Miti, ki smo jim verjeli v otroštvu: kako je z njimi v resnici?

  Kategorije: Vzgoja,
4 min.
06. maj'19

Vzgoja otrok s seboj prinaša tudi določena pravila, ki jih mali navihanci veselo kršijo. Zavračajo zelenjavo in namesto tega pred kosilom jedo sladkarije, nočejo obleči tistega puloverja, pa tudi če se na trepalnice postavite. In prav v takšnih primerih staršem priskočijo na pomoč miti, ki v trenutku pritegnejo pozornost otrok. Ste jim tudi vi v otroštvu verjeli?

Načinov, s katerimi so nam v otroštvu starši želeli približati zelenjavo in sadje, je veliko, med najbolj priljubljenimi pa so zagotovo spadali tudi miti o zdravem korenju, hranljivem mleku in nezdravih žvečilkah. Verjeli smo tudi, da ježki obožujejo jabolka, čemu bi jih drugače nosili na bodicah? Preberite si naslednjih 7 mitov, in se za trenutek vrnite v otroštvo.

Mit št. 1: Korenje izboljšuje vid

Pojej korenje, da boš dobro videl, očke pa se ti ne bodo pokvarile. Vam je ta stavek kaj znan? V otroštvu ga je zagotovo slišal prav vsak in čeprav ste pojedli na kile korenja, morda sedaj vseeno nosite očala. Korenje je sicer res bogato z A vitaminom, ki hrani mrežnico in pomaga pri zdravem vidnem zaznavanju, vendar vas pred dioptrijo ne bo zaščitil. To pa seveda ne pomeni, da bi ga morali izključiti iz jedilnika – vid se sicer ne bo izboljšal, zagotovo pa bo telo z njim dobilo vitamine in minerale, ki niso pomembni le za dober vid.

Mit št. 2: Ježek jé jabolka in hruške

Skoraj vse pravljice in knjižice za otroke prikazujejo ježke z jabolki in hruškami na svojih bodicah. Nič čudnega, da otroci verjamejo, da ježki zelo radi jedo sadje. Razočaranje pa običajno pride takrat, ko otroci izvejo resnico – jež je mesojedec in če ga želite razveseliti, mu raje ponudite pasjo konzervo in ne sočnih jabolk.

Mit žvečilni gumi

Mit št. 3: Žvečilni gumi se prilepi na želodec

Še en izmed priljubljenih mitov, s katerim starši strašijo otroke, se tiče žvečilke, ki se vam bo prilepila na črevesje. Prepovedano je bilo žvečilni gumi pogoltniti, saj lahko v trebuhu povzroči resne težave in neverjetne bolečine, zaradi katerih bo treba poklicati rešilca. Druga različica je bila, da potrebuje želodec 7 let, dokler žvečilnega ne prebavi. Res je, da žvečilni vsebujejo težko prebavljive snovi, ki jih črevesje ne zmore povsem prebaviti, vendar tudi takšen žvečilni potuje do tankega črevesja in na koncu ga telo izloči. Vendar to niti slučajno ne traja celih sedem let.

Mit št. 4: Če bomo škilili, bodo naše oči za vedno ostale takšne

Različne grimase preprosto spadajo k otroštvu. Starši in tudi odrasli otroke od majhnega na tak način nasmejijo in povsem naravno je, da to vodi k posnemanju. Medtem ko je kazanje jezika neškodljivo, čeprav malce nevljudno, so nas zaradi nedolžnega škiljenja naši starši pogosto svarili, da če bomo to pogosto počeli, se nam bodo oči zaskočile in škilili bomo do konca življenja. To pa je popoln nesmisel – zdravim očem občasno škiljenje ne more škoditi. Škiljenje lahko podedujemo, lahko ga povzroči poškodba, poškodba živcev, ali pa dolgotrajno nezdravljenje očesnih težav.

Mit št. 5: Eno pasje leto predstavlja 7 človeških let

Verjetno je vsak odraščal s prepričanjem, da ima pes, ki je star eno leto, v resnici sedem let. Če ste tudi vi v otroštvu s takšnim izračunom poskušali določiti pasjo starost, je povsem verjetno, da to ni bilo ravno pravilno. Pri določanju starosti psa glede na človeško starost, je vse odvisno od pasme in predvsem od velikosti psa – večje pasme imajo v prvem letu »le« 12 človeških let, manjši 15, vendar po dveh letih nimajo 30 človeških, ampak manj. Pri psih velja eno pravilo – v prvih letih življenja se starajo hitreje, kasneje pa se njihovo staranje upočasni. To je eden izmed razlogov, zakaj se pasje življenje ne more pomnožiti s sedem naših.

Mit mleko

Mit št. 6: Če bom pil veliko mleka, bom imel trdne kosti

Pitje kravjega mleka po koncu dojenja je dandanes izredno vprašljiva tema, v preteklosti pa je bilo mleko eno izmed najbolj pomembnih elementov otroške prehrane. Govorilo se je, da več mleka, kot so ga otroci popili, bolj zdravi so bili in imeli so močnejše kosti in zobe, zlomi pa so se jih v širokem loku izogibali. Več raziskav pa je pokazalo, da pitje mleka na zdrave kosti nima tako velikega vpliva, čeprav vsebuje veliko kalcija. Če želite, da bi bile vaše kosti močne in zobje zdravi, stavite raje na D vitamin.

Mit št. 7: Dobro se obleci, drugače boš zbolel

Zagotovo se tudi vi spominjate kultnega stavka tipa »dobro se obleci, drugače boš zbolel«. Potem je pogosto sledilo »Pa sem ti rekla/-el, da vzemi šal, kapo, rokavice, pulover ...«. Res pa je, da je za gripo in prehlad, ki grozita predvsem v zimskem času, zlasti kriv oslabljen imunski sistem, in ne mraz. Obrambni mehanizem organizma je v zimskih mesecih oslabljen zaradi pomanjkanja D vitamina iz sonca, pa tudi zaradi pomanjkanja drugih vitaminov, ki ga od pomladi do jeseni dobivamo iz svežega sadja in zelenjave. Velika napaka, ki jo mnogi delajo, je prav tako premalo zračenja, ki bakterijam in virusom zelo ustreza.

Miti v odraslosti izgubljajo svojo moč, vendar to ne pomeni, da po njih pri vzgoji otrok dandanes ne posezamo več. Katerim mitom pa ste verjeli vi in o čem so prepričani vaši otroci?