Stilska tudi s trebuščkom? Ideje za jesenske modne trike za nosečnice

  Kategorije: Fit mama, Nosečnost,
5 min.
20. sep'17

Poleg hormonalnih sprememb, ki jih nemalokrat spremljajo slabosti, slabo razpoloženje in nihanja brbončic, je ženski organizem med nosečnostjo izpostavljen tudi mnogim telesnim spremembam. Med najbolj vidne spada rast trebuščka in prsi, kar seveda, vpliva predvsem na garderobo nosečnic. Kako pa se spopasti z izbiro oblačil jeseni in pozimi?

Ženska med nosečnostjo pridobi običajno 10 – 14 kg, kazalci tehtnic pa nekaterim mamicam pokažejo zvišanje tudi za 20 – 30 kg. Medtem ko spremembe v obliki telesa v prvih 16 tednih niso tako vidne, je v naslednji etapi povišanje teže bolj izrazito. V tej fazi ženske pridobijo približno pol kilograma na teden, saj ne raste le dojenček, ampak tudi količina plodovnice in sama posteljica. Izbira oblačil je po navadi težavna predvsem v drugem in tretjem trimestru nosečnosti – še posebno v hladni sezoni, saj je poleg rastočih proporcij treba misliti tudi na zaščito pred mrazom in vlago.

Nosecnica jesen

Pohvalite se s trebuščkom

V mislih imejte, da med nosečnostjo oblačite dva – sebe in svojega dojenčka, ki ga nosite pod srcem. Najpomembnejše od vsega pa je udobje mamice in samega ploda. Pozabite na oprijete kroje in predvsem umetne materiale. V njih se boste počutili utesnjeno in se zato tudi hitreje spotili, saj vas bodo med nosečnostjo zagotovo pestili nagli toplotni oblivi. Investirajte raje v manjše število kosov dobre kakovosti.

Namesto tipičnih nosečniških oblačil lahko izberete kose iz običajnega asortimenta oblačil, osredotočite se le na drugo konfekcijsko številko. Ta vam bo med nosečnostjo zrasla za običajno dve številki.

To pa ne pomeni, da mora vaša garderoba vsebovati le »oversize« oblačila. Stil oblačenja nosečnic se že dolgo ne osredotoča le na zakrivanje rastočega trebuščka, ravno nasprotno. Če pogledate fotografije slavnih zvezd, boste ugotovili, da jim ni težko »dokazati« partnerske ljubezni tudi navzven, pa naj bo to v običajnih oblačilih ali pa večernih toaletah.

Mirno lahko izberete udobna, nekoliko oprijeta oblačila, ki dostojno naznačujejo oblike vašega trebuščka in katera lahko dopolnite s čudovitim kardiganom ali pa daljšim puloverjem na zadrgo, suknjičem, tanjšim plaščem ali jakno. Odlična izbira je elastično spodnje perilo in oblačila, ki se preprosto prilagodijo vašim rastočim proporcijam.

Moda nosečnice osnovni kosi

Stavite na osnovne kose

Suženjsko oblačenje po najnovejših trendih, ki jih postavljajo modne znamke, je lahko v času nosečnosti resnično zahtevno. Dobra novica je, da oblikovalci v vsaki sezoni ostajajo verni tudi klasiki. V trgovinah boste našli tudi brezčasne kose, v katere se boste vseeno igrivo umestili tudi s trebuščkom in ki jih lahko vzajemno kombinirate in uporabite tudi v naslednji sezoni, ko ne boste več noseči.

Ne pozabite si priskrbeti tudi nekaj preprostih širokih majic, spodnjih majic in majic z naramnicami, ki jih lahko oblečete pod svoje najljubše sezonske kose, ko bo zunaj bolj hladno.

Poleg omenjenega dolgega puloverja vam v omari ne sme manjkati niti udoben plašč. V obdobju, ki sledi, v trgovinah ne bo primanjkovalo »velikih« jaken širokega kroja, v obliki črke A ali pa O. Lažje jih boste zapeli tudi če imate trebušček, ki ga boste tako zavarovali pred mrazom. V tem primeru je odlična pomoč tudi anatomsko oblikovani podporni nosečniški pas.  Ne le, da bo vašega otroka oskrbel s še enim toplotnim slojem, ampak bo ublažil pritisk padajočega trebuščka na medenico in hrbet.

Moda nosečnice večplastnost

Plasti so ključnega pomena

Hit jesenske in zimske sezone je večplastnost – za mamice kot narejena. Popularne so kombinacije dolgih in mehkih puloverjev ali oblek v obliki puloverja z visokim, vendar ohlapnim ovratnikom, ki jih nosite na gole noge, tople hlačne nogavice ali pa hlače in jih lahko dopolnite s plašči, brezrokavniki, dolgimi šali in čevlji iz usnja ali semiša na ravni platformi. Idealno je, da si izberete tri enobarvne puloverje s čudovito strukturo ali vzorcem, ki jih uskladite z izrazitejšimi hlačami ali rožastim krilom. Jesenski must-have so predvsem potiski z motivom rož in vzhodnoslovanskih ali indianskih folklornih elementov.

Navdih lahko najdete tudi v moški garderobni omari – dovolj je, da na dolgo belo srajco moškega kroja oblečete krajši pulover. S tem boste takoj dokazali, da trebušček ni nobena ovira za domiselne nosečniške outfite.

Če vam je škoda investirati v posebno izdelane nosečniške hlače s pripetim ali razširjenim delom za trebušček, lahko izberete tudi hlače z nizkim pasom v vaši konfekcijski številki, ki jih zapnete neposredno pod trebuščkom. Čeprav so pajkice modni faux pas, lahko v obdobju nosečnosti zaradi udobja naredite izjemo. V vsakem primeru jih prekrijte s sloji daljših topov, tako da bodo delovale kot debelejše hlačne nogavice. Mesto klasičnih kavbojk na zadrgo lahko zavzamejo večje pajkice v podobi kavbojk.

Moda nosečnice extravagantni kosi

Ne bojte se izstopati!

Ženske z nosečniškim trebuščkom se rade oblačijo v ne vpadljive barve, da pridobljene teže ne bi po nepotrebnem opazovali. To pa je napaka. Če vas nosečnost polepša in se vam razžari obraz in polepšajo lasje, je treba to poudariti tudi z zanimivimi kosi in izrazitejšimi barvami. Morali bi vedeti, da bo naslednje obdobje primerno predvsem za rdečo, oranžno in čokoladno-rjavo barvo.

Zeleno bodo imela tudi barvna krzna. Lahko jih uporabite kot dodatek outfitu, na primer v obliki okraska kapuce ali šala, ali pa kot igrivi naglavni kos, ki se lepo poda z velikimi uhani v avantgardnem stilu ali pa v podobi bistrih kristalčkov. Če ste bolj športnega tipa, boste zagotovo posegli po kosih s karo vzorcem, ki bo v naslednji sezoni izredno priljubljen.

Za konec pa, na zimo se oborožite z resnično dobro obutvijo. Spolski niso lahko le poledeneli pločniki, ampak tudi vlažne stopnice in prehodi za pešce, zato v prvi vrsti mislite na svojo varnost. Vaši škornji ali čevlji bi morali imeti nazobčani protizdrsni podplat in biti takšni, da bi lahko jih kar najhitreje in brez težav obuli na noge, da se med obuvanjem s trebuščkom ne bi po nepotrebnem mučili. Če vam uspe najti ugodno obutev, ki bo imela še svetlikajoče dodatke ali pa svetleče elemente, boste v tej sezoni zagotovo spadali med najbolj trendi mamice. :-)