Spet v šolskih klopeh: Kako otroke ohraniti zdrave?

  Kategorije: Zdravje otroka,
5 min.
28. maj'21

Otroci so se po mnogih mesecih spet vrnili v šolske klopi. Starši se veselijo, da se lahko spet v polnosti posvetijo svojemu delu, po drugi strani pa se bojijo, da se otroci v šoli ne bi okužili. Kako jih zaščititi ne le pred boleznijo COVID-19, ampak tudi pred običajnim prehladom, ko jih nimate več nonstop pred očmi?

Umivanje rok, maska, varna razdalja od prijateljev, zdrava prehrana, dovolj spanca ... ti dejavniki pomembno vplivajo na zdravje otrok, ki so se po daljšem času spet srečali s prijatelji in so polni zagona. Situacija okoli koronavirusa je še zmeraj resna in za zdravje je treba skrbeti še bolj, kot kdaj koli prej. Kako preprečiti, da otroci iz šole ne bi prenesli okužbe?

Naučite jih umivati roke

Pravilo številka ena, ki se ponavlja že od začetka pandemije, je pravilno umivanje rok. Ta osnovna higienska navada je ena izmed najpomembnejših in hkrati najbolj preprostih načinov, s katerimi lahko preprečite širjenje bolezni. Umazane roke ne prenašajo le koronavirusa, ampak tudi druge bolezni, na primer enterovirusno okužbo – »roka - noga - usta«.

Naučite svoje otroke, kdaj si je treba umivati roke – pred jedjo, po uporabi toalete, po pihanju v robček, po kihanju, pa tudi po prihodu domov iz šole. Pomembno je predvsem tudi, kako si umivati roke – po potrebi z uporabo antibakterijskega mila s toplo vodo, najmanj 60 sekund. Umivanje rok je skupaj z nošenjem maske in ohranjevanjem varnostne razdalje najboljša zaščita.

Koronavirus šola higiena

Vir fotografije: Freepik

Okrepite imunski sistem

O imunskem sistemu ste se zadnje leto zagotovo veliko naučili, no, ponavljanje je mati modrosti. Ne obstaja noben zagotovljen način, s katerim bi okrepili otokov imunski sistem, saj je organizem otrok drugačen. Reden vnos sveže zelenjave, sadja in po potrebi vitaminskih dopolnil je zagotovo dober začetek, vendar ne zadostuje.

Bodite pozorni tudi na dovolj spanca, telesne dejavnosti, zabave in poskusite zmanjšati raven stresa. Samoumevno je tudi ohranjevanje higienskih navad. Starše bo morda presenetilo, da tudi kljub preventivi večina otrok zboli za prehladom 6-8 krat letno, in to zaradi enega preprostega razloga – njihov imunski sistem se stalno razvija.

Zdrave navade že od majhnih nog

Če nošenje maske in umivanje rok ne zadostujeta, je treba otroke voditi tudi k ostalim zdravim navadam, ki jim bodo koristile tudi po koncu pandemije. Na primer, da si z drugimi otroki ne delijo pribora, ne pijejo z ene steklenice ali kozarca, maske ne posojajo nikomur in je ne mečejo povsod. Pomembno se je ne dotikati obraza z neumitimi rokami (temu bodo hvaležni predvsem v puberteti, ko se jim pojavijo prve akne).

Otroci bi morali vedeti, da si morajo pri kihanju in kašljanju prekriti usta in nos, najbolje s higienskim robčkom ali klasičnim bombažnim robčkom. Če tega nimajo pri roki, bo zadostovala tudi dlan, ki si jo morajo potem dobro umiti. V času pandemije je pomembno ohranjanje varnostne razdalje. Vse omenjene preventivne zdrave navade znižujejo tveganje za nastanek infekcijskih obolenj, vključno z želodčnimi težavami.

Koronavirus šola maske

Vir fotografije: Freepik

Bodite pozorni na tesnobo in stres

Stres ne pesti le odraslih, pogosto je tudi razlog za mnoge zdravstvene težave otrok. Neskončni kupi nalog, pisni testi, spraševanja, krožki, jutranje vstajanje, odnosi med prijatelji ... otroci se vsak dan spopadajo s stresnimi situacijami, ki slabijo njihov imunski sistem in negativno vplivajo tudi na njihovo duševnost. Otroci lahko stres in tesnobo doživljajo tudi zaradi trenutne situacije – kakorkoli jih že poskušate zaščititi pred novimi informacijami, imajo o koronavirusu zagotovo vsaj osnovne informacije in vedo, kakšno škodo lahko povzroči.

Med pogovorom z otroki se tem težkim temam ne izogibajte, ampak jih redno sprašujte, ali jih kaj muči in ali se česa bojijo. Poiščite skupno rešitev, ki jim bo pomagala, da se znebijo stresa ali pa ga vsaj zmanjšajo. Nekateri otroci se bodo »ugasnili« z gibanjem, drugim bo v pomoč pisanje dnevnika ali sprehodi. Če imate občutek, da je situacija resna, se tega ne sramujte in obiščite otroškega psihologa.

Uvedite večerno in spalno rutino

Stres, premalo sadja in zelenjave, premalo spanca, nekakovostni spanec – vsi ti dejavniki prispevajo k oslabljenemu imunskemu sistemu in pogostejšim obolenjem. Spanec je pomembnem del fizičnega in duševnega zdravja otroka in igra pomembno vlogo tudi pri uspehu v šoli. Premalo spanja vodi k slabši koncentraciji, razdražljivosti, in razumljivo k utrujenosti, zaradi katere se otroci ne morejo osredotočiti na učenje in jim ne ostane niti dovolj energije za domače naloge.

Otrokom ustvarite spalno rutino. Določite čas, ko bodo morali izklopiti računalnik, odložiti telefon, se oprhati in oditi spat. Glede na Ameriško akademijo za medicino spanja (AASM) potrebujejo otroci od 6. do 12. leta starosti 9-12 ur spanja, najstniki od 13. do 18. leta pa od 8-10 ur spanja. Najmanj uro (idealno pa dve) pred spanjem naj ne bi gledali ekranov, saj svetloba iz njih v možganih ustvarja občutek, da je še zmeraj dan in spodbuja občutek budnosti.

Koronavirus šola

Vir fotografije: Freepik

Vsak dan začnite z zdravim zajtrkom

Zajtrk je najpomembnejši del dneva in to pri otrocih velja kar dvojno. Uravnotežen zajtrk, bogat z beljakovinami in kompleksnimi saharidi je izjemno koristen za pravilno delovanje možganov in ohranjevanje stabilne energijske ravni v času 12 ur. Več študij je pokazalo, da otroci, ki redno zajtrkujejo, dobijo priporočeno količino hranljivih snovi in kasneje pojedo veliko manj sladkarij in slanih prigrizkov.

Količina železa in vitaminov skupine B in D je za 20-60 % višja pri otrocih, ki redno jedo kakovosten zajtrk in raven nezdravih maščob in holesterola je neprimerljivo nižja v primerjavi z otroki, ki ne zajtrkujejo. Redni zajtrki imajo pozitiven vpliv na kognitivne sposobnosti, predvsem ko gre za spomin in koncentracijo. Vsakdanji zajtrk je prav tko del jutranje rutine, ki jo otroci v šolskem obdobju potrebujejo.

V šoli otroke čaka veliko pasti, ki lahko zelo hitro širijo okužbo. Zadostuje le nekaj preprostih, zdravih navad, zahvaljujoč katerim bodo otroci iz šole odnesli le nova znanja, izkušnje in prijateljstva.