13 mitov o nosečnosti

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
23. apr'17

Miti in prerokbe so med nami že od nekdaj. Zagotovo ste tudi vi slišali za nosečniške resnice, kaj delati in čemu se izogniti, če ne želite škodovati sebi ali svojemu dojenčku. Z nami si oglejte 13 mitov, ki jih lahko pustite za seboj.

V nosečnosti se ženska sreča z več miti. Potrebno je ohraniti zdravo pamet.

Med nosečnostjo ne smete leteti z letalom

Mit! Edina omejitev je letenje v 3. trimesečju. Nekatere letalske družbe vas bodo zavrnile po koncu določenega tedna. Razlog je nevarnost prezgodnjega poroda v zraku. Če na začetku nosečnosti trpite zaradi slabosti, je letenje za vas lahko nelagodno. Najbolj primerno obdobje potovanja (če vam zdravje dovoljuje) je drugo trimesečje.

Letenja se ne bi smeli izogibati. Izkoristite zadnje mesece za počitnice v dvoje.

Nosečnost traja 9 mesecev

Dolžina nosečnosti je v resnici 40 – 42 tednov. Seštevek mesecev je lahko koledarski ali lunarni. Lunarni mesec traja 4 tedne. Lunarna nosečnost torej traja v grobem 10 mesecev, pri seštevku koledarskih dni pa je to za 1 mesec manj.

Izogibajte se kavi

O kavi med nosečnostjo smo že pisali v samostojnem članku. Velja namreč, da kavo lahko pijete. Preseči ne smete količine 200 g kofeina na dan, kar sta približno 2 kratki kavi ali črni čaj.

Jeste za dva

Potreba po prehranjevanju za dva je zmotna. Ženske tako opravičujejo svoje prenajedanje. V resnici zadostuje le približno 300 kcal na dan več, kot pred nosečnostjo. Bolj kot prenajedanje je pomembna zdrava prehrana – veliko zelenjave, vlaknin in sadja.

Previdno z morskimi sadeži in ribami

Darovi morja in ribe so na jedilniku več kot dobrodošli. Izogibajte se le surovim oz. termično neobdelanim ribam in morskim sadežem. Namesto sušija si privoščite ribo na žaru.

Prenehajte z barvanjem las

Barvanje las je bilo dolgo poznano kot nekaj škodljivega. Današnje barve, ki jih uporabljajo v kozmetičnih salonih so lažje in vsebujejo manj škodljivih sestavin. Če niste prepričani glede barvanja las, namesto tega poskusite raje pramene, pri katerih se barva ne dotika lasišča.

Nosečnost ne pomeni, da bi se morali zanemariti.

Prenehajte s telovadbo

Telovadba je za nosečnice zelo koristna. Če ste se s športom ukvarjali tudi pred nosečnostjo, nimate razloga da sedaj prenehate. Zahtevnejše treninge malce prilagodite in upočasnite. V primeru, da se pred nosečnostjo niste gibali, lahko začnete z nosečniškimi vadbami, kot so joga za nosečnice, pilates ali vadba z veliko žogo.

Če ste na šport in vadbo navajeni, se je ne izogibajte niti med nosečnostjo.

Če vas peče zgaga, boste imeli lasate otroke

Morda ste že slišali, da če vas med nosečnostjo peče zgaga, boste imeli otroka z gostimi lasmi. Razočarali vas bomo, saj te teze niso potrdili. Pekoča zgaga se pojavi v drugi polovici nosečnosti, skoraj pri vsaki nosečnici. Razlog za to je stalno večja maternica in pritisk dojenčka na želodec.

Imate poraščen trebušček? Pričakujete fantka

Ste opazili izrazitejšo poraščenost na trebuščku? Ni se vam treba bati, po porodu se bo količina dlak vrnila v normalno stanje. Ne kupujte še modrih oblačil, poraščen trebušček nima neposredne zveze s prihodom fantka.

Želja po slanem napoveduje fantka Čokolada deklico

"In, imaš kakšno posebno željo po hrani?" To vprašanje boste pogosto slišali. Že dolgo obstaja prepričanje, da je želja po slanem znamenje, da pričakujete fantka. Nasprotno pa večja želja po sladkem naznanja deklico. To pa sploh ni res. Mnogim ženskam se med nosečnostjo okusi spreminjajo. Na začetku nosečnosti je značilna slabost in pomanjkanje apetita. V drugem in tretjem trimestru se okusi pomešajo in slano obdobje se pogosto srečuje s sladkim.

Z željo po določeni hrani ne boste ugotovili spola otroka. Okus se med nosečnostjo po navadi spreminja.

Pozabite na seks

Ni razloga za konec zabave s partnerjem. Če nimate zdravstvenih težav, lahko uživate še naprej. Ne govori se zastonj, mirna mama = miren otrok. :-) V naslednjih mesecih pazite na trebušček in izberite položaj pri katerem nanj ne pritiskate vi in niti vaš partner.

Spite lahko samo na levem boku

Spanje je za nosečnost in pravilen razvoj dojenčka zelo pomembno. Z rastočim trebuščkom se spanec lahko zaplete. Priporoča se položaj na levem boku, saj so na desni strani namreč jetra. Če boste spali na levem boku, jih ne bo obremenjevala teža maternice. Izboljša se tudi krvni pretok. Res je, da dokler dobro spite na hrbtu ali na desnem boku, s tem ni nič narobe. Položaj spremenite, takrat ko vam bo dotedanji postal nelagoden.

Voziček pred porodom prinaša nesrečo

Dolgo se je verovalo, da bo nakup vozička pred porodom prinesel nesrečo mamici in njenemu dojenčku. Pozabite na te stare mite in priskrbite vso opremo še pred odhodom v porodnišnico. Po rojstvu otroka boste imeli ogromno drugih skrbi kot pa najti voziček in dodatke zanj.