Ali veste, kako vidijo dojenčki?

  Kategorije: Dojenčki in malčki,
3 min.
23. okt'17

Nežne očesne strukture dojenčkov so razvite že v drugem mesecu nosečnosti, znotrajmaternični razvoj očesa pa se nadaljuje vse do 30. tedna. Človeško oko pa se razvija do 20. leta starosti. Kako vidi vaš dojenček po rojstvu do prvega leta starosti?

Oči so občutljive na svetlobo

Dojenček je 9 mesecev navajen na temo v varnem okolju mamice. Porod je zanj šok. Oči dojenčka potrebujejo čas, da se navadijo na dnevno svetlobo. Lahko se zgodi, da je vaš otrok videti, kot bi spal, ampak v resnici potrebujejo njegove oči samo počitek. V prvih dnevih in tednih jim ostra svetloba zato prav nič ni všeč.

Novorojenčki vidijo le 25-30 cm od korena nosu, niso še zmožni popolnoma izostriti oblik in predmetov. Nežne barve se jim prelivajo. Kdaj pa kdaj se vam lahko zdi, da vas vaš otrok gleda, no, pravzaprav vas ne vidi. Morda imate svetlo majico podobne barve kot stena. Ne ustrašite se, kdaj pa kdaj očke tudi bežijo v strani. Novorojenčki fiksirajo objekte le z enim očesom, obe očesi pa začnejo koordinirati šele med 2,5 in 3 meseci.

Otroška brisačka dojenček

Približno med 3 in 4 mesecem so otroci sposobni prepoznati znane oblike in predmete. Med 4 in 6 meseci že začnejo dojemati globino in prostor, zato lažje prijemajo predmete. Glavice jim ni treba obračati, predmetu že znajo slediti z obema očesoma. V tem obdobju lahko še vedno kakšno oko zbeži. V tej starosti pa še vedno nimajo dovolj razvitega čuta za barvo. Zanimive so jim predvsem kontrastne in žive barve, saj se jim pastelne in nežne barve prelivajo.

Po 6 mesecih starosti se oči razvijajo hitreje. Do prvega leta starosti ima dojenček že tridimenzionalni vid in je sposoben prepoznati ljudi tudi na nekaj metrih oddaljenosti. Šele v 7 letu življenja pa vidi približno enako kot odrasel človek.

Mnogi starši se ustrašijo, če dojenčkom oči zbežijo, saj imajo občutek, da jih ne vidijo. Vaš otrok pa se mora naučiti koordinirati očesne mišice in nekaj časa bo preteklo, da bo oči sposoben izostriti. Zdravnika lahko obiščete, če dojenčkove oči po pol leta še vedno bežijo. Oči novorojenčka bi morale reagirati na svetlobo, otrok v starosti štirih mesecev pa se z očmi že osredotoča na predmete.

Zakaj je za otroke ugodna črno-bela kombinacija?

Dojenčki še nimajo dobro razvitega kontrastnega vida. Pastelne barve se jim prelivajo, medtem ko kontrastne barve pritegnejo njihovo pozornost. Črno-beli predmeti stimulirajo njihove oči. Znanstveniki so potrdili, da so otrokom najbolj zanimivi predmeti z močnejšim kontrastom in raje izbirajo predmete z izrazitejšimi robovi. Črne pike ali pasovi na beli podlagi pomagajo pri razvoju malčkovega vida. To pa ne pomeni, da morate celo sobo spremeniti na črno-belo. Dovolj je že nekaj igrač in knjižic za dojenčke.

Igrača za crkljanje Koala Bamboo toTs-smarTrike Black&White iz bambusa in bombaža

Koala za crkljanje

Igrača za crkljanje uglednega proizvajalca toTs smarTrike je izdelana iz 70 % bambusne svile in 30 % iz bombaža. Je izjemno prijeten na dotik za občutljivo dojenčkovo kožo. Črno-bela koala hkrati pozitivno stimulira oči in dojenčkove čute.

Blazina za najmlajše otroke/gnezdo Bamboo toTs-smarTrike Black&White 2v1 bambus, svila in saten

Balzina gnezdo

Ta priročna blazina, ki je hkrati tudi gnezdo, je primerna že za novorojenčke. Izdelana iz 70 % bambusove svile in 30 % iz bombažnega satena. Blazina bo dobrodošla predvsem pri dojenju, ali pa jo lahko preprosto položite okoli posteljice kot varno gnezdo za dojenčka.

Kolekcija black&white