Marec - mesec knjige. Kako otrokom vzbuditi ljubezen do knjig?

  Kategorije: Otrokova prva leta, Vzgoja,
3 min.
13. mar'18

V dobi, ki je prenapolnjena s tehnologijo, mobilniki in tablicami ne bi smeli pozabiti na to, kar že pri mlajši generaciji toni v pozabo – na knjige. Nič ni enako zgodbam, ki se skrivajo na straneh knjig. Zahvaljujoč njim otroci spoznavajo tudi drugačen svet – čaroben, poln čudežev in zmage dobrega nad zlom. V mesecu marcu si knjige zaslužijo vašo pozornost.

Ljubezen do knjig se sicer prenaša, vendar jo lahko najde tudi vsak otrok sam. Začne se že v zgodnjem otroštvu, ko otroci pred spanjem poslušajo pravljice o vitezih in princesah, pogumnih živalih in njihovih pustolovščinah. Potem otroci zaprejo svoje očke in sanjajo, da bodo tudi sami nekoč del te zgodbe. Najbolje glavni junaki! To pa lahko postanejo, dovolj je le, da odprejo knjigo in se zatopijo v zgodbo.

Otroci branje

Nekoč, pred davnimi časi ...

... je živela deklica, ki je že od malega poslušala pravljice. Z branjem ni treba odlašati, da bodo otroci že znali sami brati, kajti za poslušanje pravljic jim ni treba znati niti govoriti. Berite že dojenčkom – navadili se bodo na ton vašega glasu, ki je med branjem pomirjajoč in tudi kasneje bodo med tem umirjeni. Ustvarili si bodo asociacijo, zahvaljujoč kateri bodo branje vzljubili.

Kako pa otroke pripraviti do tega, da bodo tudi sami brali in ne le poslušali? Začnite s knjigami brez besedila. Otroci si radi izmišljajo zgodbe, zato so ilustrirane knjige kot nalašč. Po nekem času jim v roke položite knjižico z opisano zgodbo in mali bralci bodo te kode poskusili razvozlati po svoje. In spet drugo in drugo. Najprej naj bo polna sličic, saj so te nujen del otroških knjig. Pripomorejo k razvoju domišljije, zahvaljujoč njim otroci spoznavajo nove oblike, barve in tudi živali in kraje.

Branje je igra

Imate občutek, da branje otrok ne zanima, ali pa vam to tudi sami povedo? Branje poskusite spreobrniti v igro. Predvsem pri knjigah z živalskimi junaki vam bodo na pomoč priskočili spremenjeni glas, oponašanje živalskih glasov in tudi na primer posnemanje škripanja vrat, zvoka vetra in kopit. Otrokovo zanimanje bodo spodbudile tudi interaktivne knjige, v katerih lahko ustvarijo junaka, hiško ali sobo po svojih predstavah. Otroke vključite v zgodbo tudi s tem, da si izmislijo njen konec, ali pa nadaljnjo junakovo usodo. Imeli bodo občutek, da zgodbo obvladujejo in so junakovi najboljši prijatelji.

Otroci knjige

Izberejo naj otroci

Ljubezen do knjig ne sme biti prisiljena. Če vaših otrok razburljive zgodbe o princesah in njihovih pogumnih rešiteljih ne zanimajo, poskusite kaj drugega. Knjige za otroke niso omejene le na brata Grimm in Disneyjeve pravljice. Vzemite svoje otroke s seboj v knjigarno in jim dajte pri izbiri pravljice proste roke. Tako jim boste pred spanjem zagotovo brali o prigodah priljubljenega knjižnega junaka.

Marec je namenjen knjigam, vendar to ni edini mesec, med katerim bi starši otrokom morali brati. Zgodbe z vrstic knjige otrokom pomagajo pri razvoju domišljije, poleg tega pa jim branje olajša tudi prva šolska leta, med katerimi se učijo pisati. No, že veste, katero pravljico boste danes malčkom prebrali pred spanjem?