Čistimo si zobke: igrivo in zdravo

4 min.
16. maj'19

Čiščenje mlečnih zobkov veliko staršev ne jemlje prav resno. Dejstvo pa je, da je redno in temeljito čiščenje še bolj pomembno kot v odraslosti. Kako pogosto umivati mlečne zobe, kdaj začeti in katere ščetke in kreme uporabljati? To vse in še več boste izvedeli v naslednjih vrsticah.

Izraščanje prvih zobkov je velika stvar, ki lahko namuči malčke in tudi starše. Rast zob je pogosto boleč proces, ki ga spremljajo prejokane in prebedene noči. Prvi mlečni zob začne izraščati približno od šestega do osmega meseca otrokove starosti, večinoma pa se kot prvi prikažejo zgornji ali spodnji sekalci. Njim sledijo drugi sekalci, kasneje zgornji in spodnji kočniki in na koncu še podočniki. Povsem izraščeno mlečno zobovje, ki ga sestavlja 20 zobkov, imajo otroci v približno 33. mesecu starosti, torej še pred tretjim rojstnim dnevom.

Mlečni zobki otroci

Mlečno zobovje od A do Ž

Razlogov, zakaj mlečnih zob in čiščenja ne smemo prenizko ceniti, je takoj veliko. Najpomembnejše je dejstvo, da je zdravo mlečno zobovje osnova zdravih stalnih zob, česar se nekateri starši ne zavedajo. S tem sovpada tudi plombiranje zobne gnilobe na mlečnih zobeh. Starši se v tem primeru srečujejo z dilemo, ali gnil mlečni zobek izpuliti ali pa mu raje vstaviti plombo. Zobozdravniki se enotni v tem, da je zobni karies bolje popraviti s plombo in se puljenja poslužiti šele kot zadnjo možnost. Nezdravljen zobni karies lahko povzroči bolečine, otekline in nenazadnje tudi infekcijo, ki se lahko razširi na zdrave stalne zobe in vpliva na zdravje celega telesa.

Nega mlečnih zobkov pa se ne začne in ne konča pri rasti prvega in zadnjega zobka. Redna nega, ki vključuje obiske pri zobozdravniku in zobno higieno, bo trajala do 12. leta starosti, ko bo otrokom izpadel zadnji mlečni zobek. Potem pa pride na vrsto nega za stalne zobe, ki seveda ne bodo zrastli ponovno. Prvi otroško zobek bo izpadel v predšolskem obdobju, ali pa v prvem razredu osnovne šole. Mnogi otroci si razrahljane in majave mlečne zobe izvlečejo sami, drugim pa mora pomagati tudi zobozdravnik.

20 mlečnih zob postopoma nadomesti 32 stalnih. Čudoviti in zdrav nasmeh pri otrocih boste poleg rednega čiščenja ustvarili tudi z zdravo prehrano brez sladkarij in sladkih pijač. Ta živila vsebujejo prečiščeni beli sladkor, katerega čezmerna konzumacija povzroča nastanek zobne gnilobe, tako pri otrocih kot pri odraslih.

Mlečni zobje ščetka

Igriva rutina

Čiščenje prvih zob mnogi starši podcenjujejo in se k temu resno spravijo šele, ko imajo otroci zobkov več. Zobozdravniki pa priporočajo, da s čiščenjem začnete še pred izraščanjem prvega zobka. Po hranjenju obrišite dlesni z vlažno gazo, s čimer boste preprečili, da bi se bakterije naselile v ustni votlini, kjer lahko zobkom povzročijo velike neprijetnosti. S prihodom prvega zobka se odločite tudi za kakovostno zobno ščetko z mehkimi ščetinami, idealno z debelejšim ročajem za lažjo uporabo. Še pred popolnim obvladanjem fine motorike čistite otrokom zobke vi, postopoma pa to prepuščajte otrokom.

Pomembno je, da iz tega nastane rutina. Otroci bi si morali že od majhnega dvakrat dnevno ščetkati zobe najmanj 3 minute, to pa bi moralo postati del jutranje in večerne higiene. Pomemben del vsakega čiščenja je poleg ščetke tudi primerna zobna krema, ki cel postopek naredi prijetnejši. Zagotovo se spominjate, da ste imeli tudi vi v otroštvu sladke zobne kreme, zahvaljujoč katerim je bilo čiščenje zobkov zabavno in predvsem okusno. Pri izbiri se osredotočite na kreme z vsebnostjo fluorida, ki deluje kot zaščita proti zobni gnilobi. Starši se pogosto sprašujejo, koliko zobne kreme uporabiti pri enem čiščenju. Pozabite na reklame, v katerih je s kremo prekrita cela zobna ščetka – popolnoma zadostuje količina v velikosti graha.

Ni treba, da je čiščenje zob nujno zlo pred spanjem, lahko je tudi igra. Zobne ščetke nimajo zabavnih motivov in veselih barv kar tako. Za zabavo bodo poskrbele tudi malenkosti, kot so prisesek na koncu zobne ščetke, zabaven kozarec za splakovanje in shranjevanje ščetke ter tudi umivanje zob skupaj s starši. Ti so otrokom največji vzorniki. Pomemben korak po ščetkanju zobkov je tudi preverjanje s strani staršev, saj si na začetku otroci zobke čistijo premalo časa in ne tako natančno.

Ste vedeli, da ...

  • zobje začnejo rasti že v prenatalnem obdobju? Oblikujejo se v drugem trimesečju nosečnosti, tako da ima dojenček v dlesnih položenih vseh 20 mlečnih zob še pred izraščanjem.
  • se nekateri dojenčki že rodijo z zobmi? Ti zobki so pogosto brez korenine in se lahko preprosto odstranijo.
  • lahko bolečino pri izraščanju zob tudi omilite? Pri tem bodo pomagale posebne kreme za utiranje dlesni in tudi grizala, ki jih za trenutek postavite v hladilnik. Ti bodo pomagali lajšati bolečino in dlesni hkrati masirali.
  • je zobna gniloba najbolj pogosto kronično obolenje pri otrocih? Je pogostejša kot sta astma in debelost.
  • zdravi mlečni zobje vplivajo tudi na izgovorjavo? Zdravi zobje so osnova za čisto in razumljivo artikulacijo brez sesljanja.

Prvi mlečni zobek v otrokovem razvoju predstavlja velik korak, ki si zasluži vašo pozornost. Že na začetku poskrbite za zabavo pri čiščenju zob in se tako izognite bolečinam in tudi obiskom zobozdravnikov.