Se odpravljate na daljši let z dojenčkom? Nič lažjega

  Kategorije: Dojenčki in malčki,
4 min.
21. sep'17

Ste nedolgo nazaj rodili in vas že vleče na potovanje? Okolica vas sicer lahko gleda postrani, vendar pa vas bo na krov letala z otrokom starejšim od 2. tedna brez težav sprejela večina letalskih družb. Pediatri pa po drugi strani odsvetujejo let z otrokom mlajšim od treh mesecev, saj je tudi za vas lahko let neprijeten. Idealni čas za prvi polet boste prepoznali tudi vi sami, ko boste imeli občutek, da boste to vi in vaš malček brez težav prenesli. Na let z otrokom pa se raje dodobra pripravite v naprej.

Let dojenček

Priprava se začne z nakupom vozovnice

Otroci se počutijo varno v svoji rutini, ki bi jo morali tudi kljub daljši poti ohranjevati. Če vas čaka nekajurni let na drug kontinent, izberite raje nočni let. Otrok se lahko podnevi z igrami utrudi in v idealnem primeru nočni let prespi.

Pri nakupu vozovnice ne pozabite navesti, če letite z dojenčkom mlajšim od dveh let. Zahvaljujoč temu boste dobili t.i. bulkhead seats, ki se večinoma nahajajo v bližini toalet, imajo več prostora za noge, in steno, kamor lahko pripnete baby bassinet. Tega večina letalskih družb omogoča brezplačno otrokom do 10 kg. Preden rezervirate vozovnico, to preverite neposredno pri letalski družbi.

Letalska vozovnice za dojenčka, mlajšega od dveh let je brezplačna ali pa minimalne cene. Otrokom do 6. meseca lahko kupite lastni sedež, njegova cena je večinoma manjša kot cena za odraslega potnika. Za to možnost se v naprej pozanimajte z letalsko družbo, ali vam za doplačilo omogočijo še avtosedež. Otroka imate lahko tudi na kolenih, privezanega s posebnim pasom. Za daljši let je to lahko izjemno neugodna rešitev za vas kot tudi za vašega otroka.

Pred odhodom na letališče

Če vas je kdaj pa kdaj vznemirjalo pakiranje, pot na letališče in vse kontrole, se boste po letu z dojenčkom na te sladke čase spominjali z nostalgijo. Če je le možno, z malim otrokom ne potujte sama. Dodatni dve roki bosta za vas nenadomestljivi.

Pred odhodom pokličite na letališče in se prepričajte, ali vaš let ne zamuja, to informacijo pa običajno najdete tudi na spletni strani letališča. Res pa je, da od časa do časa to neprijetno novico izveste šele neposredno na letališču, zato vzemite s seboj več plenic in hrane za dojenčka.

Mnoga letališča in letalske družbe družine z malimi otroki sprejemajo prednostno. Temu pa ni zmeraj tako. Kar se le da, ugotovite v naprej. Z vozičkom lahko običajno odidete tudi na krov.

Letališče otroci

Kaj vzeti s seboj na letalo?

  • omejitve na količino 100 ml tekočine se vas ne tičejo, na krov lahko vzamete toliko tekočine, kot jo bo vaš otrok potreboval, vendar za vsak primer, te informacije preverite pri letalski družbi ali na letališču,
  • otroški voziček običajno prevažate brezplačno, vendar to preverite pri nizkocenovnih družbah,
  • plenice, hrano za dojenčka, otroško kozmetiko,
  • higiensko papirnato podlogo za previjanje,
  • igrače, knjižice in tablico za zabavanje otroka,
  • topla oblačila in odejice, saj je na letališču in letalu lahko hladneje,
  • lastni avtosedež, če ste za otroka kupili lastni sedež in je avtosedež certificiran tudi za letala.

Sedimo na letalu

Ne zatiskajmo si oči, dojenčki in malčki se letenja ne veselijo preveč, nad našo kepico sreče pa niso navdušeni niti ostali potniki. Morda ste to kdaj bila vi, ki vas je bolela glava zaradi stokajočih sopotnikov, zdaj pa bo kričanje vaše male ljubezni jezilo nekoga drugega. Otroci, starejši od enega leta, lahko povzročajo tudi drug nemir, brcajo v sedeže, hodijo gor in dol in sitnarijo. Žal ste že opazili, da vaš otrok nima čudežnega gumba na vratu, s katerim bi se v trenutku ugasnil. Edino kar lahko naredite, je, da se trudite umiriti svojega otroka in se opravičite ostalim. Potnike iskreno bolj vznemiri apatija staršev, kot pa sami razposajeni otroci.

Dojenje letalo

Najtežje za otroka je vzletanje in pristajanje. Sprememba pritiska povzroči zamašitev ušeskov in vašega malčka lahko prav prestraši. To lahko ublažite z dojenjem, s pomočjo dude ali pa stekleničko s tekočino. Pri starejših otrocih pomaga bombonček ali pa žvečilni.

Če vaš otrok ne more zaspati, ga poskusite zabavati z njegovimi priljubljenimi igračami, otroškimi knjigami in risankami na tablici. Mamicam se je najbolj obneslo dojenje. Otrok se vsaj za trenutek pomiri in morda celo zaspi. Seveda pa je vsak otrok drugačen in obstaja tudi možnost, da bo celotni let prespal.