Kakšen je pravi voziček za tek?

  Kategorije: Fit mama,
7 min.
26. apr'17

Čeprav se aprilsko vreme z nami veselo poigrava, so prvi spomladanski sončni žarki zagotovo že mnogim mamicam privabili misel na oddih na svežem zraku. Sprehodi z dojenčkom so za veliko porodnic praktično edina oblika namernega aktivnega gibanja. Dobra novica je, da lahko zdaj običajen sprehod z otroškim vozičkom združite tudi s še eno dejavnostjo – tekom.

Vprašanja, kako priti v formo, začenjajo mamice pogosto reševati že po porodu oz. po šestem tednu od poroda. Predvsem tiste, ki so aktivno tekle že pred nosečnostjo. Uporabo posebnega vozička za tek pediatri priporočajo šele po 9 ali 12 mesecu po porodu. V tem času bi otrok že moral imeti dovolj razvite vratne mišice in hrbtenico – v mislih morate imeti, da bo dojenček izpostavljen blagim tresljajem. Mnogih dojenčkov takšno "trimčkanje" ne moti in pogosto v tem celo uživajo. Vendar se vseeno o svojih namenih, vedno posvetujte s pediatrom.

Strolling z otrokom

Prednosti teka z vozičkom

Vadbi, športni hoji in teku z vozičkom se drugače pravi tudi strolling. Gre za običajno fitnes in kardio aktivnost, ki se je lahko udeležujete samostojno in tudi v skupinah. Mamice, ki raje rolajo lahko izberejo in-line strolling. Ta pomaga povečati kondicijo in h krati odlično krepi mišice zadnjice in stegen. Samostojen klasičen tek z vozičkom ima tudi druge prednosti.

  • Je brezplačen in vam omogoča tek takrat, ko želite – ni vam treba zapravljati za stroške fitnes centrov.
  • Tek spada med najbolj učinkovite načine zmanjševanja telesne teže, tako da bo s tem vrnitev v formo za vas enostavnejša.
  • Med tekom z vozičkom vključujete še mišice, ki jih v drugačnih okoliščinah ne bi uporabljali – s strollingom boste utrdili mišičje notranjih organov in hrbta.
  • Čas, ki ga posvetite sebi, lahko h krati posvetite tudi dojenčku.
  • Poleg tega pa ste z malčkom na svežem zraku, kjer lahko opazuje svet okoli sebe, kar je zanj koristnejše, kot pa sedenje doma.
  • Tek pomaga pri zmanjševanju stresa. Za mamice, ki preživljajo večino časa izključno z otrokom in neštetimi gospodinjskimi obveznostmi, je to prav osvobajajoče.

Kako izbrati voziček?

Če želite sprehod z dojenčkom združiti s tekom, boste za to potrebovali poseben tip vozička, ki je zasnovan tako, da bi zmanjševal tresljaje, ki nastajajo z neravno površino in hitrejšo vožnjo ter takšnega, ki bi h krati obdržal zadostno stabilnost.

Voziček morate izbrati tudi glede na to, kolikokrat se boste s tekom ukvarjali. Če načrtujete teči pogosto, investirajte raje v model vozička, ki ima mnogo funkcij in izboljšav. Če se ne želite striktno držati režima treninga in boste tekli na primer dvakrat na teden, vam bo zadostoval tudi cenejši voziček.

Univerzalen ali poseben?

Veliko vozičkov za tek lahko uporabite tudi za običajne sprehode z dojenčkom. Prepoznali jih boste na primer tako, da lahko prednje kolo nastavite na fiksen ali vrtljiv položaj. To ustreza ljudem, ki ne želijo svojega bivalnega prostora po nepotrebnem zapolnjevati z več vozički.

Če se morate najprej pripeljati na mesto začetka teka, izbirajte takšne vozičke, ki se lahko zložijo in imajo snemljiva kolesa – so skoraj dvakrat večja kot na klasičnem vozičku.

Računati morate tudi na to, da so posamezni vozički za tek malo večji kot običajni, tudi takrat, ko so zloženi in jim snamete kolesa. Če torej že vnaprej veste, da se boste pogosto prevažali z avtomobilom, izmerite dimenzije prtljažnika svojega vozila, še preden pridete do blagajne, da boste pri izbiri in testiranju vozička takoj vedeli, ali vam ustreza njegova velikost.

Voziček za tek

Bodite pozorni na kolesa

Vozički za tek imajo običajno samo 3 kolesa. Poleg tega so robustnejša, gumirana in napolnjena z zrakom, tako da se lažje spopadajo z ovirami na tleh, blažijo udarce in zmanjšujejo t.i. kotalni upor. Po domače rečeno – tak voziček boste lažje potiskali, vožnja pa bo potekala bolj gladko.

