem igralnega stolčka, na katerem so barvite igrače. Te dajejo zvoke, svetijo, otroci jih lahko stiskajo, obračajo in nanje nizajo obročke. Z igro se učijo prepoznave različnih barv in oblik, si razvijajo kognitivne sposobnosti, fino motoriko, koncentracijo, domišljijo in predstavnost.

Igrače dojenčki sedež

Poganjalec Maestro Ride-On Pink 3v1 Smoby

Prvi koraki so velik mejnik ne le v otrokovem življenju, ampak tudi v življenju njegovih staršev. Dokler malček ne bo dovolj stabilen, bo potreboval nekaj, česar se lahko pri negotovih poskusih hoje, oprime. Pri tem mu bo pomagal ravno poganjalec Maestro Ride-On Pink 3v1 znamke Smoby, ki ga bo lahko uporabljal tudi kasneje. V prvem stadiju otrok udobno sedi, starši pa ga potiskajo. Kasneje se drži za držalo in hodi za poganjalcem, na koncu pa kot izkušeni 12-mesečni hodec, poganjalec uporablja kot svoje prvo vozilo. Zabavo s poganjalcem bodo še poudarili čudoviti dizajn in barve, vesel obrazek s čarobnimi očki in prostor za shranjevanje najljubših igrač.

Igrače dojenčki sprehajalček