Mednarodni dan žena: Od kdaj in zakaj ga obeležujemo ravno marca?

  Kategorije: Vzgoja,
4 min.
08. mar'21

Dan žena vsako leto slavi na milijone ljudi po celem svetu. Ta dan ni namenjen le ljubezni do žensk in rdečim nageljnom, ki so v nekaterih državah postali slavni simbol tega praznika. Ob 8. marcu slavimo pogumne in močne ženske, ki se ne bojijo prizadevati za spremembe. Z nami si oglejte bogato zgodovino, ki je oblikovala Mednarodni dan žena.

Dan žena slavijo v mnogih državah. To je dan, ob katerem se nam, ženskam, posveča pozornost kot si jo zaslužimo tudi druge dni. Ob tem marčevskem dnevu so ženske po celem svetu priznane za svoje uspehe ne glede na narodne, etnične, kulturne, ekonomske in politične razlike. To ni le dan, ko se ljubeči soprogi, partnerji in očki vrnejo domov iz službe s šopkom rož. To je prav tako dan, ob katerem si ženske še bolj prizadevajo za enakopravnost in pravične pogoje ne le na delovnem mestu.

Ta praznik, ki ga vsako leto obeležujemo 8. marca, združuje ženske po celem svetu.   Mednarodni dan žena sicer obeležujemo od konca druge svetovne vojne, prvi koraki za nastanek tega dne pa segajo že v 19. stoletje in nikamor drugam, kot v Združene države Amerike.

Dan žena koledar

Vir fotografije: Freepik

Marčevski sprevodi na prelomu stoletja

Pisalo se je leto 1848. Dve Američanki, Elizabeth Cady Stanton in Lucretia Mott, sta javno izrazili svoje neodobravanje glede tega, da ženske ne smejo javno nastopiti na shodu proti suženjstvu. Zato sta organizirali lasten shod, ki so ga je v New Yorku udeležilo na stotine ljudi. Skupaj so zahtevali družbene, socialne, politične in verske pravice žensk, ki so jih zapisali v Deklaraciji o stališčih in sklepih. In tako se je začela pisati zgodovina dneva žena.

Prvi mejnik, ki je vodil k prepoznavnosti žensk po celem svetu, se je zgodil leta 1908. Na newyorške ulice je takrat odšlo 15 000 šivilj, ki so zahtevale skrajšanje delovnega časa, višje plače, boljše delovne pogoje in prav tako volilno pravico. Leto kasneje, natančneje 28. februarja, 1909 so člani Socialistične partije Amerike prvi mednarodni dan žena in njegovo obeležbo določili na zadnjo nedeljo v februarju. Ta dan so praznovali vse do leta 1913.

Svoje pa je v zgodovino dodala tudi Evropa. Do izrazite spremembe je prišlo v Kodani, kjer so se leta 1910 na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk srečale ženske iz 17 držav sveta. Clara Zetkin, nemška socialistka je mednarodni dan žena podprla, vendar takrat še brez določenega datuma, ki bi se moral obeleževati v vseh udeleženih državah.

Glede na ta dogovor so leto kasneje, 19. marca, 1911, mednarodni dan žena prvič proslavili v Avstro-Ogrski, Nemčiji, Danski in Švedski. Več kot milijon žensk in moških se je v teh državah udeležilo shoda, kjer so zahtevali pravice žensk za delo, izobraževanje, enako plačilo, izvrševanje javne funkcije, volilno pravico in konec diskriminacije.

Ena izmed zadnjih demonstracij, ki je določila točen datum Mednarodnega dneva žena, je bil protest proti vojni, ki se je odvijal 23. februarja, 1917 v Petrogradu. Pogumne ženske, ki so odšle na ulice in so kritizirale vladanje carja Nikolaja II. so tako določile datum tega dneva. 23. februar v julijanskem koledarju je torej 8. marec v gregorijanskem koledarju.

      Leta 1975 je Organizacija združenih narodov uradno razglasila 8. marec za Mednarodni dan žena. Od tega spominskega dneva se ženske in moški po celem svetu združujejo in opozarjajo na težave, s katerimi se morajo boriti tudi danes, v 21. stoletju.

Dan žena hči

Vir fotografije: Freepik

Ste vedeli, da ...

  • so vijolična, zelena in bela barve Mednarodnega dneva žena? Vijolična simbolizira pravičnost in dostojnost, zelena upanje in bela čistost. Barve je leta 1908 izbrala Socialna in politična unija žensk (Women's Social and Political Union - WSPU).
  • ima vsako leto dan žena svojo temo? Zgodovinsko prva uradna tema tega praznika je bila leta 1996 pod sloganom »Praznovanje preteklosti, načrtovanje prihodnosti«. 
  • je bil izjemno pomemben, tragični 25. marec, leta 1911? V newyorški tovarni Triangle Factory, kjer je delalo več kot 500 žensk in približno 100 moških je pred koncem delovnika izbruhnil požar, ki je terjal 146 življenj. Rezultati analiz so pokazali, da v tovarni niso upoštevali varnostnih in higienskih standardov, delavci so zaprti delali 14 ud dnevno in prejemali le nizko plačilo.
  • imajo zahvaljujoč mednarodnemu dnevu žena Rusinje volilno pravico? Marca, leta 1917 so Rusinje stopile na ulice in stavkale za »kruh in mir«. Car Nikolaj II. je ukazal ustreliti vsako žensko, ki ne bo odnehala, vendar pa se ženske kljub temu niso predale in nadaljevale s protesti, kar je privedlo do carjevega odstopa. Začasna vlada je potem ženskam v Rusiji dodelila volilno pravico.
  • je Mednarodni dan žena v veliko državah državni praznik? Na primer na Kubu, Vietnamu, Mongoliji, Afganistanu, Ugandi, Gruziji, Laosu, Kambodži, Belorusiji, Črni Gori, Rusiji in Ukrajini.
  • nekatere države na isti dan obeležujejo materinski dan? Ta dva praznika imajo združena v Srbiji, Albaniji, Makedoniji in Uzbekistanu.

Mednarodni dan žena vsako leto obeležujemo tudi mi, saj vemo, da si dame zaslužijo pozornost.