Kako so se medvedki naučili plavati?

5 min.
24. jul'17

Poletje je sinonim za dolge dneve, morje, počitnice, bazen, lubenico in tudi sladoled. Zato ni nič čudnega, da so naši medvedki v poletje preprosto zaljubljeni. Ni jim treba hoditi v šolo, kar še posebej veseli Olija, ni jim treba zgodaj vstajati, zaradi česar pa je najbolj srečen Bruno. Mila pa že komaj čaka na september in šolske klopi, kot pravi sama, »poletje je narejeno za raziskave terena«. To poletje pa je nekaj posebnega, saj se bodo medvedki naučili plavati!

Otroci se najbolje učijo z igro

Očka medved in mamica medvedka sta kvalificirana plavalca, njuni malčki pa so še vedno malce nespretni in Bruno se, čeprav ne prizna, malo boji, Mila pa prav tako stopa previdno. In Oli? On pa kar na vrat na nos skače v vodo. Zatrjuje, da se najhitreje naučiš plavati, če v globoko vodo kar skočiš. Škoda je le, da se vsakič začne utapljati in tako ima stric reševalec polne roke dela. Zato iz vode raje ne hodi in počaka na Olija, da skoči v vodo in ga lahko spet ulovi.

»Oh, ti naši otroci,« je zavzdihnila mama medvedka in skupaj z očkom sta se dogovorila, da bosta učenje plavanja zaupala rokam profesionalnega inštruktorja. Naučiti enega otroka plavati je ena stvar, tega hkrati naučiti treh medvedkov, pa je nekaj povsem drugega. Eden skače in se utaplja, drugi gleda v vodo in jo okuša, tretji pa drži v roki papir in kuli in računa vodni upor.

Inštruktor je premeril medvedke in zavzdihnil. »No, pa dajmo! Vsi trije se postavite v vrsto. Mila, plavanje ni nobena znanost. Bruno, voda v bazenu vsebuje klor in je zato ni dobro piti, ampak se je niti ni treba bati. In ti, Oli! Najprej se bomo naučili plavati, šele potem bomo skakali v vodo, in ne obratno. Ampak čisto na začetku, se bomo v nižji vodi vsi skupaj igrali.«

Inštruktor je zato otroke odpeljal v plitvo vodo in se začel z njimi igrati. Metali so si žogo, se špricali in noreli. Dobili so tudi napihljive obroče, rokavčke in desko za plavanje. Zahvaljujoč njim, so začeli vodi zaupati in se opogumili tudi za globljo vodo. »Odlično!« se je veselil inštruktor. »Zdaj pa je čas, da naredimo korak naprej.«

Mehurčki v vodi in učenje dihanja

Inštruktor je odpeljal otroke na rob bazena in jim razložil, da bodo delali mehurčke v vodi. »Zakaj pa to?« je Mila vprašala že vsaj milijonkrat, saj je o plavanju hotela vedeti tudi zadnjo podrobnost. Inštruktor je globoko vdihnil in Mili že milijontič odgovoril na radovedno vprašanje. Vsi trije so bili v vodi in se s tačkami držali za rob bazena. »S pihanjem v vodo se boste naučili pravilnega dihanja in nadzora nad njim, znebili se boste strahu do vode in se počutili dobro tudi pod vodo. Preden se potopite, globoko vdihnite, obraz potopite v vodo in pihnite mehurčke,«

Malce je trajalo, da so se medvedki to naučili. Oli je bil prehiter in neučakan, vodo je nekajkrat kar vdihnil. Mila je šla po priročniku in tehniko tako obvladala. Bruno je nekaj mehurčkov celo pojedel. Na koncu pa je vsem uspelo. Naučili so se napolniti polna pljuča nad vodo in zrak pod vodo tudi izdihniti.

Medvedki plaža

Brcamo in se potapljamo

»Lahko že skačem v vodo?« je spraševal neučakan Oli. »Ne še, saj znaš zaenkrat le nadzorovati svoje dihanje. Nekaj stvari se moraš še naučiti,« je inštruktor prizemljil Olija, ki je že pogledoval k najvišjem mostičku za skakanje. »Zdaj se bomo naučili mahati po vodi in se hkrati potapljati pod vodo,« je rekel gospod inštruktor in naši medvedki so dobili naslednjo pomembno lekcijo iz plavanja.

Medvedki so se spet prijeli za rob bazena, tokrat so se ulegli na vodno gladino. Nad vodo so se nadihali, pod vodo izdihnili in se med tem učiti tehnike kravla. Brcanje je pomemben del plavanja in medvedki so v tem resnično uživali. Zahvaljujoč temu so se naučili, kako obdržati svoje telo nad vodo.

Ležimo na vodi

»Voda res ni tako strašna,« se je razveselil Bruno. »Mogoče bom kdaj tekmoval na olimpijadi,« se je razveselil Bruno, ki se je od vseh treh vode najbolj bal. Zdaj že ve, da je voda njegova prijateljica in maščoba, ki se mu je nabrala na trebuščku zaradi kolačkov in piškotov, ni popolnoma nekoristna, saj ga voda lepše nosi in lahko tudi počiva. Ležanje na vodi mu je šlo bolje kot Mili in Oliju. Mila je cel čas razmišljala, ali leži v pravilnem položaju glede na vodo in Oli je kaotično mahal z gornjimi in dolnjimi tačkami.

Medvedki so se s časom naučili ležati na vodi na trebuščku in tudi na hrbtu. V obliki zvezdice tudi na mrtvaka, kjer so imeli noge in roke iztegnjene stran od telesa.

Vključimo roke

Šele ko je bil inštruktor popolnoma prepričan, da medvedki obvladajo dihanje, se znajo potopiti pod vodo (in se pri tem ne utopijo) in znajo brcati z nogami, jih je naučil, kako delati z zgornjimi tačkami. Naučil jih je žabico in kravl. To res ni bilo lahko, ampak so se medvedki na koncu vseeno naučili plavati. Mila je najraje plavala prsno, Oli je zaradi hitrosti najraje plaval kravl, Bruno pa je najbolj užival v mrtvaku in hrbtnem plavanju.

Po uspešnem zaključku tečaja, je inštruktor vsakemu medvedku izročil diplomo. Mila je bila nagrajena za izvrstno tehniko dihanja, Bruno za slavno plavanje mrtvaka in Oli za pogumno skakanje. Ne morete si misliti, kako so bili vsi reševalci na bazenu veseli, da se je Oli končno naučil plavati. »Zdaj pa sem res lahko mornar,« je z navdušenjem rekel Oli mamici in ji ponosno pokazal svojo diplomo, »Na počitnicah bom preplaval celo morje.« Mali medvedki so vzljubili plavanje, plavali so v jezeru, morju in redno obiskovali tudi bazen. Kdo ve? Lahko se celo zgodi, da bodo nekdaj plavali tudi na olimpijskih igrah.