Menstrualna skodelica: pot do hitrejše zanositve?

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
10. jan'19

Menstrualna skodelica je povzročila pravo revolucijo – mnoge ženske so odkrile njeno čarobnost in je ne znajo prehvaliti, razlog za to pa ni le varovanje življenjskega okolja in zero waste življenjski stil. Ženske po celem svetu uporabljajo menstrualne skodelice kot pripomoček za hitrejšo zanositev. Je ta način hitrejše zanositve le mit, ali pa resnično deluje?

Pari, ki so se odločili za otroka, običajno naredijo vse, da bi otroka spočeli kar najhitreje. V stanju obupa se mnoge ženske zatekajo k ženskim trikom, med katere nedvomno spada tudi držanje nog v zraku in konzumacija zdravju koristnih maščob. Nazadnje se je tem metodam pridružila menstrualna skodelica, ki je za razliko medicinskih postopkov preprostejša, brez bolečin, predvsem pa je najcenejša. Ali je enako učinkovita, ali pa gre le za izmišljotino žensk, ki se trudijo zanositi in se oklepajo vsake bilke?

Menstrualna skodelica zanositev

Kaj je menstrualna skodelica?

Menstrualna skodelica je mehak kozarček, izdelan iz kakovostnega zdravstvenega silikona, ki v popolnosti nadomešča menstrualne vložke in tampone. V primerjavi s temi pripomočki ima ogromno prednost – ena edina skodelica vam bo zdržala nekaj let, zahvaljujoč čemur boste prihranili ne le kup denarja, ki ga morate vsak mesec investirati v vložke, ampak hkrati z njeno uporabo prispevate k zaščiti življenjskega okolja. Menstrualna skodelica se vstavi neposredno v nožnico, kjer med menstruacijo zadržuje kri. Vaša edina naloga je, da skodelico po nekaj urah izpraznite, umijete in ponovno uporabite. In glede na to, da skodelica ujema kri, so se iznajdljive ženske domislile, da bi lahko ujela tudi nekaj drugega in tako pospešila spočetje želenega dojenčka.

S skodelico do zanositve

Po mnenju svetovno znane porodničarke in ginekologinje Sherry Ross iz Združenih držav lahko menstrualna skodelica resnično pomaga pri hitrejšem spočetju otroka. V vsakem ejakulatu je na milijone spermijev, ki hitro švigajo sem in tja in prav uporaba skodelice jih usmeri na pravilno pot – k jajčnikom, medtem ko je za oploditev dovolj le en sam uspešen spermij. Si ne znate predstavljati, kako vam lahko skodelica v tem primeru sploh pomaga? Obstajata dva najpogostejša načina, ki ju prakticirajo pari po vsem svetu. Eden iz njih je »izpustitev« semena neposredno v skodelico, ki si jo ženska potem vstavi v nožnico tako, kot bi to naredila med menstruacijo. Drugi način pa je vstavitev menstrualne skodelice neposredno po spolnem odnosu, kjer bo skodelica poskrbela za to, da bi spermiji ostali na pravem mestu, blizu materničnega vratu.

Skodelica nosečnost

Zdravi spermiji preživijo tri dni, dlje ko ostanejo v bližini materničnega vratu, večja je verjetnosti za oploditev. Gre namreč za novo »iznajdbo« in zato zanjo ne obstajajo nobeni priročniki in študije o tem, ali ta metoda deluje in če sploh deluje. Dr. Rossova priporoča, da naj ima ženska skodelico vstavljeno tako dolgo, kolikor je to glede na zdravje in varnost možno, torej največ 12 ur. Kljub temu, da ne obstajajo nobene raziskave, ki bi potrdile uspešno spočetje s pomočjo te metode, besede srečnih mamic navdihujejo mnoge druge ženske, ki jim dlje časa ne uspe zanositi.

Dokaz za to je tudi šestintridesetletna Silvija, ki je s partnerjem poskušala zanositi več kot 9 mesecev: »Na nekem spletnem klepetu sem naletela na izkušnje žensk, ki so hitreje zanosile prav zahvaljujoč skodelici. Rekla sem si, da me poskus nič ne stane. Ne vem, ali je bilo to naključje, ampak resnično je delovalo, zanosila sem po prvem poskusu,« se spominja Silvija in ni edina, ki bi menstrualno skodelico priporočila. Še preden se za to metodo s partnerjem odločite tudi vi, skodelico nekajkrat uporabite tudi med menstruacijo. Zahvaljujoč temu boste v naprej vedele, ali vam skodelica ne povzroča bolečin, ali pa če morda ne potrebujete druge velikosti.

Se že dlje časa trudite zanositi in vam ne uspe? Morda bo prav menstrualna skodelica tista, ki vam bo izpolnila sanje.