Otrokovo ime izbirajte pazljivo

  Kategorije: Dojenčki in malčki,
4 min.
25. sep'17

Za nekoga je izbira imena za otroka kot igrača, mnoge ženske imajo že od otroštva izbrana imena za svoje otroke. Spet drugi pari pa se ne morejo dogovoriti, pravega imena jim ne uspe določiti niti do zadnjega trenutka. Tudi če sodite v prvo ali drugo skupino staršev, vprašanje – Kako mu bo ime? – spada med te najlepše na svetu. Če ne želite s krstnega imena narediti neprimernega daru za celo življenje, vam lahko pomaga nekaj naših nasvetov.

Pravijo, da je ime za otroka dar, ki mu ga podarimo za celo življenje. Večinoma je to prva stvar, o kateri bodoči starši razmišljajo. Profesor psihologije, Adam Alter iz Univerze v New Yorku predpostavlja, da če otroku namenite neobičajno ime, si bo mislil, da je drugačen in se bo tako tudi vedel. Takšno neobičajno ime je lahko tako vzrok tudi za nekonvencionalno in ustvarjalno mišljenje. Nekaj podobnega so si prav tako mislili starši male Aše, Aline, Liu, Jone, in dečkov Brendona, Noaha, Taia in Titana. Da, tudi s takšnimi imeni se srečujejo slovenski matičarji. Na naših koncih (predvsem v otroškem kolektivu) je drugačnost skoraj balast, zato razmislite, koliko bo otrok s tem imenom pridobil, ali pa bo to zanj celo »neprimerni dar«.

Dojenček ime

Glede na kaj izbirajo otrokom krstna imena?

Miloslava Knappová, avtorica knjige z naslovom, Kako bo ime vašemu otroku? (češko: Jak se bude vaše dítě jmenovat) in sodna izvedenka s specializacijo za overjanje oblik imen in priimkov, je napravila nekaj raziskav, ki se tičejo imen. Med njimi na primer odnos izbire imena do mesta bivanja, socialnega položaja in starosti matere. Ugotovila je, da starši najpogosteje izberejo določeno ime zato, ker jim je preprosto všeč.

Drugi najbolj pogosti motiv je poimenovanje po očetu ali mami. Po njenem mnenju starši izbirajo krstna imena po dejavnikih, ki jih je razdelila v dve skupini – jezikovno in izven jezikovno. K jezikovnim dejavnikom spada na primer poreklo imena, med izven jezikovne pa sodi obljuba, družinski običaji, socialni status, izobrazba staršev in tudi čutni vzgibi ter verski vplivi. Izjemno vlogo pri izbiri imena še vedno igrajo družinske navade. Dedovanje imen za prvorojene sinove in hčere je v nekaterih družinah še vedno zakoreninjena tradicija.

Bodoca mamica nosecnost

Trend globalizacije tudi pri imenih

Trend globalizacije ni zaobšel niti imena otrok, saj boste tudi v Sloveniji našli imena kot so Zoe, Mia, Liam in Amber ... V Sloveniji je bilo leta 2016 najpopularnejše ime za dečka, Luka, za deklico pa Zala. Navdih za slovensko ime pa lahko vseeno poiščete tudi v slovenskem koledarju, kjer vsakemu pripada eno ime, kdaj pa kdaj celo več imen.    

Drugo krstno ime naj bi otroka varovalo

Nekateri starši se odločijo otroku dati dve imeni. Takrat je treba izbirati imena, ki so fonetično usklajena. Idealno je, da sta obe imeni podobnega porekla in ju ni težko izgovoriti. Uporaba obeh krstnih imen je bila včasih običajna po vsem svetu. Otroci so dobili eno ime, ki so ga poznali le najbližji, drugo pa je bilo namenjeno ostalim. Starši so verjeli, da s tem varujejo krhko otroško dušo, saj je tisti, ki je poznal pravo ime neke osebe, lahko nad njo imel moč. Dandanes pa lahko otroku pri nas daste največ dve imeni. V izbranem zaporedju bosta potem skupaj s priimkom navedeni na vseh uradnih dokumentih.

Otrok voziček

Sprememba imena

Sprememba otrokovega imena ni zahteven postopek. Zanjo se morata strinjati oba starša, za kar potrebujete pisno izjavo. Če je otrok star več kot 9 let, se mora on prav tako strinjati s spremembo imena. V mislih pa imejte, da boste morali spremeniti tudi vse uradne otrokove dokumente, kar pa lahko povzroči nekaj birokracije.

Trend imen za leto 2018

Revija Popsugar je objavila napoved priljubljenih otroških imen za naslednje leto. Leta 2017 so bili po svetovnem merilu najbolj priljubljena imena Emma, Olivia, Ava, Sophia, Isabella, Mia, Amelia, Charlotte, Harper, Aria, dečki pa so dobivali imena Liam, Noah, Lucas, Mason, Oliver, Logan, Ethan, Elijah, Aiden in James. Leta 2018 naj bi na svetovni lestvici priljubljenih imen dojenčkov dominirala dekliška imena, kot so Amara, Stella, Nora, Penelope in Lucy ter deška imena Jasper, Leo, Sebastian, Félix in Theodore.

Fantek novorojenček sorojenec

Kako izbrati ime za dojenčka?

  • Krstno ime bi moralo biti usklajeno s priimkom in ga zvočno dopolnjevati.
  • Pomembna je tudi dolžina imena v razmerju z dolžino priimka, pravopis pri tujejezičnih imenih in celotni vtis.
  • Preveč črke R v imenu in priimku lahko povzroči težave pri ljudeh, ki to črko težje izgovarjajo.
  • Razmislite tudi nad variabilnostjo imena, iz krstnega imena naj bi se namreč ustvarilo nekaj različic, na primer Jan, Janček, Janko, Janči ... Nekatere bodo v uporabi v otroštvu, nekatere pa v odraslosti.
  • Tuja imena so lahko zapisana v poslovenjeni fonetični obliki in tudi v tujejezični podobi, medtem ko se imena, ki so v našem okolju nova, zapisujejo praviloma v izvorni tujejezični podobi.