Koronavirus in nosečnost: kaj vse morate vedeti?

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
20. avg'20

Koronavirus na naša življenja vpliva že kar nekaj mesecev in ni videti, da se že pripravlja na odhod. Pozdravljeni pacienti so dokaz tega, sa je COVID-19 ozdravljiv, vseeno pa so skrbi povsem na mestu. Predvsem, ko pričakujete dojenčka in ne veste, kakšne rezultate bi lahko možna okužba imela za nanj. Odgovore na vaša vprašanja najdete v naslednjih vrsticah.

COVID-19 v svetu ni povzročil le pandemije koronavirusa, ampak tudi pandemijo strahu. Ker gre za novo obolenje, ki še ni dovolj raziskano, znanstveniki z gotovostjo ne morejo trditi, kako točno okužba vpliva na nosečnico in nerojenega otroka. Kakšna je možnost, da okužena mamica to respiratorno obolenje prenese na dojenčka in kakšen vpliv bo to vse skupaj imelo na razvijajoči se plod?

Koronavirus in nosečnost

Povsem razumljivo je, da se v trenutni situaciji nosečnice za koronavirus zanimajo bolj kot ostali. Spadajo v rizično skupino prebivalstva, kjer je tveganje ob okužbi večje. Tudi pri običajni gripi med nosečnostjo je bodoča mamica izpostavljena večjemu tveganju za vnetje pljuč, kar lahko povzroči težave v nosečnosti, nizko porodno težo dojenčka, prirojene napake, lahko pa povzroči tudi spontani splav. Zadnje znanstvene raziskave dokazujejo, da se okužba z novim koronavirusom lahko obnaša enako.

Treba je vzeti v zakup, da nosečnice skupaj s starejšimi in tistimi s kroničnimi obolenji sicer spadajo v rizično skupino, ogrožene pa so predvsem nosečnice s tvegano nosečnostjo, predvsem tiste s preeklampsijo, nosečniško sladkorno in drugimi komplikacijami. Če vaša nosečnost ni težavna, je velika verjetnost, da bo takšna tudi do konca, tudi v primeru okužbe. To zagotovo velja, če med tvegano nosečnostjo upoštevate vsa priporočila zdravnikov in kar največ počivate in se zadržujete doma.

Nosečnost koronavirus text

Koronavirus in plod: kako nanj vpliva?

Z novim nalezljivim virusom vedno prihaja tudi novo vprašanje – kakšna je verjetnost, da bolezen prenesem na svojega nerojenega otroka? Pri novem koronavirusu COVID-19 še ne poznamo točne statistike, vemo pa, da je prenos z mame na otroka mogoč. O takšnih primerih poročajo iz celega sveta, po besedah zdravnikov pa se dojenčki pozdravijo relativno hitro in brez kakršnih koli komplikacij, to pa tudi kljub temu, da pri dojenčkih lahko spremljamo nevrološke znake, razdražljivost, telesno neprožnost in zavračanje materinega mleka.

Podoben primer so zaznali že v marcu v pariški bolnišnici. Dojenček, ki je danes star 5 mesecev in je popolnoma zdrav, se je po besedah zdravnikov nalezel neposredno od mame, kjer se je okužba prenesla preko placente. Glede na teste se je virus prenesel v placento, kjer se je namnožil in okužil plod. Zdravniki, k so se s težavo kasneje ukvarjali, so ugotovili, da je prenos virusa z matere na otroka še v maternici izjemno redek, to pa predvsem v primerjavi z drugimi virusnimi obolenji, kot na primer rdečke in Zika.

Dobra novica pa zagotovo je, da večina novorojenčkov okuženih s COVID-19 kaže le blage simptome (podobno kot otroci) in si v nekaj tednih popolnoma opomore. Pojavili pa so se žal tudi primeri z manj srečnim koncem, ko je prišlo do predčasnega poroda in celo do spontanega splava. Zdravniki pa s popolno gotovostjo niso mogli potrditi, da so te težave nastale zaradi okužene matere. Povsem verjetno je, da bi enaka situacija nastala tudi, če materi ne bi potrdili pozitivnega testa na COVID-19.

Nosečnost koronavirus test

Vir fotografije: freepik

Kako se izogniti okužbi?

Če se želite izogniti okužbi (kar želimo verjetno vsi) in ste noseči, veljajo za vas enaka pravila kot za ostale. Omejite (idealno popolnoma izpustite) potovanja v tujino in prav tako stike z ljudmi, ki so se iz tujine vrnili, predvsem iz držav za katere velja večje tveganje. Izogibajte se zapolnjenim prostorom, ne iščite množic in v trgovinah nosite masko, rokavice in ohranjajte varnostno razdaljo.

Na preglede pri zdravnikih se poskusite naročiti na točen čas, zahvaljujoč čemur v čakalnici ne boste čakali skupaj z drugimi pacienti. Po prihodu domov si dobro umijte roke in s seboj vedno nosite dezinfekcijsko sredstvo. Ta sicer stoprocentno ne nadomesti tople vode in mila, ampak je vseeno bolje kot nič.