Premer zadnjih koles na vozičku za tek ne bi smel biti manjši od 40 cm, prednja kolesa pa so velika običajno okoli 30 cm. Nasprotno pa imajo standardni vozički plastična kolesa, ki take obremenitve ne bi zdržali. Pomislite na to, da boste morali z zrakom napolnjena kolesa po nekem času napolniti, podobno kot »dušo« običajnega kolesa. Treba je slediti navodilom proizvajalca, saj kolesa ne smejo biti povsem napolnjena.

Prednja kolesa za razliko od običajnih modelov niso vrtljiva oz. bi morala imeti možnost nastavitve na fiksen položaj. Če ne bi bila fiksirana, bi se med tekom začeli ustvarjati tresljaji, dojenčku pa ne bi bilo udobno. Poleg tega pa bi na neravni površini tvegali nenaden zavoj kolesa, in s tem tudi, da bi se voziček prevrnil.

Med prednjimi in zadnjimi kolesi je večja razdalja, saj položaj težišča omogoča večjo varnost – v tem primeru, varnost vašega dojenčka v košari. To pomeni, da v primeru, če najbolj oddaljeno kolo naleti na nekakšno oviro, se večina sile skoncentrira tam – v varni »razdalji« stran od košare.

 Varnost je na prvem mestu

Med druge funkcije sodi tudi gibljiv sistem vzmetenja, ki bolje blaži tresljaje. Poseben voziček za tek bi moral imeti tudi 5-točkovne varnostne pasove, speljane čez otrokove roke, boke in med noge, podobno kot sedeži za v avto. Ti bodo otroka obvarovali pred poskakovanjem vozička.

Pogosto se boste srečali tudi s še enim varnostnim pasom, ki je na eni strani vpet na okvir vozička, drugega pa ima tekač oz. tekačica pripetega okoli zapestja. Ta bo v pomoč predvsem takrat, ko boste med tekom za trenutek izgubili nadzor nad vozičkom, na primer takrat, ko boste morali popiti nekaj vode.

Tek z vozičkom po parku

Udobje in zaščita pred soncem

Ergonomsko in udobno sedenje igra pri izbiri vozička za tek še bolj pomembno vlogo, kot pri klasičnih modelih. Izogibajte se modelom, ki imajo pretrd spodnji plastičen del. Vsak sunek ali grbina na cesti bi tudi kljub mehki oblogi sedeža lahko povzročila, da bo telo otroka zadelo ob trdo površino spodnje »lupinice«. To pomeni, da bi bil lahko dojenček med tekom nemiren in razdražljiv.

Košarica oz. sedež bi moral imeti kar najširšo strehico. Tako boste lahko voziček obračali v različne smeri, ne da bi otroku svetilo sonce. Nekatere strehice imajo še prozorno prevleko, ki se lahko spusti po strehici navzdol, neposredno pred vašega malčka – ta bo zahvaljujoč njej vseeno videl naprej, h krati pa ga bo obvarovala pred možnim vetrom.

Priročni dodatki

Vozički za tek imajo prostor za shranjevanje, ki je nameščen pod otrokovim sedežem. Zaradi stabilnosti je pomembno, da bi vse težke predmete, tudi torbice, položili sem in ne na ročaje, saj bi se voziček lahko prevrnil. Nekateri modeli imajo na predelu ročajev prostorček za ključe ali mobitel. Srečate se lahko tudi z držali za pijačo, ki so zelo praktični, vendar vseeno pazite. Če niso globlji od 8 cm, lahko pijača med tekom ali zaradi kakšne ovire, pade iz njih.

V nobenem primeru v držalih na ročajih ne nosite vroče pijače, tudi če so na videz stabilni – če bi se pijača polila, bi s tem lahko poškodovali otroka.

Med vadbo vam bo prav prišla tudi ročna zavora, s katero lahko vožnjo upočasnite, na primer pri teku s hriba navzdol. Veseli je boste predvsem po daljšem treningu, pri katerem na koncu že naglo pojenja energija, tako da je zbrati moči za to, da bi lastnoročno ustavili hiter voziček, lahko kar zahtevno. Takšno zavoro imajo večinoma samo športni modeli s fiksiranim prednjim kolesom. Pazite, ne zamenjujte ročne zavore s parkirno!

Dražji vozički za tek imajo tudi nadzorni mehanizem, s katerim lahko sledite in upravljate prednje kolo tako, da bi ohranjevalo direktno smer in vozička ne bi speljevalo na strani, kar je pomembno za gladko vožnjo. H krati pa mehanizem mamico razbremeni stalnega poravnavanja vozička.

Če vas več načrtuje tek z vozičkom, na primer oba starša, poiščite modele z nastavljivimi ročaji. Pomembno je, da bi imeli med tekom ročaj nastavljen na primerno višino, saj bi bil drugače – predvsem pri daljših turah – vaš trening neefektiven, pokvaril bi vam telesno držo, ali povzročil predčasno utrujenost in celo poškodbe. Po izkušnjah tekačev z vozički za tek je idealna nastavitev ročajev v višini pasu.

Če teka z vozičkom še niste poskusili, je morda čas, da to spremenite. Ne pozabite nam pisati o svojih izkušnjah.